Hírek

2010.03.15. 07:29

Nemzetközi vadászíjász-verseny Csákváron

Csákvár - Hetedik alkalommal rendeztek nemzetközi vadászíjász-versenyt, amelyen huszonhárom csapat, mintegy százötven nevező vágott neki a Vértesnek, hogy felkutassa, majd a legtöbb pontot érő találattal eltalálja a kihelyezett célokat.

Katonáné Venguszt Beatrix

- Az ország egész területéről érkeztek versenyzők – mondta el lapunknak Gál Ákosné. – Győrből, Sopronból, Pécsről, Egerből, Szegedről egyaránt fogadtunk csapatokat. Természetesen neveztek hozzánk a határon túlról is, most húsz fő cseh és szlovák versenyzőt köszönthettünk. A tavaly decemberi versenyen a csehek és szlovákok mellett német és osztrák állampolgárok is indultak. Már az első alkalommal is törekedtünk a színvonalas szervezésre, ennek tudhatjuk be, hogy a környező országokból érkezők is kedvelik a csákvári vadászíjász-versenyeket.

- A vadászíjászatnak szigorú versenyszabályai vannak – nyilatkozta Gál Ákos az egyik célhely bemutatása után. – Minden íjtípusra ki kellett számítanunk azt a lövéstávolságot, amelyet még elbír. Ennek megfelelően négy lövéshelyet jelöltünk ki minden célnál: a piros jeltől a csigás íjászok, a sárgától a vadászreflexesek, a kéktől a tradicionális íjászok, a fehértől pedig – ami a legközelebb van a célhoz – a gyerekek lőttek. A cél eltalálása önmagában öt pontot ért, és a célterületen voltak találati zónák, amelyek további nyolc-tíz-tizenkét pontot értek attól függően, milyen nehézségűnek számítottak. A versenyzők két úton indultak el a Vértesben a célhelyek felé. Igyekeztünk változatos három dimenziós alakokat kiállítani. Voltak álló és mozgó célok, egyik helyen pedig magaslesről kellett lőni. Beiktattunk úgynevezett futóvadlövést is, egy mozgó vaddisznót kellett megfelelő helyen eltalálni. Ez igen kedvelt, ám viszonylag ritka célfajta a vadászíjász-versenyeken, különlegességnek szántuk a mai napra.

Az egyik móri csapatot kértük meg, mondják el véleményüket a szervezésről. A csapat szóvivője, Poscher Antal 1991 óta foglalkozik íjászattal, és ma már családjával együtt indul a versenyeken. A mai megmérettetésre is elkísérte felesége és két fia. A csákvári versenyhelyszín van a legközelebb, de nemcsak ez a csábító a közeli móriak számára. Azért is szeretnek ide járni, mert Csákváron mindig magas színvonalon rendezték meg a bajnokságokat.

A szervezők teljes körű ellátásra törekedtek. Kiss Péter és felesége gondoskodott arról, hogy a megfáradt vándorokat finom ebéd várja. Közkívánatra tárkonyos vadragu volt a menü, amelyet már a decemberi verseny alkalmával is mindenki megdicsért

Ebéd után tartották meg az eredményhirdetést. Tizenhét kategóriában osztottak díjakat: az íjak különböző típusain belül nemek (férfi, női) és kormegoszlás (gyermek, ifi, felnőtt és senior) szerint díjazták a legjobbakat.

A verseny Fejér megyei díjazottjai a következők: 

3D kategória:
Férfi: 2. Lukács Ferenc (Bicske, Rejtőzz Ijász Bt.)
női: 1. Poscherné Horváth Krisztina (Mór)
ifi: 1. Bernát Róbert (Székesfehérvár, Alba Íjász HSE)

Tradicionális:
Férfi: 1. Szineg László (Lovasberény, Lovasberényi Hegyi Farkasok)
Férfi senior: 2. Molnár Béla (Lovasberény, Lovasberényi Hegyi Farkasok)
3. Nagy Sándor (Mór, Móri Szabadíjász Egylet)
Női: 3. Schmidt Szilvia (Polgárdi, Polgárdi Idegfeszítők)
Ifi: 1. Fenyvesi Ádám (Polgárdi, Polgárdi Idegfeszítők)
3. Nagy Dávid (Mór, Móri Szabadíjász Egylet)

Mini:

1. Poscher Zsolt (Mór)

Longbow
Férfi: 3. Schmidt Tibor (Polgárdi, Polgárdi Idegfeszítők)

Irányzékos:
Gyermek: 3. Poscher Patrik (Mór)

A versenyen készült fényképek itt, vagy ide kattintva tekinthetők meg!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!