Hírek

2012.09.11. 04:29

Igaz-e, hogy a mozgássérültek központja megszűnik?

Székesfehérvár - Igaz-e, hogy a Viktória Rehabilitációs Központ megszűnik? - tette fel a kérdést több olvasónk. Utánajártunk. Felkerestük a központ igazgatóját, Horváth Klárát - aki egyben az intézményt működtető, fenntartó egyesület elnöke - és az önkormányzat illetékeseit.

Fejér Megyei Hírlap

A sérült, fogyatékkal élő emberek szociális ellátása kötelező feladata az önkormányzatoknak. A kötelező feladatokat  - így ezt is - szerződéses keretek között át lehet adni. Székesfehérváron az önkormányzat a Mozgássérültek Fejér Megyei Egyesületével kötött ellátási szerződést. Éveken keresztül ennek keretében  - az utóbbi években közbeszerződési eljárás útján - az egyesület a Viktória Rehabilitációs Központban biztosította ezt az ellátást. Az Erzsébet úti egykori szovjet katonai óvoda helyén felépült központ sokszor került az országos és a helyi média fókuszába, ennek oka a példaadó, magas színvonalú szakmai munka.
Most más az ok: elapadt források, felmondott szerződés, kétes jövő... Szemet vetett az épületre valaki?

"Ismerőseimtől hallottam, hogy anyagi nehézségek miatt a Viktória központ működésképtelenné vált és bezárja kapuit. Szeretnék érdeklődni, hogy igaz-e a hír. Nagyon sok mozgássérült ember jár oda, akiknek szükségük van a központ szolgáltatásaira. Kérem Önöket, hogy foglalkozzanak ezzel a témával!",  írja levelében Magyar Terézia.

GONDOK

A témával kapcsolatos tájékozódás, anyaggyűjtés során hamar kiderült, hogy évekre visszamenőleg rendszeresen felmerültek a központtal kapcsolatban finanszírozási gondok. Választási ciklusokon átívelően, szinte minden évben hosszas viták előzték meg az önkormányzati pénzek utalását. A helyzet megértéséhez szükség van egy kis történeti visszatekintésre.

A Mozgássérültek Fejér Megyei Egyesülete 1979-ben azért jött létre, hogy segítse a megyében élő mozgássérülteket és családjukat, képviselje és védje az érdekeiket. Az egyesületnek 1991-ben sikerült megkapnia a volt szovjet óvoda ingatlanját, és ezzel lehetőség nyílt arra, hogy létrehozzák Székesfehérváron az ország első olyan intézményét, amely önálló életre készíti fel a mozgássérülteket. Hosszú éveken keresztül gyűjtötték a pénzt, sokfelé pályáztak, ahol ilyen programmal támogatást lehetett nyerni. Ennek eredményeképpen 1996 őszére elkészült a Viktória Rehabilitációs Központ nappali részlege, mely magas színvonalon kezdte meg a tevékenységét. Az avatás évében - és azt követően többször is - rendkívüli figyelem irányult az intézményre, ahol az a legkülönlegesebb és a legértékesebb, hogy működtetője egy civil szervezet, maguk az érintett rászorulók, az ott élő mozgássérült emberek hozták létre, építették fel és a mai napig is részt vesznek az intézmény működtetésében, vezetésében.

ELLÁTÁS

Az önkormányzati tulajdonú telken lévő épület az alapítvány tulajdona, az egyesület haszonélvezeti joga mellett. A központ sokrétű tevékenységének - az egyébként igen csekély térítésért biztosított ellátásokon túl - fontos része a mozgássérültek szociális ellátása: tájékoztatás, ügyintézés, jogi tanácsadás, gondozás, személyi segítés. Ez  - mármint a szociális ellátás - szerződés keretében az önkormányzattól átvállalt feladat, erre kapott öt éven keresztül évi 30 milliót a Viktória.

PÉNZ 

Havonta 2,5 milliót utalt az önkormányzat, idén februártól azonban már csak havi 800 ezer jött, július közepétől már semmi... - tájékoztat Horváth Klára, akitől azt is megtudjuk, hogy bár közös megegyezéssel mondták fel februárban az ellátási szerződést, de a felmondást igazából csak az önkormányzat akarta.
- Hiába próbáltam azelőtt is, azóta is tárgyalni a helyzetről Cser-Palkovics Andrással, a polgármester úr nem fogad, a leveleimben feltett lényeges kérdésekre sem válaszol - mondja Horváth Klára.  - Nem szeretnek velem tárgyalni, mert jól ismerem a tevékenységünkkel összefüggő jogszabályokat, és nem szoktam mellébeszélni.

 

KIÜRÍTÉS

Az egyesület elnöke megválaszolatlan leveleket mutat, ezek egyikében (május 2-án íródott) azt kérdezi a polgármestertől, igaz-e, hogy a város már az év elején intézkedési tervet készített a Viktória központ kiürítésére... A kiürítési terv - ha létezik-  azzal lehet összefüggésben, amit más forrásból is hallottunk: valakik szemet vethettek az épületre. A szóbeszéd szerint wellness-központ vagy magánklinika lenne a Viktóriából, de olyat is hallottunk, hogy szállodává alakítanák át.

Horváth Klára - velünk együtt - nem ad a szóbeszédre (viszont három különböző forrásból hallott a kiürítési tervről), ezért kérdezett levelében. Továbbgondolva a pletykát afelől is érdeklődött Klára asszony, hogy ha tényleg igaz a szóbeszéd, akkor mi lesz az ellátottjaikkal, "hol tudnak helyet biztosítani akadálymentesen és a jelenlegi felszereltséggel rendelkező, országosan jó hírű és igen eredményesen működő egészségügyi rehabilitációs szolgáltatásainknak, amit évente több százan vesznek igénybe...?" Válasz a kérdésre azóta sincs...

Jött válasz viszont két későbbi, júliusban írt levélre, amelyekben Horváth Klára a központ működtetése felől érdeklődött, tekintettel az ellátási szerződés februári felmondására. A július 19-i keltezésű levélben Cser-Palkovics András hangsúlyozza, hogy az önkormányzat nagyon fontosnak tartja a Székesfehérváron lakóhellyel rendelkező, fogyatékkal élő személyek igényeit kielégítő intézményi szociális ellátások széles körű biztosítását. Azt is kijelenti a polgármester, hogy július 16-ától az önkormányzat ezen szolgáltatást kizárólag vagy érvényes közbeszerzési eljárás eredményeként létrejött ellátási szerződés, vagy saját intézménye útján kívánja biztosítani az arra rászorulóknak.

A közbeszerzési pályázatokkal kapcsolatban Horváth Klára egy - a jegyzőnek áprilisban írt  és ugyancsak megválaszolatlan - levelében leírja, hogy 2010. júliusától 2012. február 15-ig egy közbeszerzési pályázaton elnyert szerződés keretében finanszírozta az önkormányzat a központ működését. 2011. decemberében új közbeszerzési pályázatot írt ki a város, amelyen viszont kétszer is elbuktak. A januári elutasítás azért történt, mert nem az egyesület, hanem a központ pályázott. Miután egyeztettek a hivatallal, hogy a központnak és az egyesületnek közösen kell pályázni, újra pályáztak, március 30-án ismét elutasították őket.
 
GYŰJTÉS

Mindent a közbeszerzési és a szociális iroda útmutatásai szerint csináltunk, ezért érthetetlen, ami történt - mondja Horváth Klára, majd hozzáteszi: - Ha a városnak érdeke a mozgássérültek ellátása, akkor miért gördítenek mindig akadályt elénk? Szóban többször is mondták, hogy legyen önálló jogi személy az intézmény, akkor minden rendben lesz. Igen ám, de a mozgássérültek országos szövetségének szakjogásza és más jogászok is felhívták rá a figyelmünket, hogy ha önálló jogi személy lenne a Viktória központ, akkor nagyon könnyű lenne az épület tulajdonjogát megszerezni.
Horváth Klára hangsúlyozza, nem akar a városvezetéssel háborúzni, de mindent megtesz azért, hogy a Viktória központ továbbra is a mozgássérült embereké maradhasson és őket segítse. Ezért most pénzt is gyűjtenek.

Jogszabálysértések a belső ellenőrzésen

A városvezetést is megkerestük a felvetődött kérdésekkel. Kérdéseinkre végül írásos válasz érkezett, amelynek teljes terjdelemben történő közléséhez ragaszkodtak.

- Az elmúlt időszakban az önkormányzat több ellenőrzést is tartott a Viktóriánál, ezek tártak-e fel bármilyen visszásságot, törvénytelenséget?

- A Mozgássérültek Fejér Megyei Egyesülete fenntartásában működő Viktória Rehabilitációs Központot a civil szervezet, az érintett rászorulók és az ott élő mozgássérültek hozták létre. A létrehozók közül vannak olyanok, akik a mai napig is részt vesznek az intézmény működtetésében és vezetésében. Székesfehérvár önkormányzata mindig kiemelten kezelte a Fehérváron lakhellyel rendelkező, fogyatékkal élő személyek igényeit kielégítő intézményi szociális ellátások széles körű biztosítását, ezért az egyesülettel kötött ellátási szerződéssel tovább bővítette a saját intézményrendszerében biztosított ellátási lehetőségeket. Az önkormányzat ellenőrzést tartott a szerződésben foglaltak teljesítésére vonatkozóan. A közgyűlés 2011. október 13-án zárt ülésen tárgyalta a mozgássérültek egyesületével kötött ellátási szerződésben foglalt kötelezettségek teljesítésére vonatkozó belső ellenőrzésen tapasztaltak alapján teendő intézkedési javaslatot, a jelentésből számos jogszabálysértésre, szakmai-, és elszámolási hiányosságra is fény derült, így a szerződés ennek eredményeként közös megegyezéssel 2012. február 15-tel megszűnt.

- Jelenleg akkor melyik intézmény látja el az önkormányzat ezen téren kötelező feladatait? A Frim Jakab Képességfejlesztő Szakosított Otthon tudtunkkal csak értelmi fogyatékosokkal foglalkozik.

- Mind az önkormányzat, mind az egyesület fenntartásában lévő intézmény működési engedélye fogyatékos személyek ellátására szól, amely nem tesz különbséget a fogyatékosság típusa szerint, így mindkét intézmény elláthat értelmi fogyatékos és mozgássérült személyt is, melyre konkrét példák is vannak mindkét ellátotti körben. Az önkormányzat kötelező szociális feladatait a saját intézményrendszerén keresztül biztosítja.

- Igaz-e, hogy januárban az önkormányzat kiürítési tervet készített az ingatlanra?

- Az egyesület elnöke maga kért tájékoztatást az önkormányzattól arra vonatkozóan, hogy abban az esetben, ha az egyesület az intézményt bezárja, akkor ő, mint az intézmény vezetője milyen tájékoztatást nyújthat az ellátottaknak, illetve alkalmazásában álló munkatársainak. Az önkormányzat tájékoztatta az egyesület elnökét  - aki egyébként speciális helyzetben van, hiszen az intézmény egyik ellátottjaként is érdekelt fél -, hogy a város saját intézményébe akár soron kívüli eljárással is felvételt nyerhetnek fogyatékkal élő fehérváriak. Az önkormányzat nem "ürítheti ki" a szóban forgó ingatlant, hiszen az egy alapítvány tulajdona, és nem a város intézménye. Kiürítését ez alapján kizárólag az gyesület határozhatja el.
 
Korábban nem kellett közbeszerzést kiírni a támogatás odaítélésére, idéntől viszont igen. Ez háromszor lett eredménytelen, így a Viktória május óta nem kap a várostól semmilyen támogatást. Mi az oka ennek, és miért feltétele az anyagi támogatásnak az, hogy a Viktória Központ önálló jogi személlyé váljon? Alapvetően mi a problémája az önkormányzatnak a Viktória Központ működésével?

- Nem felel meg a valóságnak, hogy idéntől lenne csak szükséges a közbeszerzési eljárás, már 2009-ben közbeszerzés kiírása mellett döntött a város, és az egyesület 2010. júniusában az elnyert közbeszerzés alapján kötött szerződést a várossal. A közgyűlés a közös megegyezéssel történő szerződésbontást követően az egyesület 2012. július 15-ig történő anyagi támogatása mellett döntött arról, hogy a fehérvári fogyatékkal élők szociális ellátási igényét ezt követően is közbeszerzési eljárás eredményeként létrejövő ellátási szerződés útján, illetve saját intézménye útján kívánja kielégíteni. A közbeszerzési eljárások keretében többször lehetősége nyílt az egyesületnek ellátási szerződés megkötésére, azonban azok idén mindvégig eredménytelenséggel zárultak tekintettel arra, hogy a jogszabályi feltételeket egyetlen alkalommal sem teljesítették. Az önkormányzatnak a közpénzek felhasználása során teljes körűen figyelemmel kell lennie a jogszabályok maradéktalan betartására, hiszen a közpénzek átadása még ilyen kiemelten fontos cél esetében is jogilag szabályozott rendben lehetséges csak. A város számtalanszor tájékoztatta az egyesület vezetőségi tagjait, az alapítvány elnökét, ügyvédjét, milyen lépéseket kell megtenniük és milyen feltételeknek kell megfelelniük, hogy az önkormányzat a jövőben is jogszerűen fizethesse ki a szociális szolgáltatásuk ellenértékét, mindezidáig sajnos eredménytelenül. Továbbra is bízunk benne, hogy az egyesület végre megteszi azokat az intézkedéseket, amelyek mielőbb lehetővé teszik a közpénzek jogszerű és szabályos körülmények között történő rendelkezésre bocsátását. Mindezek alapján az egyesület jövőbeli önkormányzati anyagi segítése - ahogy eddig is -  kizárólag az egyesület hozzáállásán múlik.

Szemet vetett valaki az épületre?

A városban olyan  pletykák is terjednek, miszerint az ingatlanra szemet vetett valaki. Van-e ilyen szándékról az önkormányzatnak tudomása, megkereste-e ilyen ügyben bárki is a várost? - tettük fel a kérdést. A hivatal válasza szerint a  Mozgássérültek Viktória Rehabilitációs Alapítvány tulajdonában áll az ingatlan, haszonélvezője pedig a mozgássérült egyesület. Ezen ingatlan vonatkozásában tehát az önkormányzatot semmilyen rendelkezési jogosítvány nem illeti meg. Éppen ezért ha bárki szemet vetett volna rá, az kizárólag az alapítványt kereshette meg az ügyben, a várost bizonyosan nem. Az önkormányzat nem folytat és nem is folytathat tárgyalásokat, valamint semmiféle döntés meghozatalára nem jogosult az ingatlan tekintetében.

Szerzők: Házi Péter, Zsigó Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!