Hírek

2012.08.30. 15:01

Sivatagi kiképzés a földeken

Székesfehérvár - Aggasztó kép rajzolódik ki az agráriumban: előbb a jég, majd az aszály tett keresztbe a gazdálkodóknak. Egyelőre még az őszi vetés sorsa is kétségesnek tűnik.

Fejér Megyei Hírlap

Megyénkben közel egy hónapja nem hullott csapadék (leszámítva egy-két helyi záport, zivatart a hónap első felében) és az összes csapadékmennyiség eddig alig haladta meg a 250 millimétert. Az idei csapadékhiány alapvetően meghatározta a tavaszi vetésű kultúrák fejlődését, legnagyobb terméskiesés a kukorica esetében várható - tájékoztatott Czetnerné Kócsa Márta, a Fejér Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága igazgatója.

A kukorica megyei vetésterülete 91 ezer ha, a várható terméshozama hétről hétre folyamatosan csökkent, jelenlegi becslések alapján már csak 4,2 tonna hektáronként. Nagy szóródást mutatnak termőterülettől függően a termésmennyiségek. A jobb vízgazdálkodású talajokon 6 tonna feletti hektáronkénti eredmények is lehetnek, az aszállyal különösen sújtott körzetekben azonban 2 tonnás alatti hozam várható.

A szemnek vetett termőterületből közel 2 ezer ha silózásra került, és további 5 és fél ezer hektáron nem várható szemtermés, ezen táblák egy részénél már a szárzúzásra is sor került.

A napraforgó betakarítása megkezdődött, a július végén elvégzett előzetes termésbecslés óta további 10 százalékos terméscsökkenést mutatnak a betakarítási adatok. Az aszályos időjárás következtében, a betakarított termésátlagok szórása itt is nagy, az átlagos megyei hozam 2,1 tonna per hektár körül alakul.

Június-július hónapban a megye déli részén jégverés is károsított, amely különösen napraforgó és kukorica kultúrákban okozott jelentős kárt A kár mértéke némely esetben meghaladta a 90 százalékot is. Augusztus 29-én a vidékfejlesztési minisztérium országos aszályhelyzetet hirdetett, így a gazdálkodók a bejelentett aszálykárukra novemberben igényelhetik a kárenyhítő juttatást.

Augusztus vége, szeptember a repce vetés időszaka. Legtöbb helyen a csapadékhiány miatt a talaj-előkészítési munkák sem lehetségesek, ezért a vetési szándék repce esetében csak 60 százaléka a tavalyinak, durván 13 000 hektár. Ebből elvetve alig 1550 hektár van, de a növények kelésére csak a csapadék után lehet számítani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!