A szezonban még két versenyen indul New Europe

2023.09.04. 11:30

Fa Nándor mentoráltja női társat választott a fedélzetre

Fa Nándor július utolsó napjaiban izgalmas és helyenként viharos tesztverseny résztvevője volt, amikor Weöres Szabolcs mentoraként hajózta végig a Rolex Fastnet Race elnevezésű kihívást. Továbbra is közös tervük egy becsületes helytállás a jövő évi Vendége Globe-on, a világ legnehezebb egyszemélyes Föld-kerülő versenyén, amely néha még a legjobbakat is hullámsírba veszejti. Szabolcs egyedül lesz a fedélzeten, akkor már elvileg minden olyan tudással, amellyel Nándor segítheti.

Tihanyi Tamás

A híres Fastnet-szikla megkerülése után Fa Nándor és Weöres Szabolcs

Fotó: SzabiOceanRacingHUN23

Weöres Szabolcsot a székesfehérvári hajós a 2024-es kihívásra, a vitorlázás Forma 1-ére készíti fel, lényegében az egész júliusi versenynek ez volt a legfontosabb célja. Mindketten elégedetten nyilatkoztak a FEOL-nak a kikötés után, Nándor és Szabolcs számára is világosan kirajzolódott, melyek azok a területek, ahol még javítani kell a hajón és a technikán. A New Europe 60 lábas, magyar zászló alatt hajózó IMOCA-vitorlás 3 nap 10 óra 28 perc 57 mp alatt teljesítette a Fastnet-szikláról elnevezett kihívást, amely számukra amolyan mérföldgyűjtő tesztverseny volt. Bár a bejelentkezésekből nem nagyon derült ki, a hajón nem csak ketten voltak, a New Europe fedélzetén tartózkodott Irina Gracheva is, aki folyamatosan tudósított a Szabi Ocean Racing HUN23 elnevezésű projekt számára. Ám Irina tapasztalt vitorlázó is, és a soron következő két versenyen már ő lesz Szabolcs társa: a Lorient-ből induló Défi Azimut-on és a Le Havre kikötőjéből startoló Transat Jacques Vabre-on. Ez persze nem meglepetés, a döntés várható volt, hiszen Nándor eleve nem is vállalt több versenyt.

Irina Gracheva is azzal a céllal tesztel együtt Szabolccsal, hogy tapasztalatait egyszer majd saját Vendée Globe versenyén használja majd fel
Fotó: SzabiOceanRacingHUN23

Az orosz Irina már egy éve alapembere a csapatnak, és januárban Szabolccsal együtt szelték át az Atlanti-óceánt a kvalifikációs folyamat részeként. Tapasztalt vitorlázó, a Mini 6,50-es osztályból érkezett, kétszer indult a Mini-Transaton, ahol 2021-ben negyedik lett. Szabolcs szilárd meggyőződése, hogy az offshore vitorlázásban a vegyes csapat a legoptimálisabb megoldás egy négykezes versenyen, mert egymást kiegészítve, tudásukat megosztva még jobb vitorlázókká válhatnak. Fa Nándor ezen a két versenyen távolból segít, ha szükség lesz a tanácsaira.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában