Hírek

2009.02.19. 03:29

Összeférhetetlen tisztségviselők

<b>Fejér megye</b> - Több településen is lemondásra kényszerülhetnek a civil szervezetek vezetői a közpénzekből nyújtott támogatásokról szóló törvény miatt, ha azt szeretnék, hogy szervezetük önkormányzati támogatást kaphasson. A bajt tetézi, hogy a legtöbb helyen teljes a tanácstalanság.

V. Varga József


Ha valaki civil szervezetet vezet, nem lehet önkormányzati pozícióban
Fotó:archív

E döntést a nonprofit szervezetek vezetőinek vagy családtagjainak abban az esetben kell meghozniuk, ha civil tisztségük mellett önkormányzati pozíciójuk is van, hiszen ebben az esetben részt vesznek a döntés-előkészítésben, ami a jogszabály szerint összeférhetetlen.

A közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló törvény (2007. évi CLXXXI. törvény - Knyt.) 2007-ben született, de tavaly április óta hatályos. A jogszabályt túlzott összeférhetetlenségi előírásai miatt több nonprofit szervezet is támadta, mondván: ha generálisan kizárják őket a döntés-előkészítésből és az elbírálásból, gyengül a közpénzek fölötti civil kontroll. A jogszabályt tavaly enyhíteni akarták, de a parlament által december elsején elfogadott törvénymódosítást december közepén Sólyom László köztársasági elnök megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek. A legfőbb közjogi méltóság szerint az összeférhetetlenség éppen azt szolgálja, hogy a támogatásokat személyes érdek nélkül ítéljék oda, ezért nem ért egyet azzal, hogy a törvénymódosítás lehetővé tenné a támogatásban részesülők részvételét a támogatási döntés meghozatalában - olvasható a kommünikében.

A jogszabály alkalmazása sok településen csak idén vált időszerűvé. Ha ugyanis például egy polgármester több társadalmi szervezet elnöki tisztét is ellátja, akkor azok az önkormányzattól nem kaphatnak támogatást. A polgármester ebben az esetben a pályázati eljárásban döntéshozónak minősül, ezáltal összeférhetetlen, még akkor is, ha a konkrét egyesületre vonatkozó döntésben esetleg közvetlenül nem is vesz részt - de bizonyos esetekben ez a helyzet az önkormányzati képviselővel, bizottsági elnökkel, szakértővel és vezető köztisztviselővel is.

A hangsúly itt a bizonyos eseteken van. A jogszabály ugyanis nem fogalmaz egyértelműen. A törvény leszögezi, hogy nem csak a pályázati döntéshozók lehetnek összeférhetetlenek, hanem a döntés-előkészítőként közreműködők, s e két kör hozzátartozói is, s az érintettség kategóriáját is meghatározza. Érintett például egy önkormányzati dolgozó, ha nem vesz részt az önkormányzati pályázati döntés-előkészítésben, mégis, ha ő civil szervezet vezetője, akkor nyilatkoznia kell az érintettségéről. Ez ugyan felkerül egy nyilvános honlapra, támogatást azonban az általa vezetett szervezet ettől még kaphat. (Kérdés, mit értünk döntés-előkészítésen!)

A lapunk körkédésére adott válaszokból kiderült: e területen bizony teljes a tanácstalanság. Volt olyan települési jegyző, aki a jogszabályról még csak nem is hallott, más esetben pedig úgy vélték a megkérdezettek, az összeférhetetlenség nem áll fenn, ha az adott döntésben éppen érintett nem szavaz. Több olyan önkormányzat illetékesével is beszéltünk, ahol ez ügyben minisztériumi állásfoglalásra várnak.

A tét nagy. Ha valamelyik szervezet úgy kap támogatást, hogy fennállt az összeférhetelenség, a támogatási szerződést később a bíróság megsemmisítheti. Azok, akik nem tartják be az előírásokat, arra is számíthatnak, hogy az önkormányzati támogatásokon túl más pályázati lehetőségtől is évekre elesnek.

Mindezek fényében nem csoda, hogy a megszólalók közül szinte senki nem adta nevét. Ahogy Juhász László, a székesfehérvári önkormányzat egyetlen civil szervezet által (Városunk Lakóiért Szövetség - Válasz) delegált tagja, a ifjúsági és civilkapcsolatok bizottsága elnöke elmondta: e téren egyértelmű állásfoglalásra lenne szükség.

A törvényt úgy tűnik, egyelőre csak bizonyos önkormányzatok nem tudják kezelni. Az összeférhetetlenség vagy érintettség miatt ugyanis már eddig is több visszalépés történt a megyében. Kislángon például a több cikluson keresztül közmegelégedésre dolgozó önkormányzati képviselőnőnek, Szabóné Gremsperger Márta bizottsági elnöknek azért kellett tavaly áprilisban lemondania mandátumáról, mert fia a regionális fejlesztési ügynökség egyik igazgatói állását nyerte el pályázat útján. Lapunk információi szerint ugyancsak az önkormányzati képviselőség állta útját annak is, hogy Márton Zoltán, a fehérvári Esélyek Háza vezetője, az önkormányzat szociális és családvédelmi bizottságának elnöke legyen a Nemzeti Civil Alapprogram (NCA) közép-dunántúli regionális kollégiumának tagja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!