Hírek

2012.04.09. 19:29

Kulcsi gyilkosság - Előzetesben a gyanúsított

Székesfehérváron vasárnap délelőtt a bíróság elrendelte annak a kulcsi férfinak az előzetes letartóztatását, akit négy ember meggyilkolásával gyanúsítanak.

feol.hu

Kedd, 09:35 

Deményiné Kovács Bianka: - Három éve élek itt a kulcsi Hegyalja utcában, ám szinte nem is találkoztam a család tagjaival. A faluban csak a „szocpolosok” néven emlegették őket. Havonta egyszer elmentek bevásárolni, azon kívül nem igazán mutatkoztak. Döbbenet ami történt...

Jung István: - Ismertem a családot, főként az édesapát, a Ferit. Párszor dolgoztam neki, szereltem a családi házban. Péntekre is meg volt beszélve, hogy átmegyek javítani. Végül nem mentem... Sajnos Kulcs nevével most már egybeforr e tragédia. Épp´ mint Olaszliszkán.

Csikai Zsuzsanna: - Zárkózott emberek voltak, de sokáig úgy tűnt, hogy ők lehetnek a példái annak, hogy több generáció is tud békében együtt élni, egy fedél alatt, családként. A meggyilkolt nagyszülőket is ritkán láttuk a faluban, de ha igen, kézenfogva sétáltak, békében...

20:41 A település önkormányzata jelenleg is segíti a mészárlást túlélő családtagokat. A temetés időpontja nem ismert.

- A település próbál segíteni a családi tragédiát túlélő 36 éves hölgyön, akit jelenleg is a dunaújvárosi kórházban ápolnak és az édesanyán, aki még mindig a fővárosi kórház intenzív osztályán van. Az alpolgármester és egy családgondozó kétnaponta látogatja a Szent Pantaleon Kórházban fekvő hölgyet és folyamatosan érdeklődünk az édesanya állapotáról - fogalmazott lapunknak Kiss Csaba, Kulcs polgármestere, aki hozzátette: - A mészárlásban elhunyt családtagok vélhetően egy szerény köztemetés keretében helyezik végső nyugalomra, ám ennek időpontja még nem ismert. Köztemetésre azért lehet szükség, mert a kórházban fekvő hölgynek önálló jövedelme nincs. A napokban jelentkezett egy hozzátartozó, ám ő is jóval nyolcvan felett jár, nyugdíja mindössze hatvanezer forint, így a település segít a temetés lebonyolításában.


20:30
H. Csanád Jutas kirendelt ügyvédje szerint a huszonnégy éves gyanúsított maga is keresi tettének okait. Az elkövetéskor nem állt kábítószer vagy gyógyszer befolyása alatt.

Hortobágyi Tibor hivatalból kirendelt ügyvéd vasárnap úgy nyilatkozott,  védence a cselekményt beismerte, és arról beszélt, hogy ő maga is keresi  annak okát. A gyanúsított külső behatásról beszélt, először álmaiban jelent meg a gyilkosság szándéka, de nem akart orvoshoz fordulni, nehogy emiatt nevetségessé váljék. A család tagjai halálos ellenségeivé váltak az utóbbi hónapokban, tette megelégedettséggel töltötte el. Az ügyvéd  elmondta: a gyilkosságokhoz használt eszközöket nem kellett H. Csanádnak beszereznie, azokat a háztartásban szedte össze. Bár a közelmúltban vásárolt egy nyílpuskát, azt nem használta az elkövetéskor. A  meghallgatáson hétköznapi módon viselkedett, nem volt még letört sem, az öngyilkosság gondolatával nem foglalkozik, tette hozzá az ügyvéd.

19:50 - "Beszélgetésünk során normális személyiségű embernek tűnt, a szó hétköznapi értelmében. Olyan embernek ismertem meg, akivel bármilyen témáról akár órákig lehetne beszélgetni. És közben az ember soha nem jönne rá, mit követett el valójában. Egyszóval, nem mennék át az utca túloldalára, ha jönne velem szemben" – mondta Hortobágyi Tibor vasárnap az MTI-nek a gyanúsítottról. Kattintson a részletekért

19:30 Tovább javult a Fejér megyei Kulcson négy halálos áldozatot követelő brutális bűncselekmény két súlyos sérültjének állapota; a budapesti Honvédkórházban ápolt harmadik sérültet - a hozzátartozói meggyilkolásával gyanúsított férfi édesanyját - továbbra is az intenzív osztályon kezelik, állapota életveszélyes - részletek.

Vasárnap, 10:30 - A Székesfehérvári Törvényszéken a Székesfehérvári Városi Bíróság nyomozó bírája a Fejér Megyei Főügyészség indítványára vasárnap 9 órakor zárt meghallgatáson elrendelte a kulcsi gyilkosságok gyanúsítottjának előzetes letartóztatásba helyezését.

A férfi a rendőrségen korábban tett beismerő vallomását megerősítette, de a bírói döntést előzetes szakértői vélemények is alátámasztották. A gyanúsítottat a székesfehérvári büntetésvégrehajtási intézetbe kísérték.  A bűncselekmény részleteiről a törvényszék épülete előtt Gieszné Boda Orsolya szóvivő tájékoztatta a sajtót.

Hortobágyi Tibor, a gyanúsított kirendelt védője megerősítette: a férfi a cselekményt beismerte, és arról beszélt, hogy ő maga is keresi is annak okát. A gyanúsított "külső behatásról" beszélt, először álmaiban jelent meg a gyilkosság szándéka, de nem akart orvoshoz fordulni, nehogy nevetségessé váljék. A család tagjai halálos ellenségeivé váltak, tette megelégedettséggel töltötte el.

A programozó informatikus szakmájú férfinak korábban soha semmilyen rendőrségi ügye nem volt,  nem állt kábítószer vagy gyógyszer befolyása alatt sem. A gyilkosságokhoz használt eszközöket nem kellett beszereznie, azokat a háztartásban szedte össze. Bár a közelmúltban vásárolt egy nyílpuskát, azt nem használta az elkövetéskor. A meghallgatáson hétköznapi módon viselkedett, nem volt még letört sem, az öngyilkosság gondolatával nem foglalkozik - tette hozzá Hortobágyi Tibor vajtai ügyvéd, aki súlyos, akár életfogytig tartó ítéletre számít, de ez az elmeorvosi szakvélemény függvénye lesz.

Tihanyi Tamás

OLDALTÖRÉS: Vallomást tett a kulcsi mészáros: halálos ellenségnek hitte családtagjait

Vallomást tett a kulcsi mészáros: halálos ellenségnek hitte családtagjait

Vallomást tett a kulcsi mészáros: halálos ellenségnek hitte családtagjait

Vallomást tett a kulcsi mészáros: halálos ellenségnek hitte családtagjait

Már hónapokkal ezelőtt gyilkos ösztön ébredt a kulcsi férfiban, aki négy családtagját is megölte, hármat pedig megsebesített. A helyszíni szemle adatai, valamint vallomása alapján kiderült, cselekményét előre kitervelten, különös kegyetlenséggel követte el. Tettét nem bánta meg.

Az első bejelentés pénteken reggel 08 óra 40 perckor történt - tájékoztatott az eset részleteiről Németh-Kész Mónika, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője szombaton. Egy ismeretlen férfi jelent meg a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság épületében, és az ott tartózkodó fegyveres biztonsági őrnek azt mondta, hogy Kulcson valaki fenyegetőzik és késsel hadonászik. A férfi azonban anélkül, hogy az általa elmondottakat a rendőrök pontosíthatták volna, adatai hátrahagyása nélkül elhagyta az épületet. Később derült ki, hogy ez az 56 éves férfi volt, akit később az elkövető szintén megsebesített, amikor a család segítségére sietett.

A következő bejelentés telefonon keresztül érkezett a rendőrségre 09.00 óra előtt néhány perccel Kulcsról. A bejelentő annyit mondott a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság ügyeletesének, hogy egy férfi rohant ki vérző fejjel a Hegyalja utca egyik lakóházából és azt kiabálta, hogy:”leszúrkodott mindenkit”.

Ezt követően érkeztek a helyszínre a járőrök, akik azt látták, hogy a kulcsi épületben három személy elhunyt, míg két nő súlyosan megsérült és sokkos állapotban van. A negyedik elhunytat később találták meg a ház mögött. A harmadik sérült pedig az a férfi volt, aki a szomszédoktól kért segítséget. Az elkövető a rendőrök kiérkezésekor már nem volt a helyszínen, időközben elmenekült.

A helyszínre érkező mentők a sérülteket ellátták, majd a 63 éves asszonyt életveszélyes állapotban Budapestre, az Állami Egészségügyi Központba szállították, a 36 éves nőt súlyos sérülésekkel Dunaújvárosba, a Szent Pantaleon Kórházba, míg az utcára menekülő 56 éves férfit Székesfehérvárra, a Fejér Megyei Szent György Kórházba vitték.

Az elkövető menekülése miatt a Kulcsról kivezető utakat a rendőrök lezárták. A településre rövid időn belül megérkezett az erősítés is, akik a 23 éves H.Cs.J. keresésébe kezdtek, tekintve, hogy már az elsődleges információk alapján felmerült, hogy a fiatalember volt az, aki megtámadta családtagjait. A helyszínen ekkor már több száz rendőr volt, köztük a TEK több műveleti egysége.

Ők voltak azok, akik 12.00 órakor a ház mögötti erdős területen, a növényzet között fekve megtalálták a keresett férfit. Elfogása során ellenállást nem tanúsított.
Sérülései miatt a rendőrök először a Dunaújvárosi Kórházba szállították: a karja törött volt, illetve több vágott sérülést is szenvedett, amiket – elmondása alapján – a bűncselekmények elkövetése közben szerzett. A kórházból először a Dunaújvárosi Rendőrkapitányságra szállították, majd ezt követően került át Székesfehérvárra, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságra, ahol megtörtént gyanúsított kihallgatása.

A fejér megyei nyomozók négy rendbeli befejezett, míg három rendbeli kísérleti szakban maradt különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntett elkövetésével gyanúsították meg. Kihallgatása során részletes, beismerő vallomást tett. A bűncselekmények elkövetését elismerte. Tettét nem bánta meg. Mint elmondta, hónapok óta gyilkos ösztön ébredt benne, családtagjai halálos ellenségeivé váltak, ezért ölte meg őket.

Mint az a helyszíni szemle adatai, valamint a férfi vallomás alapján kiderült, a családtagokat külön időpontokban és a házon belül különböző helyiségekben ölte meg.

Az első támadás a 34 éves bátyját érte még szerdán délután. Testvérével egy korábban vásárolt nyílpuskát akartak kipróbálni a ház közelében lévő egyik félkész ingatlanban, amikor a fivér egy késsel hátulról megszúrta bátyját. Az ezt követően kialakult dulakodás során többször meg is vágta a késsel testvérét, aki ennek során életét vesztette. A bűntényt egyik családtagja sem vette észre. Miután meggyőződött arról, hogy a bátyja meghalt, átöltözött és megmosakodott.

A nagyszüleire másnap, azaz csütörtökön támadt rá. A 87 éves nagyapát este behívta a könyvtárszobába, majd először puszta kézzel, később egy rugós késsel támadta meg. Miután meghalt, a 83 éves nagymamát szúrta meg többször egy disznóölő késsel a hálószobájában. A bűncselekmény során ő is életét vesztette.

A többi családtaggal pénteken áramütéssel szeretett volna végezni. Be is vezette az emeletre vezető ajtó kilincsébe az áramot, ami miatt a házban áramszünet ugyan keletkezett, de áramütés senkit nem ért. Ezt követően ment fel 36 éves nővére szobájába, akire szintén késsel támadt rá. Cselekményét azonban nem tudta befejezni, mert a nő kiabálására a szülők annak segítségére siettek. Ezt követően alakult ki dulakodás a 60 éves apa és fia között. Ekkor került elő egy bozótvágó kés, amivel először apja próbált védekezni, de végül fia azzal és egy másik késsel őt is megölte. Ezt követően támadt rá ugyanezen eszközökkel a 63 éves édesanyjára is, aki a támadás során életveszélyes sérüléseket szenvedett.

A nővérének mindeközben sikerült barátját, az 56 éves rácalmási férfit értesíteni a történtekről és segítséget kérni tőle. A férfi először a rendőrsége ment, majd a rendőri segítség megvárása nélkül és adatai hátrahagyása nélkül a kulcsi házhoz ment egy bottal a kezében. Amikor az elkövető őt meglátta, egyből megtámadta a bozótvágóval. Ennek során sérült meg ő is súlyosan, de sikerült elmenekülnie, majd a szomszédoktól segítséget kérnie.

A rendőrök a több órás helyszíni szemle során lefoglalták a férfi által a bűncselekmény elkövetéséhez használt eszközöket. Két bozótvágót, két kést és egy bicskát.

Az elsődleges pszichiátriai vizsgálat alapján a gyanúsított azonnali kényszergyógykezelése, elmeorvosi megfigyelése nem vált szükségessé, azonban a későbbiek folyamán elmeorvosi vizsgálatára sor fog kerülni.

A 23 éves H.Cs.J.-t – aki a korábbiak folyamán nem került a rendőrség látókörébe - a fejér megyei nyomozók kihallgatását követően bűnügyi őrizetbe vették, és előterjesztést tettek előzetes letartóztatására, mellyel kapcsolatos bírói meghallgatásra vasárnap kerül sor.

A két súlyos állapotban kórházba szállított sérültet a pénteken napon megműtötték, ők a körülményekhez képest jól vannak. Az életveszélyes állapotban kórházba szállított anya állapota továbbra is kritikus. Az ő kihallgatásaikra a későbbiek folyamán kerül sor - tájékoztatott a rendőrség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!