Délután kettőtől versengenek a világklasszis atléták

2023.07.17. 19:08

Klassziskavalkád lesz újra a Bregyóban

Immár tizedik alkalommal ad otthont a Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíjnak a Bregyó közi Regionális Atlétikai Centrum. Ahogy az elmúlt években megszokható volt, most is rendkívül magas színvonalú verseny lesz.

Ferencz Balázs

Spiriev Attila, Nia Ali, Julian Alfred, Steven Gardiner, Erriyon Kgnighton, Kozák Luca és Deutsch Péter a városháza dísztermében

Fotó: Ferencz Balázs

Fehérvár belvárosában, a városháza előtt mini atlétikapályán sprintelhettek, ugrálhattak a gyerkőcök, mindeközben szállingóztak a világsztárok az épületbe. A Gyulai Memorial felvezető sajtótájékoztatója előtti napokban is lehetett már látni néhány világklasszis atlétát, ahogy bandukolnak a macskaköveken, s ismerkednek a várossal. A rangos, Continental Tour Gold sorozatába illeszkedő verseny előtt egy nappal Székesfehérvár alpolgármester, Mészáros Attila, valamint Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára;  Deutsch Péter, a szervezőbizottság elnöke és Spiriev Attila, a Gyulai Memorial sportigazgatója beszéltek as kedden 14 órakor kezdődő eseményről.

A Gyulai Memorial az utolsó kvalifikációs lehetőség a sportolók számára, hogy szintet teljesítsenek a közelgő világbajnokságra. 

Deutsch Péter kitért arra, hogy tavaly könnyes szemmel búcsúztak el Székesfehérvártól, most azonban újra itt a Gyulai memorial mezőnye, s minden bizonnyal a következő években is a Koronázóváros marad a verseny otthona.

43 ország mintegy 200 atlétája vesz részt a megmérettetésen. „A nemzetközi rajtlistán 35 magyar szerepel, ami nagyon nagy szám, mert ezen a versenyen indulni és helyt állni igen nagy feladat.” - fogalmazott Spiriev Attila.
16 globális címvédő indul a Gyulain, tíz aktuális olimpiai bajnok, valamint hat aktuális világbajnok. Nyolc további érmes is rekortánra lép kedden.

Közülük többen is ellátogattak a városházára. 
Az amerikai Nia Ali három gyermek édesanyjaként repeszt a 100 méteres gátfutás legjobbjai között. „Úgy élem az életemet, hogy amikor otthon vagyok, a családról szól minden, a pályán pedig természetesen az atlétikáról. Férjemmel, a szintén atléta Andre De Grasse-val neveljük a gyerekeket, és mindkét területen igyekszünk a lehető legjobban teljesíteni. Minden tesztik itt, a viadal hangulata, az ételek, a közönséget is kedvelem. Sokszor versenyeztem már itt, s mindig nagyon jó eredményeket értem el. Tovább szeretném gyűjteni a szép élményeket” - mondta Nia Ali.

Az amerikai 100 gátas Nia Ali (balra) és a Saint Lucia szigetéről érkezett sprinter, Julian Alfred
Fotó: Ferencz Balázs

– Nagyon izgatott vagyok. Még sokat nem láttam a városból. Tudom, hogy a pályán mit kell csinálnom, a lehető legjobb formámat szeretném nyújtani – fogalmazott a 22 éves sprinter, a Saint Lucia színeiben versenyző Julian Alfred. – Nagyon sokat jelent számomra, hogy képviselhetem a világban azt a kis karibi országot, ahonnan származom. Elismerést szeretnék kivívni Saint Luciának. 

A 400-as Steven Gardiner régi ismerős Fehérváron, négy alkalommal indult itt, négyszer nyert Tokio olimpiai bajnoka. „Jó visszatérni, kicsit keresztbevágta azt a szezont a sérülésem, de már régi önmagamat idézi a formám, bizakodom a jó folytatásban” – mondta a bahamai futó. 

Az egyébként tehetséges amerikai-futballistának induló Erriyon Knighton is beszélt elvárásairól
Fotó: Ferencz Balázs

A 19 éves amerikai Erriyon Knighton, a világ új 200-as üdvöskéje. 

– Fontos, hogy gyorsan fussak, szeretek ide visszatérni, Usain Bolt rekordját  szeretném megdönteni - mosolygott Knighton. 

A már olimpiai szinttel rendelkező Kozák Luca is szeret a Bregyóban versenyezni. 
– A Gyulai volt az első igazán profi verseny, ahová meghívást kaptam. 2014-ben indultam először egy junior 100 gát versenyen. Tizedik alkalommal vagyok itt. Általában jól futok, most is szeretném folytatni ezt a jó tendenciámat. Nia Alinak sokkal több esélye van a győzelemre most a 100 gáton, de ilyen mezőnyben az az ember célja, hogy a lehető legtöbbet kihozza magából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában