Hírek

2006.04.06. 12:41

Kínából illegálisan importált baromfiban mutattak ki H5-vírust Vietnamban

Hanoi (MTI/AFP) - Kínából illegálisan importált baromfiban mutattak madárinfluenza-vírust Vietnamban - közölték csütörtökön a helyi egészségügyi hatóságok.

Mórocz Zsolt

Mint a vietnami mezõgazdasági minisztérium állategészségügyi intézetének igazgató-helyettese közölte, a múlt héten 30 mintát vizsgáltak a Hanoitól északra fekvõ Lang Son tartományba érkezett kínai baromfiszállítmányból, és egyikükben a madárinfluenza H5 vírusát lokalizálták. További tesztek szükségesek annak megállapítására, hogy a vírus emberre is veszélyes H5N1 altípusáról van-e szó. Ugyancsak mintákat vettek a szintén Kínával határos Quang Ninh tartományba becsempészett kínai baromfiból.

A madárinfluenza 2003 vége óta 42 halálos áldozatot követelt Vietnamban. Tavaly december óta azonban egyetlen gazdaságban sem észleltek fertõzést, és az utolsó emberi haláleset novemberben következett be.
A vietnami állami televízió szerint ellenõrizhetetlenné vált a csempészés a kínai-vietnami határon, amelyen keresztül naponta 10-12 tonna baromfi érkezik illegális körülmények között Vietnamba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!