természetfotó

2021.07.18. 15:15

Az adriai zivatartól a bujkáló őzekig – Kiállítás nyílt Mezőszentgyörgyön

Természetfotók díszítették múlt héten a mezőszentgyörgyi művelődési ház falait. Ez volt Orbán Gábor helyi kötődésű természetfotós első kiállítása.

Szücs Zsuzska

Orbán Gábor imádja a természet témáit, az őzek a legkedvesebb fotóalanyai

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A fényképezés művészete egy évtizeddel ezelőtt, az okostelefonok fejlődésével lépett be Gábor életébe, azóta hobbiból gyakran veszi kezébe fényképezőgépét. Eleinte barátkozni kezdett a telefon kamerájával, majd hamarosan ki is nőtte ezt a kategóriát.

Hosszas mérlegelés után választotta ki új tükörreflexes fényképezőgépét és objektívjeit. Kedvelt témái közé tartozik az állatvilág, a táj, illetve a viharok szépségének megörökítése. Elengedhetetlen számára az állvány és a távkioldó használata, gyakran kísérletezik hosszú zár­idős, éjszakai felvételekkel is.

Az állatokat lencsevégre kapni sokszor csak jó adag szerencsével lehetséges. Jó álcázás, álcaruha használata elengedhetetlen, hogy ne szúrja ki a vad, hiszen annak futás lesz a vége, és kép nélkül lesz kénytelen távozni.

– Néha ücsörögve, várakozva órákat, de legtöbbször cserkelve készítek egy-egy képkockát – mondta el lapunknak Gábor. Mivel magát nem tipikus koránkelőként definiálja, ezért inkább a napnyugta előtti órákat használja ki az alkotásra. Fotóalanyaiért nem kell messzire utaznia, hiszen Mezőszentgyörgy is igen gazdag vad- és madárállománnyal rendelkezik – árulta el Gábor.

Orbán Gábor imádja a természet témáit, az őzek a legkedvesebb fotóalanyai
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– A legkedvesebb fotóalanyaim az őzek, valahogy ők állnak legközelebb a szívemhez, akárhányszor közelebb merészkedem egy állathoz, szívem a torkomban kalapál, az adrenalinszintem pedig az egekbe szökik – árulta el lapunk kérdésére a természetfotós. Pár alkalommal már pályázatokon is megmérette magát. Először a Kincsek Mezőszentgyörgyön fotópályázaton indult, ahol első helyezést ért el felnőtt kategóriában, illetve a közönségdíjat is sikerült bezsebelnie.

– Ekkor ébredtem rá, hogy van értelme annak, hogy ezt a hobbit választottam – emlékezett vissza Gábor. Az első verseny sikerén felbuzdulva 2019-ben benevezett az Unilever fotópályázatára, ahol szintén a dobogó legfelső fokára állhatott. Több internetes csoportban is megjelentek, megjelennek az alkotásai, de akkor volt a legbüszkébb, amikor a National Geographic Magyarország weboldalán a nap képének választották az Adriai zivatar című alkotását, aminek elkészítéséhez egy vicces történet is kapcsolódik.

Nyaralni érkeztek a tengerhez, az első napon az időjárás pedig adott volt egy jól megkomponált viharfotó elkészítéséhez. A naplementével együtt megérkeztek a mammatusz felhők – Gábor kedvencei – és a villámok is. A vihar hirtelen csapott le, amitől annyira megriadtak, hogy csak hosszas keresgélés után találták meg szálláshelyüket.

Jövőbeli teveiről ezeket árulta el: – Szeretném magamat továbbképezni, a felszerelésem hiányosságait pótolni. Szabad­időm lehető legtöbb percét erre a szép tevékenységre szánnám – mondta zárásul a fotós.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!