Nincs még utód

2023.08.23. 19:34

Már nem Bíró Attila a női pólósok szövetségi kapitánya

A Magyar Vízilabda Szövetség szerdán bejelentette, hogy a visszafogott eredményt hozó világbajnokság után Bíró Attila távozik a magyar női vízilabda válogatott éléről.

Beke Zsombor

Bíró Attila a rosszul sikerült vb után távozni kényszerül

Forrás: Török Attila / Nemzeti Sport

A fukuokai világbajnoksága alapvetően éremesélyesként utazott ki a dunaújvárosi Garda Krisztinát és Mahieu Geraldinet a soraiba tudó magyar nőivízilabda-válogatott. Azonban már a csoportkörben akadozott a játék, Japán ellen 47 gólos meccset játszottak a lányok, azonban mindezt úgy, hogy 21-szer rezdült meg a magyar háló. Ezt követően kicsit összeszedte magát a csapat, de a spanyolok elleni negyeddöntős vereség azt jelentette, hogy érem már biztos nem lesz. Végül az ötödik pozíció sem lett meg, mivel az USA-tól büntetőkkel kikaptak a mieink.
A Magyar Vízilabda Szövetség elnöksége a vb óta először ülésezett, ahol meghallgatták a férfi és női együttesről szóló szakmai beszámolókat. A testület mindkettőt elfogadta, ugyanakkor Bíró Attila esetében egyhangú szavazással arról döntöttek a tagok, hogy érvényesítik a szövetségi kapitányok szerződésében szereplő kitételt, mely alapján a szerződés következmények nélkül felbontható, ha az év fő világversenyén az általuk irányított válogatott nem végez az első négy között.

– Bíró Attilának sokat köszönhet a női vízilabdázás, hiszen a korábbi években nagyszerű munkát végzett a válogatott élén – mondta Madaras Norbert, az MVLSZ elnöke a szövetség honlapjának. – Amikor 2015 végén átvette a csapat irányítását, kritikusnak tűnt a helyzet a világbajnoki kilencedik helyet követően, ehhez képest rögtön Európa-bajnokságot nyert a lányokkal, és már a riói olimpián nagyon megérdemelték volna, hogy meglegyen az első ötkarikás érmünk. Ezt követően is sok nagyszerű eredmény született, csúcspontként a tokiói bronzzal és a tavalyi, hazai környezetben megnyert világbajnoki ezüsttel, amely örökre feledhetetlen emlék mindannyiunknak. Ugyanakkor a tavalyi spliti Európa-bajnokság, de különösen a mostani világbajnokság nem sikerült úgy, ahogy reméltük, ami méltó lenne a korábbi remekléshez, illetve ennek a válogatottnak a nívójához. Ezért gondolták úgy az elnökség tagjai, hogy új lendület kell a csapatnak, amit csak egy komolyabb változás adhat meg.

Bíró Attila eredményei a női válogatott élén:
2016, Európa-bajnokság, Belgrád: aranyérem 
2016, Világliga: nem jutottunk be a Szuperdöntőbe
2016, olimpia, Rio: 4. hely
2017, Világliga, Sanghaj: 4. hely
2017, világbajnokság, Budapest: 5. hely
2018, Világliga: nem jutottunk a Szuperdöntőbe
2018, Európa-bajnokság, Barcelona: 4. hely
2019, Világliga, Budapest: 6. hely
2019, világbajnokság, Kvangdzsu: 4. hely
2020, Európa-bajnokság, Budapest: bronzérem
2021, Világliga, Athén: ezüstérem
2021, olimpia, Tokió: bronzérem
2022, világbajnokság: ezüstérem
2022, Európa-bajnokság, Split: 5. hely
2022, Világliga, Tenerife: ezüstérem
2023, Világkupa, Los Angeles: 4. hely
2023, világbajnokság, Fukuoka: 6. hely

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában