Hírek

2012.07.17. 13:07

Az erőemelők felhúzó versenyét harmadik éven tartották Alcsútdobozon

Alcsútdoboz – Harmadik esztendeje rendezték meg a községben a felhúzókupát, amely egy speciális súlyemelési verseny. Az Európa- és világbajnok csúcstartó Hablicsek Norbert szülőfaluja előtt tiszteleg az itteni szervezéssel.

Zsohár Melinda

A sportcsarnokban Tranker Tamás alpolgármester nyitotta meg a versenyt szombaton délelőtt, amelyre 32-en neveztek – különböző korosztályban, súlycsoportban, nők és férfiak. Szlovákiából és Romániából is érkeztek versenyzők, ők már hagyományosan vesznek részt az így nemzetközinek számító kupán. Hablicsek Norbert alcsútdobozi születésű, szülei ma is itt élnek, ezért választotta a verseny színhelyéül a községet három esztendővel ezelőtt. A község önkormányzata is erőteljesen támogatja a felhúzókupa helybeni szervezését, amelyben sokan önkéntesen, barátságból vesznek részt, mondta el Hantosné Amler Ágnes művelődésszervező.

Az erőemelés sportágon belül létezik guggolás, fekve emelés és felhúzás – ez utóbbinál a sportoló nem emeli fel a feje fölé a súlyzót, hanem csupán derékmagasságig. Ez is igen nehéz és megterhelő, mégis sokan választják művelését. Nők és idős korúak is gyakorolják, miként ezt láthatták a III. Alcsútdobozi Kupán. Sajnos, gyakorlatilag a barátokat, rokonokat vonzza nézőként a verseny, mondta el Hablicsek Norbert, s ez még országos, vagy nagyobb jelentőségű megméretéskor is jellemző.

Norbert 14 esztendős fiát, Hubát is tanítgatja a sportra, de inkább csak hobbi szinten, mert a fiú inkább úszik. Ezúttal ő is versenyzett, az édesapa vigyázó szemei előtt. Norbert maga húzta meg Huba derekán a széles övet, amely óvja a hasfalat az erőfeszítéskor a sérüléstől. 80 kilogramm körüli tömeget mozgat meg a felhúzással.

A kupa legidősebb férfi versenyzője a 70 esztendős Gruber Vilmos volt, felesége, a 64 éves Gruber Anna szintén többszörös felhúzó bajnok. Életkora egyáltalán nem látszik rajta, árulta el büszkén. Húsz éve kezdett bele ebbe a sportba férje hatására, de mára az egyik leglelkesebb és aktív résztvevője. Nagy figyelmet kapott versenytársaitól is a 19 éves Varga Nikoletta, aki 62-63 kilós testsúlya és nőies alkata ellenére 200 kilogramm körüli súlyokat emel, brutális koncentrációval és erőfeszítéssel. Az egyik legcsinosabb résztvevő volt a szlovák Igor Hano, magas, karcsú, kidolgozott izomzatú, karakteres arcélű fiatal férfi. A többiek nem feltétlenül izmosak, legalábbis nem látványosan, a hölgyek szinte átlagos testalkatúak.

A verseny eredményei hivatalosak, a versenyzők többsége maga is végzett bíró. Ketten figyelték, és piros, illetve fehér zászlóval jelezték, hogy érvényes vagy érvénytelen volt a felhúzás.

Az első helyezettek névsora:

nők: Varga Violetta 185 kg

ifjúsági: Igor Hano 235 kg

junior: Imre Norbert 242,5 kg

open: Imre József 282,5 kg

submaster: Hablicsek Norbert 270 kg

master I: Mák András 245 kg

master II: Roskovenszky István 210 kg

master III: Jobbágy István 200 kg

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!