Hírek

2009.03.19. 03:29

Az értékek ünnepe a forradalom évfordulóján

Pátka - Bensőséges, minden pillanatában a falura, a közösségre koncentráló szép ünneppel köszöntötte a település a negyvennyolcas forradalom évfordulóját.

Ármás János


Az ünnepen több, a faluért tevékenykedő ember kapott kitüntetést
Fotó: FMH


Március tizenötödike lehet a nemzeti összefogás, a közös célért együtt munkálkodás példája, talán ezért is érezzük ezt az ünnepet a szívünkhöz legközelebb állónak - fogalmazott köszöntőjében Füri Béla polgármester, emlékeztetve: annak ellenére, hogy a forradalom és a szabadságharc elbukott, hatása legyőzte az évezredes feudalizmust és elindította Magyarországon a polgári fejlődést.

A községi emlékhelyen, a negyvennyolcas kopjafánál koszorúzással kezdődött az ünnep, majd a helyi óvodások kedves és bájos, felkészítő pedagógusaikat is dicsérő műsorával folytatódott: fakarddal, falovacskával indultak nemzetőrnek a legények (akinek csákójuk természetesen a Hírlap korábbi számaiból készült), a leánykák lelkesítő versikékkel biztatták az ifjú katonákat. Szépen szólt népdalaival, katona indulóival a helybéli énekkar citerazenével, köcsögdudával kísért produkciója is.

Az ünnep hozott kellő alkalmat az önkormányzati közösség kitüntetéseinek átadására. Pátka község díszpolgára címmel tüntették ki Gács Jánost, a falu közéleti mindenesét , a nyugdíjasklub vezetőjét, önkormányzati képviselőt. Szintén ebben az elismerésben részesült a falu szülötte, Gerencsér László, aki megalakulása óta vezeti a település polgárőrségét.

A polgármester úgy kezdte a tiszteletbeli pátkai polgár cím kihirdetését: Irénke néni. Mert Pajor Józsefné neki is tanítója és tanára volt, miként a községben több generációnak. A pedagógus huszonnyolc éven át okított, nevelt generációkat a községben. Pátka tiszteletbeli polgára címmel ismerték el a hétezer méter feletti hegycsúcsokat meghódító, az emberi teljesítmény határait már-már döntögető Sterczer Hilda és férje, Erőss Zsolt különleges tevékenységét. A Pátkáért érdemrend címmel a falu legaktívabb civil szervezetét, a Gárdonyi Géza Nyugdíjasklubot jutalmazták, nevükben Lánczos Józsefné vette át a díjat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!