Kiestek az ankarai selejtezőben a fehérváriak

2024.04.22. 15:46

A volános pentatlonisták nem léptek tovább az első körből

Nem sikerült jól az ankarai világkupa-verseny a magyar öttusázók számára, a két fehérvári sportoló, az egyaránt ötkarikás kvótára hajtó Demeter Bence és Tamás József kiesett a selejtezőben. Az első körben búcsúzott Koleszár Mihály is, a negyedik magyar induló, Bereczki Richárd pedig az elődöntőben.

Horog László

Demeter Bence (balra) és Tamás József az ankarai verseny előtti, hazai lövőedzésen a volánosok Börgöndi úti, fedett létesítményében

Fotó: Horog László/FMH

Mindössze Bauer Blanka lett finalista a hölgyek mezőnyében, a 11. helyen zárt Ankarában az idei év második vk-viadalán, Törökországban. Az első világkupa-viadalra még március elején került sor Kairóban, az egyiptomi eseményt a két volános sportoló, Demeter és Tamás kihagyta, a válogatott keretében szereplő hat pentatlonista számára három-három esély kínálkozik, hogy bekerüljenek a világversenyeken indulók táborába. A két fehérvári az ankarai viadalt követően nem sokat pihenhet, ugyanis április végén Budapesten lesz jelenésük a hagyományos világkupán, majd május elején Szófiában kell számot adniuk felkészültségükről.

Ankarában a férfiaknál 94, a hölgyeknél 84 versenyző állt rajtvonalra, a hírek szerint gyakorlatilag világbajnoki erősségű mezőny gyűlt össze, ami nem is csoda, a tét komoly, a nyári, párizsi, ötkarikás kvóta megszerzése. A nőknél három csoportban zajlottak a selejtezős küzdelmek, a magyarok közül a C-ben első Erdős Rita és az ugyanott ötödik Bauer jutott a legjobb 36 versenyzőt felvonultató elődöntőbe, Barta Luca és Simon Sarolta viszont befejezte szereplését.

A körvívás során Bauer 13, Erdős 11 ellenfelét győzte le 22, illetve 24 vereség mellett, ezzel a 36-os mezőny alsó részében helyezkedtek el. Az elődöntőben Bauer komoly hajrával, csoportja harmadik legjobb kombinált eredményével a kilencedik helyig felzárkózott, ezzel éppen befért a döntőbe. Erdősnek ez nem sikerült, bár a második legjobb lövészetes futást produkálta a másik csoportban, de ezzel is csak 15. lett. A 18-as fináléban Bauer a korábban elért 13/22-es vívóeredményével a 17. helyről kezdett. A lovaspályát hibátlanul teljesítette, bónuszvívásban nem szerzett plusz pontot, a 200 méteres úszásban pedig a hatodik legjobb volt. A négy lövészettel megszakított 5×600 méteres futást a 14. helyről kezdte, fokozatosan jött fel, végül negyedik legjobb eredménnyel a 11. helyig lépett előre.

A 94 indulót számláló férfi mezőnyben Demeter Bencének, Tamás Józsefnek és Koleszár Mihálynak nem sikerült a selejtezőből továbbjutnia, míg Bereczki Richárd – aki a márciusi, kairói vk-n kilencedik lett – bekerült a legjobb 36 közé, a 18-as fináléról azonban ő lemaradt.

Öttusa-világkupa, Ankara, női verseny: 1. Kerenza Bryson (brit) 1427 pont, 2. Szong Szungmin (dél-koreai) 1401, 3. Malak Iszmail (egyiptomi) 1396, …11. Bauer Blanka 1368 pont

Olimpiai kvótát idén a június 9-től 16-ig, a kínai Csengtu városában rendezendő világbajnokságon lehet közvetlenül szerezni, a párizsi, nyári olimpia kapcsán a női és férfi mezőnyt a ranglistáról tölti fel a nemzetközi szövetség. Ezért is roppant fontosak a vk-helyezések.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában