Rendkívüli kihívás

2022.06.13. 15:00

Maratoni versenyre készül az öttusázó, Málits István

Edzősködik a Volánnál az utánpótlásban, segíti Demeter Bence felkészülését, és maratoni távra készül a korábbi Eb-ezüstérmes öttusázó, a 30 éves Málits István.

Horog László

Málits István (balra) és Demeter Bence a tavaszi budapesti világkupán

Forrás: Horog László / Fejér Megyei Hírlap

Egy éve jelentette be, hogy sportolói karrierjét befejezi, de a Volán Fehérvár öttusaszakosztályától nem szakad el, az utánpótlásban dolgozik. Továbbra is a Börgöndi úti centrumban tölti mindennapjait; ha nem tart edzést, illetve nem segíti korábbi társa, Demeter Bence felkészülését, rendszeresen rója a köröket a sporttelepen, illetve a környező városszéli utcákban. Nem titkolja, maratonira készül, a 42 kilométeres táv legyűrése komoly sportolói múltja ellenére rendkívüli kihívás. Kalandozunk a múltban, az ezredfordulón, 2000-ben kezdett öttusázni, 2007-ben az ifi-B Eb-n az U17-es korosztályban egyéniben hatodik, csapatban második, váltóban negyedik lett. 

Egy évvel később már indult a felnőtt hazai bajnokságon, a legjobb eredménye az ob-n 2017-ből származik, Budapesten egyéniben negyedik lett, csapatban pedig nyert Demeter Gergellyel és Harangozó Bencével. Mindegyik fehérvári kiválót nyújtott, Demeter egyéniben 4. lett, Harangozó pedig ezüstérmes. – Az első felnőtt vb-m a 2016-os moszkvai viadal volt, az Alba ÖSE versenyzőjével, Strobl Krisztiánnal váltóban az 5. helyen végeztünk, ugyanitt Alekszejev Tamarával mix váltóban a 10. helyen fejeztük be a küzdelmeket. 2019-ben az Eb-n, Bathban váltóban bronzérmesek lettünk Bereczki Ricsivel, ugyanebben az évben a budapesti vb-n a 13. pozícióban zártunk. A legjobb eredményem 2015-ből származik, volános csapattársammal és barátommal, Harangozó Bencével ezüstérmesek lettünk váltóban a Bathban lebonyolított Európa-bajnokságon, az ukrán páros mögött. 

Világkupa-versenyen négyszer voltam döntős, 2016-ban Rómában, ugyanezen esztendőben Kecskeméten, valamint 2019- ben Fehérváron. A legjobb helyezésemet ekkor értem el, a 26. helyen értem célba. Az utolsó versenyét tavaly januárban vívta, a budapesti fedett pályás nemzetközi viadalon állt rajthoz, majd nem sokkal később bejelentette, felhagy az élsporttal. – Lehetőségem nyílt elhelyezkedni az anyaegyesületemben edzőként. A vívással foglalkozom, jelenleg két csoportom van az utánpótlásban, élvezem a munkát. Heti ötször futok, maratonira készülök, a fejembe vettem, hogy teljesítem a távot. Régóta a bakancslistámon szerepel ez a kihívás, valamint nem csak gyerekeknek adok órákat, gyakran vívok is a Börgöndi úton. 

A futás kapcsán leginkább a Sóstói tanösvényen vagy a Volán-telepen rovok köröket, de előfordult, hogy otthonról indultam el futni. Nemrég rajthoz álltam az Ultrabalatonon, egy budapesti ismerősöm mondta, hogy neveztek a négyfős váltóra, egyikük vis - szamondta, így kerültem képbe. Mivel maratonra készülök, éltem a lehetőséggel, mert ez nagyon jó erőpróba volt, sajnos nem sikerült célba érnünk. A verseny előtti héten lebetegedtem, és ez visszaütött, 131 kmnél sajnos feladtuk a versenyt. Amúgy gyakran csatlakozik Demeter Bencéhez a futóedzései során. – Az április végi budapesti VK-n természetesen a helyszínen drukkoltam Bencének és Tamás Józsefnek. 

Nagy szurkolója vagyok a Hydro Fehérvár AV19 hokisainak is, a jégkorongozókkal sokáig azonos klubban szerepeltünk. A hazai meccseket a csarnokban nézem, a rájátszás idegenbeli összecsapásait pedig a drukkerekkel tekintettem meg a Kiskút Tenisz Klubban, remek hangulatban. Az elmúlt nyolc évben hazai bajnokit nem nagyon rendeztek nélkülem. 

A kedvenc játékosom a mostani csapatban Erdély Csanád, baráti kapcsolatom pedig a Debrecenben védő korábbi volánossal, Hetényi Zolival van. Nagyon büszke voltam a volánosokra, megérdemelték az ezüstérmet, kicsit több tapasztalattal és szerencsével egy-két meccset nyerhettek volna a fináléban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában