Hírek

2012.10.25. 13:57

Külső Védelmi Terv részleges gyakorlatát tartották Ercsiben

Ercsi, Ráckeresztúr - A két település közelében található veszélyeztető üzem, a MOL Dunai Finomítója miatt tartottak védelmi gyakorlatot a lakosság védelme érdekében.

feol.hu

A települések katasztrófavédelmi besorolásának egyik meghatározó tényezője az adott település területén, vonzáskörzetében elhelyezkedő veszélyeztető üzem. Ercsi és Ráckeresztúr környezetében ilyen az úgynevezett felső küszöbértékű MOL Nyrt. Dunai Finomítója. A szervezett védekezés és a lakosság védelme érdekében a jogszabály külső védelmi terv kidolgozását írja elő az érintett települések részére, ezt évente részlegesen, háromévente teljes körűen gyakorolni kell. Ercsi és Ráckeresztúr Külső Védelmi Tervének részleges gyakorlatát október 25-én tartotta a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, amelynek során a szirénák is megszólaltak a MoLaRi lakossági riasztó- és tájékoztató eszközökön keresztül.

A Külső Védelmi Terv részleges gyakorlata reggel a Helyi Védelmi Bizottság (HVB) riasztásával kezdődött, amelynek kiértesítését a rendőrség végezte. A HVB tagjai délelőtt a művelődési házban gyűltek össze, ahol köszöntőt mondott Szabó Tamás, a bizottság elnöke, Ercsi polgármestere és Vén Norbert tű. alezredes, a Székesfehérvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője. A résztvevők ezt követően egy feltételezett veszélyhelyzet – nagy mennyiségű kőolaj környezetbe jutása – alapján határozták meg a mentési-kárelhárítási feladatokat, az erő-eszköz szükségleteket. A tanácskozáson a Székesfehérvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség, valamint Ercsi város és Ráckeresztúr község első számú vezetője mellett a MOL Nyrt. Dunai Finomítójának és a FER tűzoltóságnak a képviselői, a rendőrség, a mentőszolgálat, a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház, és a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve vett részt.

A gyakorlat részeként Ercsiben és Ráckeresztúron a telepített MoLaRi lakossági riasztó- és tájékoztató eszközökön sziréna-jel leadására került sor, két alkalommal. 10 óra 45 perckor a katasztrófariadó szirénajele (120 másodpercig tartó váltakozó hangmagasságú folyamatos szirénahang), majd 11:00 órakor a riadó feloldásának szirénajele (kétszer egymás után megismételt 30 másodpercig tartó egyenletes hangmagasságú szirénahang, a jelzések közötti 30 másodperces szünettel) volt hallható.

Az érintett települések nevelési és oktatási intézményei, tanulói és dolgozói a gyakorlattal azonos időpontban 10 óra 40 perckor tűzriadó próbát, majd ezt követően a katasztrófariadó sziréna-jelre 11:00 órakor elzárkózási gyakorlatot tartottak.

A Külső Védelmi Terv részleges gyakorlatának végrehajtását a Székesfehérvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője és Ercsi polgármestere eredményesnek értékelte - közölte csütörtökön Szabó-Bisztricz Anett megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!