Hírek

2012.09.19. 07:02

Félreértések és finomítások a pákozdi adórendelet kapcsán

Pákozd - Módosítja a helyi adórendeletet a település önkormányzata, ez arányosságot, de részben emelkedést jelent. Várhatóan a megye más részein is ilyen lépésekre kényszerülhetnek a képviselők.

Tihanyi Tamás

Sehol sem örülnek annak, ha adó formájában a korábbinál többet kell fizetniük a közösbe. Pákozdon az elmúlt hetekben két  eléggé indulatos   lakossági fórumot  tartottak ebben az ügyben. Az, ami Pákozdon történik, könnyen megismétlődhet másutt is Fejér megyében, ezért Takács János polgármester véleménye és összegzése   tanulságos lehet.

- A két fórum után változott a véleménye?

- A jövő héten lesz az a testületi ülés, ahol véglegesítjük az adórendelet anyagát. Több olyan javaslat és észrevétel elhangzott a fórumokon, amelyeket mindenképpen meg kellett fontolnunk, s ezeket a véleményeket figyelembe véve készült egy új változat, egy másfajta kalkuláció, amit bizottsági ülésen már megtárgyaltunk. Úgy gondolom, egy konszolidált, a lakossági igényeknek messzemenően megfelelő előterjesztés kerül majd jóváhagyásra a testület elé. Ebben már figyelemmel vagyunk azokra az igényekre, amelyekre a rendelet első tervezeténél nem gondoltunk.

- Mondjon konkrétumokat! Hol módosítanak?

- Például változott a véleményünk arról, miként kezeljük azokat a nagyméretű lakásokat, amelyek még a régi rendszerben épültek, de a fiatalok már elköltöztek, s csak az idősek maradtak a falak között. A telkekre kivetett díjak esetében finomítottunk, mert egyes nagyobb területeknél irreális mértékű adóterhet kellett volna fizetniük a tulajdonosoknak. A vállalkozókra gondolva is kellett igazítanunk az adórendeleten azért, hogy az aránytalanságokat elkerüljük. A fő cél az volt, hogy mindenki számára elviselhető közteherviselés valósuljon meg Pákozdon. A rászorulóknak kedvezményt tudunk adni, s lesznek olyanok is, akik kevesebbet fizetnek majd, mint eddig kommunális adóként fizettek. Másoktól azonban többet várunk közös céljainkhoz, s azt kell mondjam, ez így lesz igazságos.

- Mennyivel lesz több Pákozdon az adóbevétel?

- Ki tudtuk szélesíteni az adózók körét. Ez azt jelenti, hogy az idén kalkulált 40 millió forintos kommunális adóval szemben az átalakított struktúrával jövőre 52-55 millió forintos bevételt tudunk realizálni a helyi adókból.

- Mi volt a legnagyobb félreértés a lakosság körében?

- Sokan azt hitték, hogy a háromféle adót mindenkinek fizetnie kell, ám a háromból csak az egyik adót kell fizetni. Tehát aki építményadót fizet, az nem fizet telekadót és kommunális adót, akinek nincs építménye, az telekadót fizet, de nem fizet kommunális adót. Újdonság, hogy az önkormányzati bérlemény után is kell ezután adózni.

- A többi tóparti településhez képest ez milyen adó lesz?

- Sukorónak, Gárdonynak és Velencének kértük el az adórendeletét, és azokat vettük alapul. Nálunk sem lesz több az adó. Sőt, talán mi több kedvezményt is adunk majd, mint teszik máshol.

- Miért kellett Pákozdon átgondolni az adórendeletet?

- A település működése és a fejlesztésekkel kapcsolatos többlet teher fedezése érdekében. Ezek a fejlesztések jogos elvárások, hiszen Pákozdnak komoly lemaradása volt. És fejlesztenünk kell még az úthálózatot, az óvodát, rendbe kell tenni a kultúrházat. Ezekre pályázunk, de oda kell majd tenni az önerőt is.

- Mindenfelől anyagi bizonytalanságról hallani...

- Az állam és az önkormányzat közötti struktúraátalakítás okozza ezt, de még nem látjuk pontosan ennek anyagi terheit. Ám a stabilitáshoz, a biztonsághoz szükség volt a pénzügyi háttér kiigazítására.

- Úgy gondolja, hasonlót kell lépni másfelé is?
 
- Biztos vagyok abban: ahol felelősen dolgoznak, rákészülnek a változásokra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!