Hírek

2012.10.01. 06:34

Fizethetjük az adóhátralékot, jönnek az értesítők

Székesfehérvár - Az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan július 20. és október 31. között a Nemzeti Adó és Vámhivatal postázza a folyószámla-kivonatokat. Ezzel együtt küldik a pótlékértesítőt is.

Fejér Megyei Hírlap

 Az adó késedelmes megfizetése esetén az esedékességtől a megfizetés napjáig késedelmi pótlékot kell fizetni. A napi pótlék mértéke minden naptári nap után a hátralék fennállásának napján érvényes jegybanki alapkamat kétszeresének 365-öd része.  Nettó késedelmi pótléknak a 2011. január 1.  december 31-ig terjedő időszakra, egy összegben felszámításra kerülő pótlékot nevezzük. A 2011. évi nettó késedelmi pótlékot az adófolyószámlákon 2012. november 15-i esedékességi dátummal könyvelődik, ami azt jelenti, hogy eddig az időpontig kell megfizetni azt - tájékoztatott Csordás Erzsébet, a NAV Fejér Megyei Adóigazgatósága folyószámla-kezelési osztályának adóügyi ügyintézője.

 Papír alapú folyószámla-kivonatot, illetőleg pótlékértesítőt csak olyan nem elektronikus bevallóknak küldenek ki postai úton, akinek van a folyószámlán 2011. december 31-én legalább egy adónemen 1000 forintos értékhatárt elérő, illetve meghaladó hátraléka vagy túlfizetése, esetleg 2011. évre vonatkozóan nettó késedelmi pótlékfizetési kötelezettsége van.

A pótlékkal érintett elektronikus bevallók (akinek van 2012. január 1. és 2012. június 25. között legalább egy esetben elektronikusan beküldött bevallása) a 2011. évi pótlékkal való érintettségüket az internetes lekérdező felületen 2012. augusztus 6-tól lekérdezhetik.
 
- A pénzforgalmi számla nyitására nem kötelezett adózók befizetéseiket csekken teljesíthetik, mely beszerezhető az adóhatóság ügyfélszolgálatain. Amennyiben valaki internet közelében van, lehetősége van csekkigénylő űrlap letöltésére a www.nav.gov.hu honlapon.  Magánszemély adózóinknak lehetősége van lakossági folyószámláról átutalással vagy a kijelölt ügyfélszolgálatokon bankkártyával teljesíteni a befizetéseiket  - húzta alá a szakember.

A felszámított késedelmi pótlékkal (illetve a folyószámlán könyvelt tételekkel) kapcsolatosan észrevétel nyújtható be. A szükséges nyomtatvány letölthető a NAV www.nav.gov.hu internetes portáljáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!