Hírek

2012.09.14. 06:20

Drift trike- Lejtőn nincs lehetetlen

Székesfehérvár - Egyre magasabbra törnek a hazai versenyzők drift trike-ban is, annak ellenére, hogy itthon még nem is jegyzik a sportágat. Pedig Nyugat-Európában igen népszerű.

Miskei Anita

A lejtőket, szerpentineket, alagutakat sokféleképpen meghódíthatjuk. A kerékpárosok, motorosok tudják, az észak-olaszországi utak igazi élményt adhatnak bárkinek. Persze egy nagy adag merészségre, s adrenalinra, valamint egy három kerekű biciklire  is szükség van ahhoz, hogy nekivágjunk a lejtőknek. Hazai berkekben ugyan ismeretlen a drift trike, néhány jeles képviselője azonban már meghódította az olasz lejtőket, sőt, le is győzte a forró vérű itáliaiakat. Vaszilkó Balázs, a fiatal fehérvári a legeredményesebb magyar versenyző. Olyannyira ráérzett a sportágra, hogy  döngeti az olasz kapukat, vezeti az ottani bajnokságot.


- Május óta egy kis hazai csapat rendszeres résztvevője az olasz bajnokságnak, melynek futamait időről időre másutt rendezik meg. Így kipróbálhattunk már lágyabb és meredekebb pályákat is, igaz leginkább csak szép időben gurultunk - mesélte Balázs, aki azt is elárulta, nem csak ellenfelekre, barátokra is szert tettek ezeken a versenyeken.  Az olasz versenyzők meleg szívvel fogadták a fehérvári fiúkat annak ellenére, hogy például Balázs drift kategóriában nemigen talál legyőzőre. 
- Az olasz bajnokságon kedvet kaptunk ahhoz is, hogy induljunk az augusztus utolsó hétvégéjén rendezett  világbajnokságon. Ezt az olaszországi San Boldoban rendezték meg. Több nemzet képviseletében közel száz versenyző érkezett a megmérettetésre. A hangulat fokozásában pedig még a helyi polgármester is részt vett. Sőt, a rendezvényre magával hozta háromkerekű biciklijét, s gurult is egyet - mesélte  Vaszilkó Balázs. Aki elmondta, Itáliában a drift trike egy igazán népszerű sportág, s akár a raliversenyzőket, úgy figyelik őket is a szurkolók. 

A biztatásra pedig szükség is van, hiszen a lejtőkön igazán nagy sebességre is felgyorsuló bicikliket irányítani, fékezni is tudni kell. A különlegesen bátor produkciókat pedig tapssal jutalmazzák a nézők. Akik között a mentők is épp úgy készenlétben állnak, hisz veszélyes a sportág annak ellenére, hogy protektorokat is viselnek a versenyzők. A magyar fiúk pedig igazán bátrak, olykor egy-egy sérülést is szereznek. Legutóbb Balázs és csapattársa, Hori is bukott egyet. Szerencsére nem lett nagy baj.
 A világbajnokság előnapján, a gyakorlás közben is szereztek horzsolásokat a fiúk. Pedig akkor még kánikula volt. A másnapi versenyen ugyanis annyira esett az eső, hogy rövidebb pályát tűztek ki a tervezettnél. Csak az első pályaszakaszt teljesíthették a versenyzők, Balázst végül egy spanyol  versenyző győzte le, így a másodiknak járó kupával térhetett haza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!