Marad az eddigi gyakorlat

2023.01.23. 19:15

Nem lesznek 10 perces hosszabbítások itthon

Az NB I-es és NB II-es játékvezetők Telkiben edzőtáboroztak, ahol gyakorolták a minél gyorsabb VAR-döntések meghozatalát is.

Ferencz Balázs

Forrás: mlsz.hu

A labdarúgók a hétvégén elrajtolnak, megkezdődik a tavaszi idény a honi pontvadászatokban. A férfi és a női élvonalban, valamint a férfi másodosztályban működő játékvezetők évindító edzőtáborozáson vettek részt Telkiben.

– Számtalan játékhelyzet került terítékre, jobbára olyan szabálytalanságok, amelyek után többször volt szükség beavatkozásra az elmúlt időszakban, ide tartoznak például a leshelyzetekkel kapcsolatos és a kézzel, karral elkövetett szabálytalanságok – fogalmazott Hanacsek Attila az MLSZ Játékvezetői Bizottságának elnöke az mlsz.hu-n. – Az ősz folyamán előfordult néhány VAR-hiba a bajnoki mérkőzéseken, ezeket alaposan kielemeztük, és a gyakorlások során különös hangsúlyt helyeztünk az ilyen esetek helyes megítélésére, vagyis célirányosan azokat a szituációkat gyakoroltunk, amelyek korábban problémát okoztak a bajnokikon.

A katari világbajnokságon alkalmazott változások kissé borzolták az idegeket, a játékosoknak, és a nézőknek is hozzá kellett szokniuk a szokatlanul hosszú, 10-13 perces szünet előtti hosszabbításokhoz is. Hanacsek Attila jelezte, a magyar bajnokikon nem lesz 10 perces félidei túlóra.

- A labdarúgás szabálykönyvében nem történt olyan változás, amely indokolná az eddigi hazai gyakorlat megváltoztatását, ezért a tavaszi bajnoki mérkőzések félidei hosszabbításai sem lesznek hosszabbak, mint ősszel voltak.

A Játékvezetői bizottság elnöke megjegyezte, hogy a videóbíró-rendszer hazai bevezetése után többször problémát okozott, hogy egy-egy VAR-ítéletre hosszú perceket kellett várni a mérkőzéseken. Az utóbbi időszakban érezhetően gyorsult az ítélethozatal a VAR-vizsgálatok során, és a gyakorlások egyik célja, hogy még rövidebbé váljon a helyes ítélet meghozásához szükséges holt idő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában