Hírek

2009.08.18. 02:27

Megalakult a Szabadelvű Polgári Egyesület

Székesfehérvár - Az SZDSZ tagjaiból és pártonkívüliekből egy 38 fős egyesület alakult. A szabadelvűséget tűzték a zászlajukra.

Tribolt Lajos

Szabadelvű Polgári Egyesület (SZPE) alakult hétfőn; az egyesület tagja több SZDSZ-es politikus is, köztük Hankó Faragó Miklós, Sándor Klára, valamint Világosi Gábor SZDSZ-es országgyűlési képviselő - tájékoztatta az egyesület elnöksége hétfőn a közvéleményt. Az egyesületet egy hét főből álló elnökség vezeti, melynek tagjai: Ara-Kovács Attila, Hankó Faragó Miklós, Litván Györgyné, Sándor Klára, Subasicz Éva, Világosi Gábor, Wittinghof Tamás - írják. Kiemelik: azért alapították meg a Szabadelvű Polgári Egyesületet, hogy fórumot biztosítsanak azoknak, akik hisznek a polgári demokráciák alapértékeiben. Sándor Klára SZDSZ-es országgyűlési képviselő az MTI kérdésére közölte: az egyesület tagjai közt vannak szabad demokrata politikusok, és olyanok is, akik sosem voltak a párt tagjai. Mint a közleményben olvasható, politikai teret szeretnének biztosítani azoknak, akik azt vallják, hogy a szabadság nem lehet anarchia, s a szabályok megkerülése, kijátszása minden ember fizikai, lelki, anyagi biztonságát veszélyezteti, valamint akik látványpolitizálás helyett a felkészültséget és a felelős megfontoltságot részesítik előnyben, akik a gyűlölködéssel szemben a kiegyezést keresik. Úgy fogalmaznak: az egyesület meg akar szabadulni azoktól az ideológiai béklyóktól, amelyek a 21. századra dogmává silányultak, ehelyett az értelmes vitát, a megegyezést és a társadalmi kiegyezést tartják fontosnak. Az elharapózó félelemkeltés, erőszak és gyűlölet ellen minden demokratával készek a szövetségre: mérsékelt konzervatívval és szociáldemokratával egyaránt.

Az SZDSZ elnöke, Retkes Attila sok sikert kívánt a kezdeményezéshez.

Világosi Gábor, Fejér megyei országgyűlési képviselő, az újonnan alakult egyesület elnökségi tagja lapunknak elmondta, hogy az egyesületnek tagja még az említetteken kívül Kuncze Gábor, Rajk László, Magyar Bálint. De a Fejér megyeiek is bőven képviseltetik magukat, hiszen tag Csapó Csilla, Hajdú Emese, Kovács Péter, Kovalovszky Márta és Boor Ádám is.

Az esetleges párttá alakulásról Világosi azt mondta, egy hatéves focistából is lehet válogatott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!