Hírek

2012.05.04. 16:28

Hoffmann Rózsa Fehérváron beszélt a NAT-ról, az oktatás változásairól

Székesfehérvár - Mintegy 170 oktatással és neveléssel foglalkozó szakembert hívtak meg arra a fórumra, amelyet pénteken tartottak a Városházán. A vendég Hoffmann Rózsa államtitkár volt.

Gábor Gina

A kívülálló persze egy fórumon főleg  arra kíváncsi, vajon mit kérdeznek az  oktatási államtitkártól az érintettek: hiszen ők tapasztalt szakemberként bizonyára pontosabban érzékelik, mivel járnak  majd az átalakítások. Ám a helyszínen  erre nem volt mód. Kiderült, hogy a meghívottak  - a város fenntartásában lévő oktatási-nevelési intézmények igazgatói és helyettesei, a nem önkormányzati fenntartású óvodák vezetői, a humán közszolgálati szakbizottság tagjai, a szakszervezetek képviselői és az oktatási iroda munkatársai - csak előre, írásban tehették fel a kérdéseiket, amelyeket az oktatási iroda összegyűjtött.  S ahogy Hoffmann Rózsa államtitkár is elmondta: egyfelől ezekre  az előadásban igyekszik felelni, másfelől számos kérdésre írásban juttatja el a válaszokat.
Így egy kerek előadást hallottunk, amit nem zavartak meg kérdések, kételyek, aggályok, problémafelvetések, ellenvélemények  - mint azt a fórumokon megszokhattuk. 

Hoffmann Rózsa elmondta: két éve a jövő iránt felelősséget érző emberek úgy döntöttek, hogy sok minden változtatásra  szorul az országban. Márpedig a változtatást az iskolarendszerben kell elkezdeni. Az ország célja a megújulás, a felelmelkedés, és ez csak akkor sikerülhet, ha ez  minőséggel párosul. Biztosítani kell a versenyképességet, meg kell erősíteni a nemzeti középosztályt (amelyhez a pedagógusok is tartoznak), az oktatásnak is meg kell felelnie a társadalmi elvárásoknak. Az új köznevelési törvény tartópillérei: a Nemzeti Együttműködés Rendszere valamint a magyar és európai köznevelés és felsőoktatás hagyományai. Ez utóbbira  építeni kell  hiszen:  a gyökerestől kitépett fa elszárad.


A legalapvetőbb változásnak nevezte az államtitkár asszony, hogy az oktatás-nevelés közszolgálat, és nem szolgáltatás - jelentette ki Hoffmann Rózsa. Ez azt is jelenti, hogy az állam nagyobb feladatot vállal az oktatásban. Ám ez nem jelent államosítást! Az állam a tartalmi szabályozásért, a pedagógusok egységes bérezéséért, és az oktató-nevelő munka szakmai ellenőrzéséért felel. Ennek érdekében jön létre a jövőben a Klebelsberg Iskolafenntartó Központ, amelynek lesznek járási hivatalai is. Az iskolák vagyona viszont továbbra is az önkormányzatoké marad...



Hoffmann Rózsa beszélt a tankötelezettség ügyéről is, aminek korhatárát 16 évre csökkentik. Azt mondta: aki nem akar tanulni, annak lehetővé kell tenni, hogy dolgozhasson. Ezt szolgálja a 3 éves szakképzés is, amelyben már az első két évben gyakorlati oktatást kapnak a diákok. Az államtitkár szerint szó sincs arról, hogy az iskola "kilökné" 16 évesen a gyereket. Ám azzal, hogy korábban 18 évben határozták meg a tankötelezettség korhatárát, emelkedett a kimaradók, a lógósok aránya.  
Szó esett arról is,  hogy szükség van az oktatás tartalmi szabályozására, mert garantálni kell, hogy a magyar és az egyetemes kultúra gyöngyszemeit mindenütt tanítsák az iskolákban. Az új Nemzeti Alaptanterv elkészült, napokon belül a kormány elé kerül. A NAT-hoz kerettantervek kapcsolódnak majd. Ugyanakkor  - hangsúlyozta az államtitkár  - azok a kisérletező  intézmények, amelyek a járatlan utakat keresnek, továbbra is készíthetnek helyi tanterveket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!