Hírek

2010.02.17. 10:38

Duna-parti fejlesztések, új pihenőhelyek

Adony - Az Adony-és Környéke Horgász Egyesület az elmúlt évben egy Leader-pályázaton összesen 14.815.300 forintot nyert pihenőhelyek kialakítására. A fejlesztés részleteiről dr. Szász Károly, az egyesület elnöke adott tájékoztatást.

Percsi Tibor

- Összesen 6 pihenőhelyet szeretnénk építeni, ebből hármat az adonyi strand fölött, a sziget-széli út mentén, hármat pedig az iváncsai holtág mentén. Ez konkrétan olyan fedett pihenőhelyet jelent, mely elsősorban a szigetet, Dunát látogatóknak és természetesen a horgászoknak kínál kényelmes, esőtől, erős napsütéstől védett pihenőhelyet, ahol a tető alatti asztal és padok, valamint a fedett pihenőhöz szervesen kapcsolódó további külső asztalok, padok, ülőkék, a kiépített tűzhely, szemétgyűjtő együtt kínál kulturált lehetőséget a szabadtéri főzőcskézéshez, falatozáshoz, kikapcsolódáshoz. Baráti társaságok, névnapot, születésnapot ünneplő családok, valamint a turisták számára kívánunk ezzel is egy kellemes helyet biztosítani - mondta el Szász Károly.

- Árterület lévén minden egyes kihelyezett műtárgy megfelelő rögzítéssel készül, ami a megáradó víznek, a Duna-mentén tapasztalható erősebb szélnek is ellenáll. A pihenőket már gyártja az adonyi Március 21 Mezőgazdasági Szövetkezet Építő és Szolgáltató KFT-je. Jelenleg leszabták az igen jó minőségű faanyagokból a szükséges elemeket, illetve elkészült egy - általunk is izgalommal várt - próbatető is. Ez azért különleges mert az e vidéken eddig nem elterjedt, ún. hasított zsindelytetőt kap az építmény. A főbb műszaki paraméterekről annyit, hogy magának a tetővel rendelkező pihenőhelynek az alapterülete 30 m2 (5x6 m), amihez kapcsolódik a mintegy 50 m2-es külső terület (tűzhely, padok, ülőkék) - folytatta az elnök.
- A megfelelő minőségért, a megfelelő telepítésért Fónad József a felelős, aki a műszaki felügyeletet látja el, de konzultáltunk statikus szakemberrel is, akinek módosító javaslatai szerint alakítottunk eredeti terveinken, az építők pedig alig várják a megfelelő időjárást, amikor is megkezdhetik a létesítmények telepítését. Jelenleg úgy tervezzük, hogy április 20-ára mind a hat pihenő a helyére kerül, a hagyományos májusi horgászversenyünkön pedig a látogatók szélesebb köre is használatba veheti azokat.

Szász Károly hozzátette: - Gondoltunk természetesen arra is, hogy a használatbavételt követően is lesz feladatunk a pihenőhelyekkel. Reményeink szerint sikerül fokozatosan fenntartani a rendet, tisztaságot, e területeken, illetve az egész partszakaszon, hiszen ez a majdani látogatottság szempontjából rendkívül fontos. Ezért kérjük majd horgászainktól is az eddigieknél is nagyobb körültekintést, de kérjük majd az önkormányzatot is a szemetesek megfelelő ütemben történő ürítésére. Illetve fokozottabb takarításra lesz szükség majd az áradások levonulása után is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!