Cerbona Fehérvár Félmaraton

2024.04.14. 13:35

Kilométerek az ódon falak között (galéria)

Közel ezer futó rajtolt el vasárnap délelőtt a Zichy Liget mellől, s nyargalt a koronázóváros belvárosában kilométereken át. A IX. Cerbona Fehérvár Félmaratonon 7, 14 és 21 kilométeres távon futhattak kicsik és nagyok, férfiak és nők, amatőrök és profik.

Ferencz Balázs

Rengetegen futottak Székesfehérvár belvárosában vasárnap délelőtt

Fotó: NAGY NORBERT

Egy felhő sem volt az égen, s az idei esztendő legmelegebb délelőttjén rajtolt el a IX. Cerbona Fehérvár Félmaraton mezőnye. A levegő 27 fokos volt akkor, azonban az aszfaltról visszacsapó hő méginkább fokozta a hőségérzetet, de ez nem gátolta azt a közel ezer futót, akik különböző távú küldetésre vállalkoztak. A 7, 14, 21, illetve a 3x7 kilométeres váltófutásra nevezett sportolók is egyszerre rajtoltak. A belváros épületei között kanyargó kör éppen 7 kilométer hosszú volt, így volt aki egy, akadt, aki kettőt teljesített, a félmaratonistáknak hármat kellett kerülniük. 

Az indulók zöme a futás iránt érzett szeretetből, a határok feszegetése, vagy éppen megszállottságból nyargalt, és többen gondolták úgy, hogy nem is a futás maga, inkább a célba érés utáni eufória az, ami magával ragadja az embert - de természetesen az eredmény sem volt mellékes. 

A Hydro 7 kilométeres távot a férfiaknál Gyarmati Márton nyerte 23:53 perces idővel. A leggyorsabb női versenyző Bukovszki Tünde volt 25:13-as idővel, amivel egyébként az összevetés negyedik helyén végzett.

A Vinkboys 14 kilométeres távon a profik diadalmaskodtak. Az olimpikon maratonista, Csere Gáspár 43:53 perces idővel győzött, a fehérvári válogatott triatlonista, Dévay Márk 45:34, míg testvére, a szintén triatlonos Dévay Zsombor 47:23-mal követte. Ebben a kategóriában a legjobban teljesítő hölgy a hatodik helyen beérkező Zólyomi Kinga lett, 56:02 alatt futotta le a 14 kilométert.

A Cerbona Félmaraton győztese Lovász László lett 1 óra 18:42-es időeredménnyel. Makár László ért be másodikként 1 óra 20 perces idővel, míg a harmadik helyen ért célba a leggyorsabb női versenyző, De Koning Szonja, 1 óra 24:00-val.

A IX. Cerbona Fehérvár Félmaraton az ország egyedülálló versenye, hiszen nem jellemző, hogy az amatőr futóversenyeken pénzdíjat osztanának. A Vinkbys jóvoltából 1,3 millió forintos volt a futóviadal összdíjazása.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában