Székesfehérvár

2017.09.20. 21:07

Németh Ödön vezeti az új idénytől a MÁV Előre férfi röplabdacsapatát

A neves felvidéki röplabda edzőt, Németh Ödönt szerződtette a MÁV Előre SC a frissen NB I-be jutó csapat élére. A szakember hajtós, eredményes csapatot ígér.

Káldor András

Németh Ödön sokat látott szakember, bízik abban, hogy az újonc MÁV Előre bizonyít

Fotó: Nagy Norbert

Németh Ödön Komáromban kezdett el röplabdázni, majd 1976-84-ig az Inter Bartislava csapatát erősítette a csehszlovák I. Ligában. Ezen kívül szerepelt még a Dukla Trencin és a Dunaszerdahely gárdáiban, majd visszatért Komáromba, 1990-től mint játékos-edző dolgozott. Segítségével a csapat a legalsó osztálytól tornázta fel magát a második vonalba. Sőt, 2013-tól a szlovák Extraligába is felvitte csapatát, ám a legnagyobb sikerüket a 2014/15-ös idényben érték el, amikor szlovák kupát, és bajnoki ezüstérmet nyertek vezetésével. Egy év múlva már az NB I-es Sümeget a 8. helyre vezényelte.

Németh Ödön sokat látott szakember, bízik abban, hogy az újonc MÁV Előre bizonyít
Fotós: Nagy Norbert

A szakemberrel a hazai rendezésű XVII. Horváth Károly Emléktornán beszélgettünk, melyet nem sokkal később megnyertek tanítványai.

- Meglepte a MÁV Előre megkeresése?

- Otthon komoly sikereket értem el a Komárom csapatával, de a viszonyok a végén már nem voltak megfelelőek. A fiam (Németh Zsolt, aki szintén MÁV-os lett a nyáron – a szerk.) Sümegre igazolt, és fél év elteltével megkértek a sümegiek, hogy vegyem át a csapatot. A következő évben nem jött össze az egyezség, ezt megtudták a fehérváriak, érdeklődtek, hogy nem volna-e kedvem átvenni a csapatot. Kicsit elgondolkodtam, végül egymás tenyerébe csaptunk, Döntő volt, hogy több mint húsz éve ismerjük egymást, jártam itt a csapataimmal, ők is előfordultak Komáromban.

- Igazi kihívásnak tekinti?

- Feltétlenül. Itt fiatal játékosokkal kell dolgozni, akik az elmúlt másfél hónapban, mióta itt vagyok, becsületesen teljesítenek. Lényegében a nulláról kell csapatot építeni, új játékosok jöttek, össze kell őket gyúrni.

- Milyenek az eddigi tapasztalatai?

- Több tornán vettünk már részt, de azt látni kell, hogy egy bajnoki azért más lesz, mint a felkészülési mérkőzések. A tornákon felszabadultabban lehet játszani, a tétre menő csaták sokkal nehezebbek. A bajnokság elején egész biztos, hogy nem lesz könnyű dolgunk, időre lesz szükségünk, hogy belerázódjunk.

- Milyen volt a felkészülés?

- Egy hónapon keresztül kizárólag kondicionális edzéseket végeztünk. Szeptember elején kerültek elő a labdák.

- Ezt a filozófiát követi minden csapatánál?

- Igen, a nyári felkészülés négy hetében fel kell szedni azt az erőnlétet, amelyből az egész évben élünk. Utána erre már nincs idő. Ennek igazán egy öt szettes meccsen lesz majd jelentősége.

- A tornákon tapasztaltak alapján hogyan látja, készen áll a gárda a rajtra?

- Az alap hatos összetétele kirajzolódott már bennem, csupán annyi gondom akad, hogy néhány posztra nincs megfelelő csere.

- A klubvezetés az 5-8. helyet célozta meg, ez ön szerint teljesíthető?

- Optimális esetben. A 8. hely összejöhet, de azt azért látni kell, hogy szűk a keret az NB I-es játékosok száma tekintetében. A fiatalok idővel oda fognak érni, de még egy 16-17 éves fiúval nem lehet NB I-es mérkőzést játszani.

- Mely csapatok lehetnek a riválisaik?

- A Sümeg, a Pécs, a Debrecen, a Dunaferr, és a MAFC. Velük kiegyenlített meccseket fogunk játszani. Persze a topcsapatok ellen sem megyünk feltartott kézzel a pályára, mert a fiúk igazán majd ott tudják megmutatni, hogy mire képesek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában