Hírek

2012.08.01. 05:15

Irreális telekadó - A fennálló helyzet gátja a további ingatlanfejlesztésnek

Szabadbattyán - Másfélmillió, kétmillió-háromszázezer, ötmillió - elképesztő forintösszegek röpködtek hétfőn este. A tulajdonosok képviselője nem kertelt: a testület azonnal vonja vissza telekadó-rendeletét, vagy legalábbis csökkentse irreális mértékét. Az önkormányzat kezét megköti a Seuso és az Euréka - hangzott el.

V. Varga József

Csáktornyai Gyuláné panasszal fordult szerkesztőségünkhöz: az önkormányzat januártól hatályos telekadó-rendelete lehetetlen, kétségbeejtő helyzetbe hozza a földtulajdonosokat. Az ingatlanfejlesztés reményében belterületnek nyilvánított földjeik után számos tulajdonosnak milliókat kéne fizetni adóként. Elképesztő, felháborító, hogy a hatalom mit meg nem tehet az emberekkel. Ott lesznek a hétfői testületi ülésén, kivárják, míg szót kapnak, ha kell, tüntetnek. Kérték, a Hírlap is képviseltesse magát - sorstársaival egyetemben már csak a nyilvánosság erejében bíznak.
   
Nyomoztunk: mit is tartalmaz a szóban forgó önkormányzati rendelet, és mi az, ami a jelen esetre vonatkozik? Némethné Jenei Éva jegyzőtől megtudtuk, hogy az adó alapja a belterületi telek négyzetméterben számított területe, mértéke a vállalkozási célt szolgáló épülethez tartozó 5000 négyzetméter nagyságig terjedő telek esetében négyzetméterenként 10 forint évente, illetve egyéb telek esetében négyzetméterenként 100 forint évente. Ez utóbbiból adódnak a milliós összegek. Mentesség adható a többi között, ha a nem vállalkozó magánszemély tulajdonában lévő, lakóingatlan építésére nem alkalmas telek nagysága nem éri el az 5000 négyzetmétert.  
   
Azt sugallja a képviselő-testület rendelete, hogy gazdagok vagyunk, tehát fizessünk - vezette fel esetüket Csáktornyainé, amikor is a testületi ülés napirendi pontjainak megtárgyalása után a bejelentések között szót kaptak. Vádolta a régi és az új polgármestert, a mindenkori képviselő-testületet, s az érintett befektető is kapott hideget-meleget egyaránt.


   
Szenvedélyes mondandója lényege: nem ők kezdeményezték, hogy külterületi földjeiket belterületbe vegyék, az önkormányzat kérésének tettek eleget immár tíz éve, hogy a várható ingatlanfejlesztési elképzeléseket ne akadályozzák. A befektető, az Euréka csak hitegette őket, legalább öt adásvételi szerződéssel rendelkeznek, banki ígérvényt is kaptak, sőt, egyik alkalommal már konkrét időpontra mentek az adott bankhoz, hogy a pénzükhöz jussanak. Persze nem lett az egészből semmi. Maradt a jövő év márciusáig érvényes opciós szerződés - addig semmit sem tudnak lépni.
   
- Kértük a cég új tulajdonosát, Antal Endrét, hogy vegyen részt a mai ülésen - folytatta panaszosunk -, de sajnos nem érkezett meg.
   
Mit tehetnek? Ki tud segíteni rajtuk? - tette fel a kérdést végül. Ez igazán a huszonkettes csapdája - tette hozzá.

Az önkormányzat tiszta szándékkal látott neki telekalakítási elképzelései megvalósításához - fogalmazta meg hozzászólásában Borsó Pál expolgármester, akit Csáktornyai Gyuláné hívott el a községházára. Befektetőkre bízták a munkát a település északkeleti és délnyugati kapujában is: a két cég megkezdte a munkát, földterületeket vásároltak, elkészült az új rendezési terv. Az évek múlásával azután lelassultak a dolgok, a gazdasági válság is tovább bonyolította a helyzetet. Leült az egész - nem kezdődött meg az ígért fejlesztés, nem épültek lakóházak, ipari üzemek, kereskedelmi egységek. A korábbi önkormányzat nem felelős a befektetők felelőtlenségéért - húzta alá. Okokat lehet keresni, de előbb mindenki saját magával kerüljön egyenesbe.
   
Az önkormányzat kezét megköti a Seuso és az Euréka - vágott a dolgok közepébe Mátrai Csaba polgármester. A lekötött területek miatt nem tudnak új telkeket kialakítani, nem tudnak élni a fejlesztési lehetőségekkel. A holtpontról ki kell mozdulni! A támadásokat visszautasítja: a most protestálóknak időben kellett volna lépniük. Számos tulajdonos - elfogadva az önkormányzat segítségét - összesen vagy 40 hektár esetében már élt a felkínált lehetőségekkel. Vagy megosztatták telküket, hogy kisebb legyen fél hektárnál, vagy ismét külterületté nyilváníttatták földjeiket, vagy kérték a korábbi művelési ág visszaállítását, magyarán az aranykoronásítást.
   
Még most sem késő: tessék kérelmet írni, és az önkormányzat segít - erősítette meg a diskurzus során sokadszorra a polgármester. Megpróbálva lezárni az egészet, hiszen ahogy mondta: már egy ideje csak körbe-körbe forognak, minden előrelépés nélkül. 
   
Csókási Lajos alpolgármester - maga is földtulajdonos, gazdálkodó - nem szépítette a dolgokat. Egyértelműen a békétlenkedők számlájára írta a kialakult helyzetet. Miért nem egyeztek meg már a befektetővel? Meddig akarják még felsrófolni az árakat?
   
Az indulatok sokszor egymásnak feszültek a kétórás adok-kapok során, de az elején nagyon távolinak tűnő álláspontok a végére talán közeledtek egymáshoz. A képviselő-testület, az érintett földtulajdonosok és a szóban forgó cég vezetése üljön le egymással, kezdje meg az egyeztetést - mert igenis ki lehet lépni a holtpontról, csak legyen meg mindenkiben az együttműködésre való törekvés. Mátrai Csaba és Csáktornyai Gyuláné is úgy mondta: a befektető cég új tulajdonosa, Antal Endre kifejtette már nekik, hogy hajlandó a párbeszédre.
   
Most itt tart a dolog, a fejleményekre visszatérünk...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!