Hírek

2009.05.07. 02:29

Család helyett gondozónő

Gizi néni, Major Kálmánné 84 esztendős. A férje 90 évet élt, utolsó éveiben súlyos betegsége miatt ápolásra szorult. A házi segítségnyújtó szolgálat gondozónői - akkor az egyesített szociális intézményhez tartoztak - naponta jártak hozzájuk és azóta is állandó segítői az idős asszonynak. A szolgálat januártól a kistérségi szociális alapszolgáltatóhoz tartozik.

Kovalcsik Katalin

A Központi Statisztikai Hivatal tavaly január elsején közétett adatai szerint Fejér megyében a hatvan évet betöltött lakosok száma 118 151 volt. A megyében ez időben összesen 428 572 ember élt. Nyilvánvaló, hogy a hatvanon felüliek közt nagyon sokan még dolgoznak, viszont egyre többen vannak, akik betegek, egyedül élnek, mozgássérültek, netán arra is képtelenek, hogy ellássák magukat.

- A házi segítségnyújtást az veheti igénybe, aki megfelel a feltételeknek - Szokoli Erzsébet, a kistérségi alapellátó központ vezetője sorolja ezeket. Az igénylő önellátásra csak részben képes vagy beteg, fordulhat a szolgálathoz. A háziorvosok általában ismerik a szolgáltatást, kell a véleményük az igényléshez. - A kistérségben jelenleg 168 ellátotthoz járnak napi, heti egyszeri vagy kétszeri alkalommal a gondozónők, attól függően, milyen ellátást igényel az idős ember. Az ellátottak zöme idős, általában egyedül élő ember, ha van családja, dolgoznak, nem képesek felvállalni a hozzátartozó napközbeni gondozását.

- Így jártunk mi is a férjemmel - teszi hozzá Gizi néni. - Képzelje el, kiadták egyszer úgy a kórházból, hogy benne volt a katéter. Azt sem tudtam, mit tegyek, azonnal hívtam a gondozónők vezetőjét, megnyugtatott, ne idegeskedjek, rögtön megérkezik Brigitta.

Horváth Brigitta szinte családtagnak számít Gizi néninél, naponta segít neki 2001 óta. A házi segítségnyújtás egyébként az országban 1972-1973 táján kezdett modellkísérletként meghonosodni. Székesfehérváron és a kistérségben összesen 44 gondozónő látja el a rászorulókat, akiknek a száma emelkedik. A január elsejei változásnál 139-en voltak, ma huszonkilenccel több embernek váltják ki a gyógyszereket, kísérik orvoshoz, tálalják nekik az ebédet, fürdetik őket, napi térítési díjért ellátják ezeket a feladatokat.

- Az állami normatívából és a megyeszékhely által hozzátett összegből, illetve a térítési díjból gazdálkodunk. Hamarosan változik a díj, a jelenlegi minimum 500 és a maximum 1000 helyett a maximum 700 lesz, s a minimum összeg is alacsonyabb.

- Kiszorítom a nyugdíjból a térítési díjat - mosolyog Gizi néni, akinek betegsége mellett szüksége van a napi sétára, ilyenkor néhány hasonló sorsú egyedül élőt vigasztal a ház körül. - Anyák napján is voltak olyanok, akiket elfelejtettek. Nekem senkim nincs, az egyetlen sógornőmmel tartom a kapcsolatot, és Brigi jár hozzám minden áldott hétköznap, hogy ellásson.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!