Eltökéltek a lányok: benn akarnak maradni

2024.01.16. 14:40

Hat edzőmeccsel hangol a Vidi - Videóval

Hat héten át tart a Fehérvár FC NB I-es női labdarúgócsapatának felkészülése. Andorka Péter alakulata nem utazik edzőtűborba, hazai környezetben tréningezik a március 2-i bajnoki rajtig.

Ferencz Balázs

Jó hangulatban telnek a Fehérvár FC női együttesének edzései, Szabó Bernadett is élvezi a tréningeket

Fotó: Fehér Gábor

"Jó a zene, nem? Tcc, tcc, tcc..." - próbálta oldani viccesen a feszültséget a Fehérvár FC konditermében Sitku Illés, a vidis lányok másodedzője. A hangszóróból a techno populárisabb üteme segítette a piros-kékbe öltözött hölgyeket az erősítő gyakorlatok során, kivétel nélkül koncentráltan végezték a Kovács Attila erőnléti edző diktálta penzumot. A kapusok külön feladatot végeztek, fittlabdával gyakorlatoztak. Miközben Terestyényi Anna arról mesélt, hogy hamarosan diplomát szerez és idén építész válik belőle, Németh Noémi ügyelt a mozdulatok helyes kivitelezésére, s azonnal közbevágott, ha némi lazsálást vélt felfedezni.

Sitku Illés, a Fehérvár FC női csapatának másodedzője is folyamatosan segíti tanácsaival a lányokat
Fotó: Fehér Gábor

Január kilencedike óta készül együtt a Fehérvár FC felnőtt női együttese, az első napokban a rávezetés, a játék kapott főszerepet, majd a felméréseket követően, ezen a héten már bekeményedett a meló. A konditermi blokk után a műfüves pályán folytatódott a lányok edzése.

- A szünetben a Kovács Attila erőnléti edző által készített egyéni edzésprogramot kellett végezniük a lányoknak. A visszajelzések tükrözik, hogy szinte teljes mértékben teljesítették a futóprogramot. Jó állapotban jöttek vissza a lányok - adott helyzetjelentést Andorka Péter, a csapat vezetőedzője, aki a részletes edzésprogram mellett elárulta, hogy a felkészülési időszak minden hétvégéjén edzőmeccseket vívnak a fehérvári hölgyek. Most szombaton az MTK U19-es együtteséhez látogatnak, majd a szintén élvonalbeli Budaörssel és az Astra csapatával itthon mérkőznek meg. A Honvédnál is vendégeskednek a fehérváriak, majd jön az Eger és az osztrák FC Südburgenland elleni találkozók. 

Andorka Péter vezetőedző hat felkészülési mérkőzést illesztett a ráhangolódás programjába
Fotó: Fehér Gábor

Közösségépítő program és regeneráló napok is beleférnek a felkészülésbe. Március 2-án az Astra ellen kezdi a Simple Női Liga tavaszi idényét a Vidi.

Gajdóczi Tibor elköszönt a klubtól, az elmúlt fél évben szakmai tanácsadóként segítette a női szekciót, most már azonban csakis az U17-es női válogatottal foglalkozik. Az NB I-es együttes szakmai stábja nem változott. Továbbra is Sitku Illés az asszisztens edző, aki az év végén megszerezte a C-licenszes edzői minősítést. Kovács Attila az erőnléti edző, Hegedűs Ferenc pedig a kapusokkal foglalkozik. 

Nagy kedvvel végezték a gyakorlatokat a lányok
Fotó: Fehér Gábor

- Több fiatal játékos is velünk készül. A 2008-as születésű Zuggó Boglárka is a felnőtt csapattal edz. Novemberben próbaedzésen volt nálunk, nagyon megtetszett a habitusa, nem mellesleg ügyes is - mesélte Andorka Péter, aki a 2023-2024-es bajnoki rajt előtt vette át a vezetőedzői posztot Gajdóczitól. -. A Puskás Akadémiától várhatóan két U19-es korosztályú lány érkezik, egy védő és egy balszélső. Egyik meghatározó játékosunk, Szehofner Vivien visszatér. Nem műtötték meg végül a térdét, egyéni edzéseket végez, a felkészülés második felében talán már mérkőzésen is szerepelhet. Az előző idényben megsérült, egy éve rehabilitációt végző Székely Zsuzsanna is beszállt már a kontakt nélküli csapatedzésbe. Jó mozgása van, dinamikus, gyors. Univerzális játékos, én támadóként alkalmaznám. Ha bevethetőek lesznek a bajnokikon is, két meghatározó játékossal bővülünk. Sokat jelentene, mert az ősszel nagyon kevesen voltunk. Farkas Gerda azonban befejezte a futballt, inkább a tanulásra összpontosít. Váratlan volt a döntése. Az újakkal együtt 18-19 mezőnyjátékossal, 2-3 kapussal vágunk neki a tavasznak.

Nagy feladat előtt állnak a lányok, hiszen vonal fölé kell kerülniük a pontvadászat végére. Második élvonalbeli idényét tölti a Vidi a női labdarúgás honi vérkeringésében, 12 mérkőzést követően 1 győzelem, és két döntetlen mellett 9 verességet számlálnak, 5 ponttal a 11. helyen állnak, holtversenyben a Budaörssel.

A technikát sem árt csiszolni. Szemben a védő, Simon Franciska
Fotó: Fehér Gábor

- Ha egészségesek leszünk, és azokon a meccseken, amelyek kiemeltek számunkra, mindenki rendelkezésre áll, akkor kiharcolhatjuk a bennmaradást - jelentette ki a tréner. - Sajnos, az ősszel nem volt egymás után két olyan mérkőzés, ahol ugyanazzal a csapattal tudtunk volna felállni. Sérülések, betegségek nehezítették a dolgunkat. Vannak olyan meccsek - Szekszárd, Soroksár, Astra, Haladás, Szeged - melyekből pontokat kell termelni. Nagyon sajnálom, hogy a Budaörs ellen nem tudtunk nyerni az utolsó fordulóban. Kapufát lőttünk, több ziccert is kidolgoztunk, végig domináltunk, de 1-1-el jöttünk el. Rossz döntéseket hoztunk, fájt az a két pont elvesztése. Nem lehet más a célunk, mint a bennmaradás. De most nehezebb a dolgunk, mint az előző szezonban volt. Nagyon fontos számunkra a fehérvári női foci!

S úgy tűnik, ez utóbbi kijelentést a lányok is magukénak érzik. Lendületesen járatták a labdát, pörögtek, belementek a párharcokba, csúsztak, kapartak a labdáért az edzésen. Haraptak a lányok nagyterületű labdabirtokló játék  közben is.

Romanoczki Kármen (jobbra) szerint az őszinél csak jobban teljesíthet a csapat tavasszal
Fotó: Fehér Gábor

- Nagyon jó hangulatban telnek az edzések, bár a hangulat mindig is megvolt a csapaton belül, de úgy érzem, mindenki motiváltan vágott neki az évnek mondta a tréning végén Romanoczki Kármen, a Fehérvár FC csapatkapitánya. - Harciasak vagyunk. Jó a csapategység. Meglátjuk, mire leszünk képesek. Az őszi szezonban nyújtott teljesítményünk csakis arra sarkalhat minket, hogy többet kell nyújtanunk annál. Össze kell szednünk magunkat, úgy érzem, nem lesz gond!

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában