Hírek

2012.09.17. 07:43

Ünnepi kavalkád volt az Aba Napokon

Aba - Vasárnap este zenés tűzijátékkal záródtak az Aba Napok programjai. A húsz év alatt falunapból fesztivállá növekedett rendezvényre ezúttal is sokan látogattak ki, s ünnepeltek a helyiekkel együtt.

Miskei Anita

Húsz éve rendezték meg először az Aba Napokat, s akkor még talán maguk a szervezők, a helybéliek, s az önkormányzat képviselői sem hitték, hogy ilyen ismert és népszerű programsorozattá nőheti ki magát. Azonban ahogy mindig, úgy ezúttal is megmutatták az abaiak, bátrak, melynek jutalma a siker. Húsz évvel ezelőtt, 1992-ben a településen ismert és megbecsült néptanítót, Tanka János tüntették ki díszpolgári címmel, ezzel koronázva meg az első Aba Napokat. A fesztivál programjainak egy része már akkor megvetette lábát, s azóta is "visszatérő vendég" a községben, a rendezvénysátrakban. Hiszen az akkor megszületett ünnep is a hagyományok és az ősök emlékének ápolását tűzte ki célul, s azt, hogy összefogja a közösséget.

Mára persze a helybélieken is túlnőtte magát a rendezvény, évről évre népszerűbb. Volt olyan esztendő, amikor a leglátogatottabb fesztiválok közé sorolták az abait. Idén különleges időpontban, a hét végén rendezték meg, korábban nyáron adtak otthont a koncertekkel, vidám programokkal tarkított kavalkádnak. De a szeptemberi időpont sem szegte kedvét az Aba Napok rajongóinak, sokan érkeztek Székesfehérvárról és a megye, sőt, az ország távolabbi pontjairól is. A koncertek évek óta nagyon sikeresek, látogatottak, de a Hagyományok Forrása, s a Szomszédolás, a faluebéd is kedvelt. A helyiek nem csak résztvevői, de segítői is a programoknak. Ezúttal pedig az ünnep volt, melyen megpihenhettek egy nehéz, gondokkal, feszültségekkel tarkított év után. Hiszen tavaly sok nehéz pillanaton estek át, mely a közösség erejét vette. Most azonban feltöltődhettek, hiszen a három nap során mindenki találhatott kedvére valót. Kirakodók, kézművesek fogadták az érdeklődőket, az Ízek utcája mellett pedig újabb különlegességekkel is készültek. Olyan programokkal, melyek megszólították a gyerekeket, s afiatalokat is. Hiszen ezúttal a legfőbb cél az volt, hogy  a közösség fiatalabb tagjait is bevonják. Rendeztek interaktív tábori életet, középkori mesterségekre, majd sportokra tanították az érdeklődőket. A játszóházban medál és parittya készült,  ami mellett kiállítások is színesítették a programokat.

Újdonság volt, hogy játékos formában környezettudatosságra nevelték a fiatalokat, akik kreatív utcabútorokat készítettek, s a település díszítését is vállalták. A legkisebbek pedig vidáman kalandozhattak a középkori mesekertben. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!