Világbajnokság

2024.02.14. 18:00

Világbajnoki döntőben női pólósaink

A magyar női vízilabda-válogatott szerda délután a döntőért ugrott medencébe a katari világbajnokságon.

Beke Zsombor

Forrás: MVLSZ / Kovács Anikó

A mieink fő célkitűzése a kvóta megszerzése volt a világbajnokság előtt, ezt pedig Hollandia elleni sikeres negyeddöntővel is érte a Mihók Attila és Cseh Sándor irányította gárda, hatalmas csatában, ötméteresekkel jutott tovább a magyar válogatott.

Szerdán az a Görögország várt Magyarországra, amelyik gárdától az év eleji Európa-bajnokságon az első csoportmérkőzésen 14-12-es vereséget szenvedett el. A visszavágás ténye mellett a minél fényesebb érem megszerzése lebeghetett a mieink szeme előtt, a keretben ezúttal is mind a három dunaújvárosi ott volt.

Az elődöntőt a görögök kezdték jobban, Ninu értékesített egy büntetőt, szerencsére azonban a magyar gólra sem kellett sokat várni, a harmadik percben Parkes volt eredményes. Kszenaki révén megint vezetett Görögország, sőt egy kihagyott magyar emberelőnyt követően Ninu megszerezte második gólját is, 1-3. A mieink elsősorban centerjátékkal próbáltak érvényesülni, a szépítés azonban Vályi megúszása után jött, 2-3. Leimeter egyenlített a negyed végén, 3-3-al fordultak a felek.

Emberelőnyben Garda bombája a keresztlécen csattant, a kipattanó szerencsére Parkes elég került, aki másodszorra belőtte a helyzetet, 4-3. Itt viszont megállt a magyar csapat, Pletvritu egalizált, majd Jannopulu már vezetéshez juttatta a görögöket, 4-5. Mihók kapust cserélt, Neszmély váltotta Magyarit, a friss hálóőr rögtön védéssel nyitott (volna), de videózás után azt állapították meg a játékvezetők, hogy bent volt a labda, 4-6. Pár perces pihenő után Magyar visszaállt, és le is húzta a rolót, elől pedig először Parkes talált be, majd Garda lőtt távolról nagy gólt az aló sarokba, 6-6.

A fordulatos első félidőt követően az első szó a görögök volt a harmadik negyed elején, Ninu negyedik góljával ismét ott volt az előny, 6-7. Keszthelyire és Gardára külön figyelt az ellenfél, így másoknak kellett előrelépniük, Gurisatti szélről próbálkozott, nyakában a védőjével kisodródva leadott lövését a kapufa tolta a kapus. Szerencsére a szünet előtt sikerült egyenlíteni, Szilágyi a jobb felsőbe lőtt, 7-7.

Hatalmas taktikai harc zajlott az utolsó játékrészben, sokáig egyik gárda sem talált célt. A negyed közepén emberelőnybe került a magyar válogatott, időt kért Mihók Attila, a lányok kicentizték, a fór utolsó másodpercében Szilágyi szerezte meg ismét a vezetést, 8-7. Nem sokáig vezettek a mieink, egy véleményes kiállítást követően Elefteriadu egalizált, 8-8. Kicsivel később Maria Miriokefalitiki betalált, igaz, talán túl közelről, víz alatt, de ezt is megadták.. 39 másodperccel a vége előtt emberelőnybe kerültek a magyarok, időt kért a szakmai stáb, a fór végén Leimeter egyenlített, 9-9. Szilágyi blokkolt az utolsó másodpercekben, így jöhettek a büntetők. Magyari két védéssel adta meg az alaphangot, a mezőnyjátékosok nem hibáztak, Magyarország bejutott a világbajnoki döntőbe, ahol az Amerikai Egyesült Államok lesz az ellenfél.

Magyarország – Görögország 9-9 (3-3, 3-3, 1-1, 2-2) – ötméteresekkel 4-2

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában