Hírek

2012.10.05. 05:39

Iszapömlés - A katasztrófa mementója

Devecser – A tanítványok, élükön Turi Attila, Ybl-díjas építésszel befejezték a mester utolsó munkáját. Makovecz Imre alapkoncepciójára építve elkészült „Az újjászületés kápolnája” Devecserben.

Tihanyi Tamás

  A kápolnát a közelmúltban elhunyt építész családja jelenlétében csütörtökön este avatták fel. A kápolna egyszerre Isten háza és a katasztrófa mementója. Hosszú idő kell ahhoz, hogy a vörösiszap-katasztrófát követően a testi után a lelki sebek is beforrjanak. A gyógyuláshoz nyújthat segítséget „Az újjászületés kápolnája”, ahol Isten meghallgatja a fohászt.


Akik látták a katasztrófát, átélték a tragédiát, maguk sem gondolták, hogy mindez ilyen rövid idő alatt elkövetkezhet. A vörösiszap áradat második évfordulóján bátran kijelenthető, ami itt történt, az valami csoda. A város valóban újjá születik. Mindezt Toldi Tamás polgármester mondta a kápolna avatásakor.
A templom egyszerre Isten hajléka és a katasztrófa mementója, fogalmazta meg Baranyai László, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) elnök-vezérigazgatója. Kijelentette, a kápolna az MFB-hez tartozó 22 állami erdőgazdaság egyenlő tehervállalásával, Makovecz Imre alapkoncepciójára építve Turi Attila tervei alapján jött létre. Ez is példázza az összefogás erejét.
Győri Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke szintén a nagyívű összefogás jelentőségét hangsúlyozta. Elképesztő urbanisztikai csoda, ami Devecserben történt. Ezt a tettrekészséget kell folytatni az országban is, fejtette ki Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke. Kovács Zoltán, Veszprém Megyei Kormánymegbízott arról beszélt, hogy a kápolna 13 méteres tornya azokért fohászkodik, akiket két éve elsodort a gyilkos iszap. Az angyalok kitárt szárnyai azonban vigyáznak ránk, hogy többé ne kelljen ilyen borzalmat átélni – tette hozzá.

Korábbi cikkeink az iszapömlés kapcsán itt!

Az erdészek hazatértek házaikba

Két év száműzetés után hazatérhettek az erdészek, a régi telephelyükön birtokba vették az új irodájukat. A vörösiszap tragédia a Bakonyerdő Ztr.-től is áldozatokat követelt. Több száz millió forintos kárt szenvedtek el, megsemmisült a devecseri irodájuk, szolgálati lakások, gépek, berendezések, faanyag esett áldozatul a lúgos árnak. Ugyanakkor az első pillanattól kezdve bíztak az újjászületésben, hogy ismét felépíthető a nyugodt, biztonságos jövő.
Varga László vezérigazgató, a devecseri irodaépület csütörtöki avatóján ezekkel a gondolotokkal emlékeztetett a két évvel ezelőtti katasztrófára. Az összefogás eredménye ez a beruházás, 85 millió forintos költséggel a régi telephelyükön egy 260 négyzetméteres épületet emeltek, amit tegnap vettek birtokba. Kovács Zoltán Veszprém megyei kormánymegbízott meseszerűnek nevezte a beruházást, hiszen sikerült egy korszerű épületet felhúzni a föld színével egyenlővé vált régi ház helyén. Toldi Tamás, Devecser polgármestere köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy az újjászülető város fontos részét képezi az új erdészeti irodaépület. Baranyai László, a tulajdonosi jogokat gyakorló MFB elnök-vezérigazgatója szerint az épület a remény, a jövőbe vetett bizalom jelképe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!