Hírek

2012.08.16. 20:23

A teljesítmény dicsérete - Másfél tucat pályázót tudtak támogatni

Székesfehérvár – Rendkívül sokszínű teljesítményeket méltányolnak a díjak, melyeket csütörtökön adtak át a megyeszékhelyen.

B. Kiss László

A Királyi napok ünnepségsorozatának keretében csütörtökön a Hiemer-házban adták át az idei Deák Dénes-díjat, illetve ösztöndíjat, valamint a Lánczos Kornél-Szekfű Gyula ösztöndíjakat. A Deák Dénes-díjat Cser-Palkovics András polgármester, a kuratórium elnöke adta át Karsai Bélának, a Karsai Holding Zrt. elnökének. Az elöljáró méltatásában kiemelte: a kitüntetett nem csupán munkahelyek százaival és a cégei adójával járul hozzá a város gyarapodásához, de a bazilika előtti park sem létezne nélküle.

A Deák Dénes Alapítvány ösztöndíjában Szigeti Boglárka török tolmács és szakfordító részesült. Mivel az ösztöndíj nem osztható meg, Baku Eszter pályázatát Cser-Palkovics András polgármester jutalmazta meg. Lánczos-Szekfű ösztöndíjban az idén 16 pályázat részesülhetett – mondta el Bobory Zoltán, a kuratórium elnöke. A támogatottak: Forró János Vilmos, a Gárdonyi művelődési ház, Hajdú Csaba, Harmat József, J. Mező Éva, Kovács Imre Attila, Lakat Erika, Lőrincz Orsolya, a Mózessy Gergely – Nádasi Richárd alkotópáros, Paréj Judit, Sajtos Lajos, Sebők Melinda, Stefánné Bankó Mária, Szikra János, a Természettudományi Oktatási Közösség, valamint Vályi Csilla.

A kuratórium a legkülönfélébb szellemi alkotások elkészítéséhez nyújtott támogatást. Az egyik pályázó az angol telivérek szaporulatát befolyásoló tényezőket veszi górcső alá, egy másik a természettudományokat népszerűsítő honlapot fejleszt. Többen irodalmi kötethez, más a roma holokauszt fehérvári vonatkozásának feldolgozásához kapott támogatást.

A kuratórium több történelmi tárgyú pályázatot is megjutalmazott: például a nemesi rendészetről vagy a Shvoy Lajos megyés püspök amerika útjáról készülő műveket. Támogatásban részesült az Akar-e élni Pátkán? címmel összegyűjtött szociográfiák kötete, és a Moskovszky Éva gyűjtőről, a Fehérvári Babaház megalapítójáról szóló film szinopszisa is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!