Hírek

2012.08.28. 06:18

Sok minden bizonytalan még az önkormányzati gazdálkodásban

Székesfehérvár - A közigazgatás átszervezése folyamatban van, a polgármesterek még nem igazán látnak tisztán abban, hogy jövőre miből tudják finanszírozni a náluk maradó feladatokat.

Tribolt Lajos

Nagy átrendeződés zajlik a közigazgatásban. Arra lettünk volna kíváncsiak, jövőre miből, hogyan gazdálkodnak majd a települések. A felhívott polgármesterek azonban nem szívesen mondtak bármit is, mivel még nagy a bizonytalanság. Felhívtuk hát Zongor Gábort, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének főtitkárát.


 - A Parlament már elfogadta a jövő évi költségvetés fő számait. Ezekből úgy tűnik, az önkormányzatok a korábbi pénz 62 százalékát kapják majd meg. Ez abból adódik, hogy több feladat- és hatáskör kerül át tőlük máshová. Ilyen például az iskolák fenntartásának megváltozása, itt a bérek összege meghaladja  a 300 milliárd forintot. A szociális feladatok egyrészének az államhoz történő átkerülése mintegy 40, a járási kormányhivatalok kialakítása mintegy 30 milliárd forintot jelent.


 
A főtitkár azt is elmondta, hogy az SZJA helyben maradó része megszűnik, egy része támogatássá alakul,  a gépjárműadó átengedett mértéke 40 százalékra csökken, az illetékbevételek pedig teljesen állami forrást képeznek.
 Elhangzott az is, hogy az önkormányzatoktól kieső bevételt zömében helyi adókból kellene pótolni. Ezek legnagyobb tétele az iparűzési adó. Ez egyrészt nem mindenhol számottevő, másrészt a gazdaság ma nem szárnyal, így kevesebb helyi adó folyik be. A kérdés az, elég lesz-e a közpénz az ellátandó feladatokra. Ma erre még nincs válasz.
 A főtitkár nagy gondnak látja azt is, hogy 2013-tól az önkormányzatok hiánnyal nem tervezhetnek. Ez egyik oldalon üdvözlendő, ám sok településen gondot okoz, hiszen vannak eladósodott önkormányzatok, legnagyobb mértékben a nagyobbak. A kisebbeknél pedig a folyamatos likviditási hiány jelentkezik. Az adósságokat valahogy kezelni kell. Januártól a normatív támogatást a feladat alapú finanszírozás váltja fel, itt még nem ismert a finanszírozás technikája, megoszlása az állam és az önkormányzat között.
Zongor Gábor azt mondja, ma még az sem ismert, milyen létszámmozgások lesznek abból, hogy a kétezer fő alatt településeken a hivatal megszűnik és feladatok kerülnek át a járási hivatalokhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!