Módszertani Központtól

2023.05.04. 12:18

Egyedülálló könyv a magyar labdarúgásban

A Puskás Akadémián működő Labdarúgó Módszertani Központ egy, a maga nemében egyedülálló kötettel jelentkezett, a könyv a magyar akadémiák történetét dolgozza fel.

FMH

Forrás: Puskás Akadémia

A Puskás Akadémia honlapja szerint, a több mint 300 oldalas kiadvány az akadémiákon dolgozó szakemberek által és részére készített több mint háromszáz oldalas kötet a tíz államilag kiemelt labdarúgó sportakadémia történetét, mindennapi munkáját, szakmai hitvallását, törekvéseit, professzionális alapelveit, helyi specialitásait és eredményeit mutatja be. 

A könyvben rengeteg megszólaló van, így többek között Orbán Viktor miniszterelnök, a szerkesztők, Mohácsi Klaudia, Marczinka Tamás, valamint Szöllősi György előszava is megtalálható benne. Rajtuk kívül az akadémiákról kikerülő, válogatott játékosok gondolai is olvashatóak a könyvben, valamint a különböző műhelyek is kaptak egy-egy fejezetet.

– A Labdarúgó Módszertani Központ felelőssége nem kizárólag az, hogy szakmai és tudományos értelemben összefogja az akadémiákat, és ezáltal – főleg az utánpótlás-nevelés terén – elősegítse a magyar labdarúgás fejlődését – mondta a klub honlapjának Marczinka Tamás, a Módszertani Központ koordinátora. – Az is feladatunk, hogy bemutassuk a tíz kiemelt akadémián folyó műhelymunkát, amely a központilag rögzített alapelvek mentén, de helyi sajátosságok maximális figyelembevételével folyik. Ugyanez a könyv gondolatvilága is: lefektettük az alapvető kereteket, de azt az akadémiákra bíztuk, milyen tartalommal töltik meg őket. Van például, aki főként a klubtörténetre, van, aki az akadémia eredményeire fókuszál, és akad olyan, aki a klublegendákat mutatja be – ettől szép és színes ez a kiadvány. A kötet szerzői mellett mindenképpen meg kell említenünk a két szakmai lektor, a Testnevelési és Sporttudományi egyetem docense, Szikora Katalin, valamint Dénes Tamás, a Magyar Sportújságírók Szövetségének főtitkára nevét, akik hatalmas és rendkívül színvonalas munkát végeztek.

– A munka 2021. április 8-án indult el, akkor küldtük ki a felkéréseket az akadémiáknak, akik a legjobb tudásuk szerint állították össze az anyagokat. Mindenki kapott egyfajta iránymutatást, de az anyagok elkészítése és a szerkesztés során is komoly hangsúlyt kapott az egyedi jellegzetességek kiemelése, hiszen az akadémiák és az anyaklubok is más-más történeti háttérrel, illetve jellemzőkkel bírnak. Nemes küldetés, igazi csapatmunka volt, köszönjük az összes szerző áldozatos munkáját – tette hozzá Mohácsi Klaudia kommunikációs munkatárs.

A kötetben szereplő akadémiák: DVSC Labdarúgó Akadémia, DVTK Labdarúgó Sportakadémia, Fehér Miklós Labdarúgó Akadémia, FTC Labdarúgó Akadémia, Illés Akadémia, Magyar Futball Akadémia, Sándor Károly Labdarúgó Akadémia, Vasas Kubala Akadémia, Várda Labdarúgó Akadémia, Puskás Akadémia.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában