Hírek

2012.08.19. 06:37

Legyőzték a betegséget a kis táborozók

Seregélyes - Idén már nyolcadik éve fogadja a Pelikán-ház Erdei Iskola és persze a település a daganatos beteg gyermekeket és már felépülő társaikat. Örömmel várták, finomságokkal halmozták el az idén is a kisebbeket, nagyobbakat, akik végül pénteken fájó szívvel mondtak búcsút a helyieknek.

Miskei Anita

Augusztus 13-17-e között a 7-18 év közötti daganatos, leukémiás megbetegedésben szenvedő és a betegségből felépült gyermekek táboroztak az Együtt a Daganatos Gyermekekért Alapítvány szervezésében a Velencei-tótól mindössze 5 kilométerre fekvő seregélyesi Pelikán-ház Erdei Iskolában. A táborozásnak hosszú idő óta ad otthont a Pelikán-ház, a seregélyesiek pedig évről évre örömmel fogadják a gyerekeket. Amikor tudnak, be-bekapcsolódnak az egyes programokba.

Idén is volt lehetőség lovaglásra, lovaskocsizásra, a gyerekek kenuztak a Velencei-tavon, strandoltak, az erdei iskolában pedig tartottak nekik kézműves foglalkozást. Volt biciklitúra, a tábortűz és a bográcsozás pedig elmaradhatatlan programjai az egyhetes tábornak. A rendezvények szervezésében egyébként Seregélyes önkormányzata is segít minden évben.

A seregélyesi táborozás idén is nagy népszerűségnek örvendett, negyvennél is több gyermek érkezett Seregélyesre, hogy egy rövid időre megfeledkezzen a betegségről, az átélt fájdalmakról, s új élményekkel térhessen haza. A táborozáson kísérőként több daganatos, leukémiás megbetegedésből gyógyult fiatal is részt vett felügyelőként, ők a Gyógyult Fiatalok Klubjának tagjai.

Takácsné Stalter Judit, az alapítvány elnöke elmondta az ország minden onkológiai központjából érkeztek gyermekek a táborba. Elárulta, ezek a gyerekek csodálatosak, hihetetlenül különlegesek. Soha annyi „kérem, köszönöm, segíthetek, nem vagy rosszul” nem hangzott el még gyermekek szájából, mint itt a táborba. Ahová van, aki hatodik éve érkezik, mások először töltötték itt szabadidejüket. Szabadon, örömmel fogadtak minden ajándékot és minden programot a gyerekek, hálásak voltak mindenért. Cserébe kísérőik - árulta el Judit - cseppet sem volt morcos, ha például válogattak ebédnél. – A kemoterápia alatt megváltozhat a gyermekek szaglása, ízlelőbimbóik, s gyakran a kezelés alatt, sőt az után is már más ételeket szeretnek. Ezért mi gyümölcsökkel, lekvárral, mézzel és mogyorókrémmel is készültünk, senki sem maradt éhen – mondta végül. Megjegyezte, az erdei házat jelenleg vezető civil szervező, Ferencz Klára nagyon sokat tett azért, hogy a gyerekek jól érezzék magukat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!