Hírek

2010.10.17. 07:24

Az új bor ünnepe

A Duna- Menti Szent Orbán Borrend hagyományos hálaadási ünnepséget szervezett, kitüntetések adományozásával, borkóstolással.

Percsi Tibor

„Ismerjük el, az idén nagyon gyenge a termés.” E nem túl biztató szavak után L. Simon László országgyűlési képviselő azon reményének adott hangot ünnepi beszédében, hogy a borászok szakértelmére ilyenkor van szükség igazán, hiszen odafigyeléssel, hozzáértéssel az idei gyenge termésből is lehet ízletes, asztalra jó szívvel tehető és fogyasztható bort készíteni.

Az adonyi szőlőhegyen rendezett hagyományos hálaadási ünnepségen Tokodi Bence plébános a liturgia során kitért arra; a gyenge termés, az idei rendkívüli időjárás, és nem utolsó sorban az iszaptragédia kapcsán sokan felteszik a kérdést; „Miért hagyott el minket Istenünk?” Pedig erről nincs szó. Erről csak az emberek tehetnek, akik a Föld kincseinek gátlástalan kitermelésével megváltoztatták bolygónk légkörét, az ipari termelés fokozásával olyan mennyiségű káros mellékterméket állítottak elő, melyet már nem tudnak kordában tartani.

A szép őszi időben, de a szokottnál kevesebb érdeklődő mellett a szervező Duna- Menti Szent Orbán Borrend Adony „Az év legjobb borásza" címmel tüntette ki az egyesület borlovagját, Solti Ferencet, majd a borrend munkáját odaadással segítő Molnár Tibornak, Iváncsa nyugalmazott polgármesterének Szent Orbán érmet adományozott.

Végezetül borlovag avatására is sor került a velencei Szent Benedictus Borrend alapító tagjának, kincstárnokának, Horpácsy Lászlónak felavatásával, akinek az adonyi borrend a megalakulásakor kapott sok segítséget, az azóta is tapasztalt baráti támogatást köszönte meg e gesztussal.

Az ünnepséget követő zenés-táncos műsor alatt sóskiflivel, új borral kínálta a megjelenteket a szervező borrend.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!