Frissen Fejérből

2022.09.12. 12:48

Az utánpótlás öttusázók szövetségi kapitánya elégedett a szerepléssel

Az olasz üdülővárosban rendezték az ifi öttusázók világ bajnokságát, amelyen öt volános volt érdekelt.

Horog László

A dobogón balra a csapatban második helyezett magyar versenyzők, Gyugyi Laura, Bauer Blanka és Dobronyi Dorina

Forrás: Horog László / Fejér Megyei Hírlap

A küldöttséget Szloboda József, a Volán Fehérvár úszóedzője vezette, a sportvezető hat éve látja el a szövetségi kapitányi teendőket a hazai utánpótlásban. A delegációban a fehérváriakat Gyugyi Laura, Walthier Laura, Gyarmati Lili, Csák Milán és Mészáros Márton képviselte. Az utánpótlás válogatott hat érmet szerzett, a volánosok közül Gyugyi csapatban ezüstérmes lett Bauer Blanka (Budapesti Honvéd), Dobronyi Dorina (Kőbánya SC) társaságában. Gyugyi egyéniben 9. lett.

- Az utánpótlás szövetségi kapitányi poszton 2016-ban hozták létre, a riói olimpiát követően, olimpiai ciklusra kaptunk bizalmat a felnőtt nők és férfiak szakvezetőivel együtt, Kállai Ákos és Martinek János a következő olimpiáig tovább dolgozhat, az én pozícióm egyelőre lóg a levegőben. Ami biztos, túljutottunk ismét egy világversenyen, az érmek tekintetében elégedett vagyok, a lignanói verseny eseménydúsra sikeredett, voltak sérülések, kizárásokkal, akadt váratlan helyzet, volt öröm és bánat is. A hat érem kimondottan jó, de lehetett volna hét is, azonban egyet elvettek tőlünk, az U17-es korosztályban biztosan dobogósok lettünk volna.

A fehérvári versenyzők, balról Mészáros Márton, Csák Milán, Walthier Laura, Gyugyi Laura, Gyarmati Lili 
Forrás: Horog László / Fejér Megyei Hírlap 

A vb-t új szisztéma szerint bonyolította a nemzetközi szövetség, míg a nyári Eb-n hagyományosan rendezték a viadalt, selejtezővel és döntővel, ezúttal az új szabályok szerint – a felnőttekhez hasonlóan - a selejtezőt középdöntő követte 36 versenyzővel, aztán jött a finálé, 18 sportolóval. Az első versenynapon a váltót bonyolították az U19-es lányoknál, két fehérvári, Walthier Laura és Gyarmati Lili szerepelt, utóbbi a júliusi, krakkói ifi Eb-n egyéni induló volt, Laura pedig ott váltóban szerepelt. Walthier ezúttal mind a négy számban jól teljesített, Gyarmati kicsit elmaradt a várakozásoktól vívásban és a kombiban is. Végül a 4. helyen zártak, nem teljesítettek rosszul, közel voltak a dobogóhoz. Az U19-es fiúk egyike sem jutott tovább a selejtezőből, ami nagy csalódást jelentett, a Volánból Csák Milán, valamint Tamás Botond (Újpesti TE), Marschall Attila (Lőrinc SE), Simon Barnabás (Kőbánya SC) volt érdekelt. A középdöntőbe egyikük sem került be a selejtezőből, ami nagy csalódás volt, ugyanis képességeik alapján ez jogos elvárás volt velük szemben. Az U19-es mix váltóban Walthier Laura a Honvéd sportolójával, Simon Tamással alkotta a magyar párost, a 10. helyen értek célba, Walthier itt kitett magáért, jól teljesített.

Az U17-es korosztályban a lányoknál a Trion SC sportolója, Mészáros Emma megnyerte az Eb-t, ezúttal bronzérmes lett, remek teljesítménnyel. Két honfitársa, Zemán Zóra (Bp. Honvéd) 6., Haraszti Linda (Miskolc Swimming Pentathlon) pedig 7. lett. A csapatversenyt követően a lányok a dobogó második fokára állhattak fel, Egyiptom mögött. A fiúknál meglepetés született, Péter Ádám (KSI) kiváló versenyzéssel ezüstérmes lett, a csapat biztosan érmet szerzett volna, azonban a középdöntőben Kiss-Szöllősi Álmost (KSI) kizárták. A fehérvári Mészáros Márton nem jutott tovább a selejtezőből, számára korán véget ért a viadal. A budapesti Tóth Ákos (KSI) abszolválta a selejtezőt és a középdöntőt is, nagy küzdelem árán kvalifikálta magát a döntőbe, harcosságát bizonyította, a fináléban gyenge lövészete miatt a 18. helyen végzett.

- A cél előtt szabálytalan előzés miatt Kis-Szöllősi Álmost a versenybíróság sajnos kizárta. A döntést el lehetett fogadni, azonban az igazsághoz hozzátartozik, hogy ezzel elúszott számunkra a csapatverseny, összesen három trió került a fináléba, helyettünk a házigazda olaszok kerültek be. Így érem nélkül maradtunk. Azonban az U19-es női viadalon mind a négy versenyző megtette a magáét, szépen meneteltek, gond nélkül jutottak a 18-as döntőbe. Ezzel biztosak lehettünk a csapat érmében, ugyanis Dél-Korea volt képes hozzánk hasonlóan legalább három főt delegálni a zárónapi küzdelmekre. Bejutott Bauer Blanka (Honvéd), Dobronyi Dorina (Kőbánya SC), Gyugyi Laura és a miskolci Tóth Dorka.

A női váltóban 4. helyezett volánosok, Gyarmati Lili és Walthier Laura, középen a vívóedző, Kovács László 
Forrás: Horog László / Fejér Megyei Hírlap 

Mivel négy sportoló finalista lett, mindegyik kimondottan jó versenyző, ráadásul a rangsoroló vívásuk jól sikerült – az eredményeket viszik magukkal a finéléba -, a kapitány joggal bizakodott, hogy lesz érmesünk egyéniben. Ez be is következett, Bauer Blanka a dobogó harmadik fokára léphetett. A végig a combjával bajlódó Dobronyi – a vívás során, hirtelen mozdulatnál, kitörésnél meghúzódott, az is felmerült, feladja a versenyt - végül 6. lett, Gyugyi 9. Tóth pedig a 11. pozícióban ért célba.

- A csapat második helye nagy öröm. Gyugyi a krakkói Eb-n 4. lett egyéniben, titkon bíztunk abban, hogy ezúttal is ott lesz a közvetlen élmezőnyben. Jó formában érkezett, azonban a versenyt nem kezdte jól, a selejtezőben gyengén vívott, kiesőhelyen kezdte a kombit, hatalmasat harcolt, bejutott a középdöntőbe, majd a döntőbe. Elemeztük a vívását, a hibákat kijavítottuk, a középdöntőben sokkal jobban teljesített, gond nélkül jutott a döntőbe. A rangsoroló vívás után bizakodtunk a jó eredményben, azaz a hatba kerülésben, titkon az éremben. Sajnos nem sikerült, elfogadhatóan úszott, azonban a kombinált szám során elizgulta a lövészetet a második és negyedik sorozatban, így a dobogótól távol került, 9. lett. Mivel tavaly a döntőbe sem jutott be az egyiptomi világbajnokságon, elégedett vagyok vele, remélem, ő is magával. Az új lebonyolítási forma új kihívást jelent, mindenkinek meg kell tanulnia, miként ossza be az erejét. A záró szám az U17-es mix váltó volt, ahol ismét érmet szereztünk, Mészáros Emma (Trion SC) és Péter Ádám (KSI) ezüstérmes lett az egyiptomi duó mögött, ami szintén remek eredmény.

Mészáros Emma és Péter Ádám ezüstérmes lett az U17-es mix váltóban
Forrás: Horog László / Fejér Megyei Hírlap 

 

Az első bemutatóra június végén, Ankarában, a Világkupán került sor, a viadalt követően bonyolították az első tesztversenyt, amelyen bemutatkozott az új sportág, ami majd a 2024-es, párizsi olimpia után felváltja a lovaglást. A török fővárosban a fehérvári Bárány Péter bizonyíthatott, a junioroknál lett ötödik. A következő megmérettetésre augusztus elején került sor a Fülöp-szigeteken, ott egyetlen honfitársunk sem bizonyíthatta tudását Lignanóban viszont volt két fehérvári, Csák Milán ezúttal második lett, a junior korosztályban szereplő – Olaszországba csak a tesztverseny miatt utazó -, szintén volános Tárkányi Zsombor pedig harmadik lett. Az első versenynapon voltak érdekeltek, a másodikon fájós kezük miatt már nem álltak rajthoz.   

Szloboda szerint a lignanói erőpróba – maradva a jelenlegi öttusánál, illetve négytusánál, mert ezekben a korosztályokban lovaglás eleve nincs - is megmutatta, hogy azt egyiptomiak mennyire erősek, gyakorlatilag mindent megnyertek, minden korosztályban. Ez nem újdonság, azonban a felnőttek között általában kikopnak, kivétel Ahmed El-Gendy, aki az utánpótlásban is remekelt, a felnőttek között sem botlott, ezüstérmes lett legutóbb, Tokióban. Vélhetően túlversenyeztetik fiataljaikat. A következő viadal a felnőtt Európa-bajnokság Fehérváron, ami szeptember 13-án, kedden veszi kezdetét a koronázóvárosban. A Lignanóban egyéniben bronzérmes, csapatban ezüstérmes Bauer Blanka Fejérben is rajthoz áll, a női váltóban, az AÖSE sportolója, a szülésből nemrég visszatért Alekszejev Tamara társaságában.  

A  szakmai stáb értékel az U19-es női döntő után, balról Szloboda József szövetségi kapitány, Málits István és Vitéz László
Forrás: ászló / Fejér Megyei Hírlap 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában