Frissen Fejérből

2021.07.11. 07:15

Főszerepben a XIX. század – könyv Mészáros Pétertől

Összekapcsolódó novellák ­láncolata az Augusztusi ­pasziánsz, amely az Arany Pálma-díjas filmrendező, Mészáros Péter első kötete.

Bokros Judit

Mészáros Péter már tartott egy székesfehérvári bemutatót, mégpedig a Hold Antikváriumban

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A filmes szakember – aki a grúz Színház- és Filmakadémián tanult rendezést, számos kisjátékfilmet és három nagyjátékfilmet rendezett, 2002-ben pedig a cannes-i filmfesztiválon Arany Pálma-­díjat nyert Eső után című kisfilmjével – Székesfehérváron született, kötődik a városhoz, ezért itt már bemutatta könyvét. Pedig az Augusztusi pasziánsz hivatalos „premierje” csak szeptemberben lesz, addig csupán két fehérvári és egy budapesti boltban kapható – árulta el Mészáros Péter, aki jelenleg a Magyar Rádiónak dolgozik a legtöbbet, mert rádiójátékokat ír. Erről és a könyv eddigi útjáról is mesélt lapunknak.

– Sokáig a Pécsi Tudományegyetem esztétika és filmelmélet tanszékén tanítottam, az utóbbi időben azonban dokumentumfilmeket rendeztem, készítettem egyéb filmterveket, valamint a Magyar Rádió számára írtam és rendeztem rádiójátékokat. Jelenleg, a Pilinszky 100 emlékév kapcsán egy szépprózasorozattal jelentkezem a költő, író műveiből. Ez ősszel kerül majd adásba – mondta az alkotó, aki egyrészt a filmes karrierjében jelentkezett hiátus, másrészt egyéb filmes munkák kapcsán született szövegek megírásának hatására vágott bele első prózakötetének megírásába. Mint fogalmazott: „Olyan alkotói energiák eredménye a könyv, amelyeket korábban a filmekhez használtam fel.”

– Az első szöveg körülbelül 7-8 éve készült, aztán sokáig nem foglalkoztam vele, majd újabb és újabb írás született, a kötet nyolcvan százaléka pedig végül intenzív 4-5 hónapos munkafolyamat eredménye. Az írást azonban megelőzte egy hosszabb kutatómunka, mert a történetek a XIX. században játszódnak. Nem a szó klasszikus értelmében vett regényről van szó, hanem különböző történetekről, amelyek azonban összefüggenek. Ezért szinkrontörténeteknek neveztük el őket. A szereplők olykor eltűnnek, aztán visszatérnek – ám a főszereplő maga a XIX. század. Tudom, hogy ez így elvontnak tűnik, mégis ezt az állítást teszem a könyv kapcsán. A valóságban sem koherensek a történetek, a sorsok, hiszen elmegyünk egymás mellett, mégis, olykor belebotlunk a másikba, mint az én szereplőim, akik között erős kapcsolódások vannak. A könyvet Kosztolányi Esti Kornéljéhez tudnám hasonlítani, az is egy novellaciklus.

Mészáros Péter már tartott egy székesfehérvári bemutatót, mégpedig a Hold Antikváriumban
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Mészáros Péter hozzátette: az Augusztusi pasziánsz hivatalosan a szeptemberre halasztott Ünnepi Könyvhétre jelenik meg. Mivel már be volt harangozva, ezért a kiadó úgy döntött: limitált példányszámban mégis forgalomba hozza a könyvet. Ezt azonban bemutatókhoz és dedikáláshoz kötötték, s ezek közül kettőt már meg is tartottak: Budapesten, illetve Székesfehérváron, a Hold Antikváriumban. A megyeszékhelyen lesz a harmadik alkalom is: a Study Könyvesboltban, ahol július 15-én, csütörtökön 17.30-tól lehet megismerkedni a szerzővel és a kötettel. A „nagy premier” szeptember elején lesz a könyvfesztiválon, és ugyancsak ekkortól kezdik a kötetet országszerte árulni.

Az alkotó a filmezésről sem tett le, és színházi projektje is van. Utolsó nagyjátékfilmjét Kythéra címmel még 2006-ban forgatta, ez eljutott akkor a locarnói filmfesztiválra, a nemzetközi pályafutást pedig 2007-ben fejezte be. Azóta volt némi alkotói válság, ami azonban leginkább amiatt állt be, mert a rendező filmtervei nem találtak jó fogadtatásra az ítészeknél. Dokumentumfilmek voltak azért, most pedig úgy tűnik, hogy az Augusztusi pasziánsz körül kezd kialakulni egy produceri érdeklődés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!