Az újonc ellen szeretnék folytatni a remek sorozatot

2023.11.10. 15:48

A listavezető fehérváriak az Universitas Pécs otthonában szerepelnek

Az újonc NKA Universitas Pécs vendége az Arconic-Alba Fehérvár kosárcsapata a hétvégi fordulóban, szombaton, 19 órakor.

Horog László

Jordan Barnett zsákol, az amerikai légiós nagyszerű teljesítmény nyújtott a szerdai, nemzetközi kupameccsen

Fotó: Simon Erika / ÖKK

A Rátgéber László nevével fémjelzett Nemzeti Kosárlabda Akadémia Universitas Pécs férfi együttese tavaly nyáron vívta ki az élvonalbeli szereplés lehetőségét, a városi rivális, korábban stabil playoff szereplő, de az utóbbi években hanyatlásnak induló PVSK ellenében. Az egyetemisták megnyerték a Piros-csoport küzdelmeit, ezzel szereztek jogot az élvonalbeli szereplésre. Az eltelt hat fordulóban két győzelmet arattak – a Debrecen és a Paks ellen - négy vereség mellett, a 12. helyet foglalják el, tehát eddigi szereplésük megfelel a várakozásnak. A két éve még élcsapatnak számító, azóta jelentősen meggyengült KTE egy sikert számlál, a paksiak pedig egyszer sem érezték a győzelem ízét, a tolnaiak összes meccsüket elvesztették.

A pécsi gárdát a szerb Goran Tadic irányítja, a gárda viszonylag gyorsan felvette a ritmust, belerázódott a legmagasabb osztály követelményeibe. Az első fordulóban a bajnok Falco otthonában kaptak ki 112-92-re, Kaposváron 94-80-ra, a harmadik körben az Atomerőmű ellen írtak történelmet, az első, NB I-es győzelemmel, végig nyílt csatában verték a tolnaiakat, 82-80-ra. Sopronban sem sok hiányzott a meglepetésszerű sikerhez, a nyugatiak végül 78-75-re győztek, egylabdás mérkőzésen. A déliek október végén 75-64-re verték a DEAC-ot, legutóbb a tavalyi 4. helyezett ZTE otthonában küzdöttek nagyot, két ponttal maradtak alul, 80-78 állt az eredményjelzőn a záró dudaszó pillanatában az egerszegi sportcsarnokban.  

Az Universitas három légióssal rendelkezik, egy centert és két mezőnyembert foglalkoztatnak, mindhárman bosnyákok, Ibrahim Durmo, Fahrudin Manjgafic és Milan Luzaic erősíti az együttest. A magyar magot a balkezes magasember, az utóbbi időszakban rendkívül pontosan tüzelő Meleg Gergő, az irányító Kerpel-Fronius Gáspár és a korábbi válogatott – a 2017-es Európa-bajnokságon is szóhoz jutó -, klubszinten Baján, Szolnokon és Kecskeméten is megforduló Kovács Péter jelenti.    

A legutóbbi idény ezüstérmese, az Alba ragyogóan teljesít az NB I-ben, összes meccsét megnyerte, különösebb gond nélkül. Alejandro Zubillaga gárdája sorrendben legyűrte a Budapesti Honvéd, a Szeged, az Oroszlány, a Kecskemét, a Szolnok és a Körmend csapatát, utóbbiakat a legsimábban, múlt hétvégén, 92-67-re, igaz, előzőleg az Olajbányász sem okozott gondot, 93-73 lett a végeredmény.

Ami nagyon ment hazai környezetben, kevésbé a nemzetközi porondon, ugyanis a FIBA Europe Cup sorozaton két vereséggel rajtoltak a fehérvári kék-fehérek, előbb Lisszabonban kaptak ki a portugál bajnokesélyes listavezető, Sporting CP ellen 83-79-re, majd a bolgár Balkan Botevgradtól hazai pályán 88-78-ra. A harmadik meccsen, a hét közben javítottak, hosszabbítás után az Alba Regia Sportcsarnokban legyűrték a luzitánokat, 106-102-re, ezzel életben tartották a továbbjutási reményeket. Jövő szerdán Bulgáriában zárják a sorozatot, a mérkőzésre remek felkészülési lehetőséget kínál a hétvégi, baranyai bajnoki.

- Fontos volt a szerdai győzelem a nemzetközi kupában, meg kellett szenvednünk minden kosárért, a hosszabbításban sikerült felülkerekednünk. Azóta a regeneráción volt a hangsúly, természetesen felkészültünk a Pécsből, nehéz mérkőzésre számítunk, de egyértelműen nyerni szeretnénk. Az újonc kerete kiegyensúlyozott, akadnak rutinos, az NB I-et jól ismerő játékosok, minőségi légiósok, valamint tehetséges, hazai fiatalok. Ellenfelünk jól teljesít az idényben, ezzel együtt is bízom a sikerben – közölte a fehérváriak irányítója, Kass Balázs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában