Hírek

2011.03.31. 05:38

Daruszentmiklós - Őrzik értékeiket

Daruszentmiklós - A település 2002 óta önálló, s bár széttagolt, összetartó, barátságos csapatot alkotnak. Minden évben az augusztus 26-ához legközelebbi hét végén ünneplik születésnapjukat.

Miskei Anita

Aki csak keresztülhajt Daruszentmiklóson   -amikor a Székesfehérvár és Dunaföldvár közötti útszakaszt járja -, nem is sejti, mit rejt a település. Horgásztavakat, pihenőparkot, múltat idéző kúriát, s olyan általános iskolát, amelyről a városi gyerek csak álmodozik. Rauf Norbert, a település polgármestere elárulta,  igazi értékeik vannak, amelyek sokakat meglepnek, s  itt marasztalnak. A település  bár hátrányos helyzetű, hiszen Dunaújvárostól a legtávolabb eső megyei község,  sok a munkanélküli, mégis szerencsés földrajzi fekvése miatt. Az autópálya közvetlen közelsége vonzza a beruházókat,  néha a bajt, besurranókat  is. Nemrégiben a rendőrökkel közösen épp az M6-oson csíptek el egy miskolci bandát, akik a helyi idősektől csaltak ki pénzt. Szerencsére ez ritka eset, jó a közbiztonság a községben széttagoltsága ellenére is. Körzeti megbízottjuk is van a daruszentmiklósiaknak.


A fiatal településen egymást segítő, barátságos emberek élnek, akik szívesen fogadnak vendéget, s mesélnek önállóvá válásukról is. Megtudtuk, hogy 2002-ben tulajdonképpen a gazdasági kényszer szülte a települést. Addig Előszálláshoz tartoztak. Volt iskolájuk, orvosi rendelőjük, az anyatelepülés azonban mind nehezebben tudta fenntartani intézményeit. A daruszentmiklósiak nem akartak lemondani iskolájukról, így kiszámolták, megérné-e önállóvá válni. Rauf Norbert elárulta, sokat számolgattak, végül mindkét település jól jött ki a különválásból. Megjegyezte, az iskola mindennél fontosabb a számukra, hiszen a gyermekek nevelése, szemléletük, képességeik formálása a község jövőjének alakítása is egyben.  Éppen ezért folyamatosan pályáznak, fejlesztenek. Az általános iskola épületét burkolták, korszerű nyílászárókkal szerelték fel. Igaz -  árulta el a polgármester -, télen fával fűtik ki az épületet, mert az adott, így 2-3 millió forintot  spórolnak, s ezt nem kell elvenni a dolgozóktól. Az óvoda fejlesztését tervezik, remélik, kapnak támogatást fűtésének, világításának korszerűsítésére. A település daruhegyi és dánieltelepi részén van játszótér, azt Kisszentmiklóson is kialakítanának. Emellett fejlesztenék a sportpályát, s egy, a rendezvények megtartására alkalmas fedett teret is terveznek. Mert  a daruszentmiklósiak nem csak szeretnének, hanem fogadnak is vendégeket. A Hunyadi téren nyaranta, a falunapok alkalmával több ezren látogatnak el hozzájuk. Az alig 1300 lelkes település olyankor megtelik élettel, minden helybéli bográcsot ragad, s főznek, hogy kiszolgálják az ide érkezőket, akik Kiskőrösről Székesfehérvárig mindenhonnan eljönnek.
Ráadásul rendet, tisztaságot látnak annak ellenére, hogy a Székesfehérvár-Dunaföldvár közötti útszakaszon nagy az átmenő forgalom, sok vendégmunkás jár erre, s szemetelnek. Az önkormányzat azonban minden hétfőn szemétszedést tart a közmunkásokkal együtt. Mint kiderült, ez jó hatással van a helyiekre is, akikben még él a falusi szégyenérzet, s a porták is megszépülnek. Szeretnék majd a településen is kiadni a Tiszta udvar, rendes ház címeket. Hisz a jó benyomás, az összkép fontos. Különösen azért, mert a község testvértelepülési kapcsolatok kiépítését tervezi. Szeretnék az olaszországi Vaglio Serra városkájával, illetve két erdélyi faluval is ápolni a kapcsolatot. Az erdélyi Miklósfalvára épp a névrokonság miatt esett a választásuk, míg  Kozmásra, vagy Csíkkozmásra pedig azért, mert úgy, mint Daruszentmiklós, 2002-ben váltak önálló településsé.

OLDALTÖRÉS: Becsábítanák a beruházókat

 

 

 

Becsábítanák a beruházókat

2006-ban választották első alkalommal polgármesterré a fiatal település ifjú jelöltjét, Rauf Norbertet. Rátermettségét már korábban, s azóta is bizonyítja.

- 2002-ig településünk Előszállás része volt, már akkoriban is részt vettem a közügyekben. Nappali tagozatos főiskolai tanulmányaim azonban akkor még nem tették lehetővé, hogy próbára tegyem magam polgármesterként. Előbb az előszállási, majd az önállóvá váló  daruszentmiklósi  képviselőket segítettem épp úgy, mint a község minden egyéb rendezvényét, megmozdulását. Aktív jelöltként végül 2006-ban megmérettettem magam. Családom helybéli, bizalmat kaptam. Akkor elhatároztam, ha igazán összefogunk, képesek leszünk egy jól élhető település képét kialakítani. Ami azért volt kihívás, mert széttagolt a község, a kisszentmiklósi, a daruhegyi és a dánieltelepi településrészek távol esnek egymástól. Ennek ellenére ma már Daruszentmiklósként összetartó közösséget alkotunk - mesélte Rauf Norbert polgármester. Hangsúlyozta, nehéz helyzetben vannak, hiszen a megye egyik legdélebbi pontján helyezkednek el, s a munkanélküliség magas. Ugyanakkor - tette hozzá a polgármester -  éppen földrajzi elhelyezkedésük jelenthet kiutat, megoldást számukra. A község mellett halad el az M6-os autópálya, közelükben van két Duna-híd, s a leendő M8-as is a község határában halad majd el a tervek szerint. Ipari területeik vannak  önkormányzati és magánkézben is, amelyek sík terepen terülnek el, így vonzó lehet a község a beruházók számára.
- A legfőbb célom éppen az, hogy vonzóvá tegyem a települést a vállalkozók számára. Ehhez szükséges a teljes infrastruktúra kiépítése. Csatornahálózatunk még nincs, erre azonban már nyújtottunk be pályázatot, remélem, azt pozitívan bírálják el -  jegyezte meg a község első embere. - Jó földrajzi elhelyezkedésünket bizonyítja, hogy épp az utóbbi időben egy magyar és egy osztrák cég döntött úgy, beruházását itt valósítja meg. Mindkét cég egy-két éven belül több tíz főt foglalkoztat majd a településről a tervek szerint  mondta. Rauf Norbert elárulta a belterületi vízrendezés is feladata az önkormányzatnak, s az utak felújítása is, de ezt  egy komlex pályázat útján megnyíló forrásból valósítanák meg a szennyvízberuházást követően. Ahogyan a közösségi élet színtereit is fejlesztik, a pihenőparkot kialakítják, nagyobb sportpályát építenek.

 

OLDALTÖRÉS: Iskolaként szolgált a kúria

 

 

 

Iskolaként szolgált a kúria

 A Klebelsberg-kúria külső falai felújításra várnak, s az épület nyílászáróit is kicserélnék, ha forrást találnának.

A település szívében, az ófaluban, az általános iskola tőszomszédságában áll a Klebelsberg-kúria épülete. Az egykoron egyházi iskolaként, tanítói lakásként szolgáló kúria ma romos állapotban van ugyan, de az önkormányzat tervei szerint pályázati forrásból felújítják azt a közeljövőben. Az épület a Klebelsberg Kuno idejéből származó egységes iskola képét mutatja napjainkban is. Az épület eredeti állapotát tükrözi, egyetlen minimális változtatás történt csupán rajta, egy boltívet befalaztak - tudtuk meg. Ahogyan azt is, hogy az  épület beázott, így a tető felújítására szükség volt. Ezt sikerült pályázati támogatásból megvalósítani az elmúlt időszakban. A külső szigetelésre, valamint  a nyílászárók cseréjére még forrást kell találni, de az önkormányzat bizakodó, keresi a lehetőségeket, hogy megőrizze az épület állagát, s annak értékét. Az épület a közösségi élet egyik színtere lehetne ennek a széttagolt településnek. Udvarán játszótér található, a gyerekek gyakran töltik itt szabadidejüket, ha szép az idő.

 

OLDALTÖRÉS: Elmerült a közösségben

 

 

 

Elmerült a közösségben

Jelinek Tibor 40 évnyi  a vendéglátóiparban eltöltött  mozgalmas idő után döntött úgy, csendes települést keres a nyugdíjas éveire. A szabadegyházi, majd dunaújvárosi tanuló- és munkaévek után került három évvel ezelőtt Daruszentmiklósra.


- Amikor elhatároztam, nyugdíjba megyek, feleségemmel együtt egy csendes otthont kerestünk Dunaújváros zajától, a vendéglátás pörgős pillanataitól távol. Ekkor hívott meg a település polgármesterének felesége Daruszentmiklósra. Szinte azonnal megszerettem a községet, barátságokra tettem szert, minden rendezvényen ott vagyok, segítek a szervezésben, a megvalósításban, ha szükséges, s megírom a helyi újságban. Persze messziről jöttként először jeti álnéven írtam. Ellenségeskedés helyett kedvességgel fogadtak mindenütt, s rengeteg dolgot meséltek nekem Daruszentmiklósról. Hisz a község történetét is kutatom. Ezidő alatt vezettem a közmunkásokat, főztem bográcsost, elmerültem ebben a közösségben.

 

OLDALTÖRÉS: Leltárban

 

 

 

Leltárban

- A község lélekszáma: 1309 fő.

- A település területe: 1912 hektár, ebből belterület 284,85 hektár.

 -A képviselő-testület: Rauf Norbert polgármester, Fogarasi Béla alpolgármester, Csordásné Makra Katalin, Kaszás Imre, Kiss Jánosné, Markovics Ferencné, Pető János András (képviselők). A község jegyzője: Pulainé Varga Gabriella.

- Az óvodába, ahol van nyelvi képzés, 52 gyermek, jár, az iskolások száma 93 fő.

- Civil szervezetek: Falulánc Kulturális és Közérdekű Szövetség, Kertbarát Kör, Darumadár Dalkör, Kisszentmiklós-Daruhegy Ifjúságának és Gyermekeinek Jövőjéért Alapítvány, Daruszentmiklósi Önkéntes Tűzoltó Egyesület, Magyar Hagyományőrző és Lovasegylet, Polgárőrség, Kisszentmiklósi Baráti Kör.

Helyi értéktár

-- Klebelsberg-kúria

- A Virághegyi Temető, amelyet ma már kevesen látogatnak. Az 1900-as évek elejéből származó keresztek arról árulkodnak, csupán kevés hozzátartozó él, így azt az önkormányzat gondozza, sokat fel is újítottak a tavalyi évben.

- Harangláb

- Jeles napok: a település születésnapjához köthető a falunap, amelyet az augusztus 26-ához legközelebb eső hét végén rendeznek meg minden évben. Az adventi ünnepeket a Falulánc szövetsége szervezi, a civilek segítik. A falukarácsonyt december 23-án tartják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!