Hírek

2012.07.03. 05:33

Jet skisek segíthetnek a halakon

Pátka – Néhány kisebb, pár centis halacska az áldozata a pátkai tározóban a nagy meleg miatt kezdődött algásodásnak. A szakemberek több módszerrel is igyekeznek segíteni az állományon.

Kocsis Noémi

Minden évben gond, hogy az eredetileg a Velencei-tó vízpótlására létesített pátkai víztározóban nyaranta akár extrém módon is lecsökken a vízszint. Így van ez most is, miután az apadó tavat is vissza kellett pótolni – ám ezt a tározóban élő halak sínylik meg. A múlt hétvégén a Fehérvári Tűzoltóegyesület a Horgászegyesületek Fejér Megyei szervezetének horgászaival karöltve a helyszínen igyekezett orvosolni valamennyire a helyzetet. Három fecskendővel vonultak ki, hogy az algásodásnak indult állóvízbe friss oxigént juttassanak. Néhány kisebb halacska valóban nem bírta ki a pátkai tározó utóbbi napokban felhevült vizét, de tömeges halpusztulásról nem beszélhetünk – nyugtatja meg a kedélyeket a szervezet vezetője, Purgel István.


– Egyelőre eredményes volt az akció, bár ha marad a nagy meleg, akkor meg kell ismételni, vagy más módszert is be kell vetni a tározónál, amelynek egyes részein, például a befolyónál igencsak alacsony, 15-20 centiméteres vízszintet tapasztaltunk – mondta el az elnök. Hozzátette, a vízkivétel másfél hónappal ezelőtt már befejeződött, csakhogy azóta sem volt számottevő mennyiségű eső, hogy a csapadék visszapótolhatta volna a hiányzó vizet a tározóban. Ha csökkenne valamennyit a hőmérséklet, az már segíthetne, de mivel az előrejelzések szerint erre a héten sem lehet számítani, az egyesület újszerű módon is próbál majd segíteni a helyzeten: jet skiseket hívnak a tározóhoz, hogy a nagy teljesítményű vízisporteszközök jobban felkeverhessék a halak felett az állóvizet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!