tradíció

2021.03.21. 07:15

Lelakatolt szerelmek

Egy ősi hagyomány szerint ha a szerelmesek lakatot helyeznek el egy láncon vagy kerítésen, szerelmük örökké tart.

Héjj Vivien

A városban 1965-ös „példányt” is felleltünk

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Számos tradíció kapcsolódik a szerelemhez a világ minden táján; az ősi hagyományokhoz visszanyúló szerelemlakatok elhelyezésének szokása – földrajzi helytől függetlenül – ma is népszerű.

A divattá vált hagyomány kezdetét pontos feljegyzések híján nehéz visszakövetkeztetni. A források egy része Kínához köti az ötletet: ha a szerelmesek lakatot helyeznek el egy láncon vagy korláton, szerelmük soha nem ér véget. Más megítélések szerint a szerelemlakatok hagyománya Szerbiából indult: az első világháborúban szolgáló katonák otthon maradt asszonyai lakatokat helyeztek el a Most Ljubavi híd korlátján, ezekre szerelmük nevét írták, hogy biztosítsák a férfi hazatértét.

A világ egyik leghíresebb lakatelhelyező célpontja Párizsban, a szerelem városában található. Az ezredforduló után kezdtek sokasodni a lakatok a Szajnán átívelő hidakon. Az évtizedek alatt próbálkoztak már azok eltávolításával, ám a divat megállíthatatlannak bizonyult, s csakhamar újra lakatokkal teli korlátok álltak a folyó felett. Az eszközök elhelyezésének része, hogy azok bezárása után a párok a Szajnába dobják a kulcsokat, ezzel megpecsételve örök szerelmüket.

Hozzá kell tenni, hogy a hidakon elhelyezett lakatok túlterheltséghez vezethetnek, balesetveszélyessé tehetik a szerkezetet, ezért több országban távolítottak már el szerelmi jelképeket azokról a helyszínekről, ahol ez az eshetőség fennállt.

A városban 1965-ös „példányt” is felleltünk
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Hazánkat is elérte a lakatok divatja. A leghíresebb lakatfalak Pécsett állnak. A Janus Pannonius utca egyik semmit sem elkerítő kerítésére a hetvenes évek elején kezdtek lakatokat felrakni. Ekkor a kezdeményezésnek köze sem volt a szerelemhez: a gimnazisták, miután sikeresen leérettségiztek, az iskolai öltözőszekrények lakatjait helyezték el a ma már kultikussá vált helyszínen. A későbbiekben már itt is a szerelemé lett a főszerep. Az első lakatfalat azóta már újak is követték, ezen helyszínek mára a város fő turistacélpontjaivá nőtték ki magukat.

A szerelmesek jó ideje már Fehérváron is „lelakatolhatják szerelmüket”. A Táncsics Mihály utcai, lakatok számára fenntartott kerítés szinte már meg is telt, és a Palotai úti felüljárón is több száz emlék sorakozik. Néhány éve a Gyümölcs utcában is elhelyezhetik a párok szerelmük zálogát.

A kinézetet tekintve a hagyományos szögletes lakatok mellett több szív alakúra is lelhetünk, emellett harsány rózsaszín és élénkpiros színekben pom­pázó darabokra is bukkanhatunk. A legtöbb lakat kulccsal nyílik, ám a számzáras verziókból is találunk bőven. Vannak, akik csak monogramjukat hagyják maguk után egy dátum megjelölésével, míg mások gravíroztatnak, vagy éppen egy idézettel teszik teljessé az emléket. Találtunk a városban 1965-ös, vagyis több mint fél évszázados szerelmet megörökítő lakatot is. A tö­retlen népszerűséget mutatja, hogy 2020-as dátumokból sincs hiány.

„Az idő, amit a rózsádra vesztegettél, az teszi olyan fontossá a rózsádat” – hagyták emlékül a szerelmesek Saint-Exupéry sorait piros, szív alakú lakatba gravírozva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!