Hírek

2009.09.14. 02:28

Várurak és Tinódi-tallér

Enying - Hajdú Zoltán nyugalmazott lelkészt és igazgatót különös szeretettel köszöntötték ismét az iskolában. Tóth Dezső polgármester könyvet ajándékozott a legifjabb futóknak.

Varga József

Az Enyingi Török Bálint-napokat minden évben, szeptember második hetében rendezik meg a településen - tudtuk meg Szabó Szilárdtól, a Tinódi általános és művészeti iskola igazgatójától. Első alkalommal 1992-ben, a református templom építésének kétszázadik évfordulóján hívták életre, ekkor avatták fel a protestáns főúr, Enyingi Török Bálint hazánkban azóta is egyetlen köztéri emlékoszlopát.

A napok nyitányaként pénteken Gyócsi László író-újságíró előadással egybekötve mutatta be Várurak kegyben és perben című könyvét, amely a 16. század, Török Bálint és kora egy-egy szeletét taglalta. A Csodaszarvas Népe Hagyományőrző Egyesület vitézei honfoglalás kori fegyvereket vonultattak fel. A templomkertben, az emlékoszlopnál szombaton délelőtt fúvós térzene hívogatott, a hajdani földvár körüli emlékfutáson több iskola diákjai próbáztak. A négy kategória győztesei: Elek Dóra (Enying, Batthyány iskola), Gál Alexandra (Lajoskomárom), Pánizs István (Enying, Batthyány) és Turzó Gábor (Enying, Tinódi). Az iskola udvarán különböző játékok és vetélkedők, kézművessátrak várták a gyerekeket, az összegyűjtött Tinódi-tallérokat ajándékokra lehetett beváltani. Az ízletes bográcsgulyás négy kondérban rotyogott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!