Hírek

2009.01.16. 03:28

A válság rontja a feltételeket

<b>Székesfehérvár</b> - A nyilatkozó szakértő szerint a honvédség vezetése komoly nehézségek előtt áll.

Tihanyi Tamás

- Tömböl László nincs irigylésre méltó helyzetben - mondta Mózes Miklós védelem- és biztonságpolitikai szakértő. - Leköszönő elődje és a miniszter szerint minden rendben van a honvédelem területén, a haderő reformját eredményesen végrehajtották, a honvédség társadalmi elismertsége, megbecsültsége folyamatosan nő. De a honvéd vezérkar új főnökének ne legyenek illúziói. Húsz év helybenjárás után egy munkacsoport kidolgozta a Magyar Köztársaság nemzeti katonai stratégiáját. A kormányszinten elfogadott dokumentum korrektül mutatja be hazánk jelenlegi biztonságpolitikai helyzetét, s határozza meg a fegyveres erőre háruló legfontosabb, középtávú feladatokat. Egyértelműen kitűnik belőle, hogy lényegesen több az elvégzendő munka, mint az elvégzett. Nagy baj lenne, ha a jelenlegi állapotok konzerválódnának. A ma ezer sebből vérző honvédség 2009-ben ezeregy sebből fog vérezni. Tömböl tábornoknak, mint a végrehajtásért felelősnek, naponta meg kell küzdenie mindenek előtt a gyatra feltételekkel. Van feladat bőven, szerintem az alábbi három a legfontosabb és legégetőbb.

- A több évtizede tartó alulfinanszírozottság nem változik, sőt a helyzet romlik - jósolta Mózes Miklós. - A politika ezt meg is ideológizálja, hivatkozva a gazdasági válságra. Nem javulnak a katonák élet- és munkakörülményei, minek következtében a szerződéses állomány fluktuációja továbbra is magas lesz. Elmaradnak, vagy a kritikus határig eltolódnak a harci technikai eszközök, gépjárművek, felszerelések cseréi, közbeszerzései. A technikai kannibalizmus mindennapos gyakorlattá válik. A kényszerű takarékossági, korlátozó intézkedések a kiképzés rovására mennek, negatív hangulatot, elégedetlenséget váltanak ki, különösen a légierőnél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!