Negyedszázad futballemlékei

2022.06.20. 18:00

A Gázszer FC huszonöt éve jutott fel a legmagasabb osztályba

A Gázszer FC együttese 1997 nyarán nyerte meg az NB II-es küzdelmeket és került fel a legmagasabb osztályba. A feljutást ünnepelték az egykori főszereplők.

Horog László

A Gázszer FC együttese huszonöt éve jutott fel a magyar lagdarúgás legmagasabb osztályába

Forrás: Horog László / Fejér Megyei Hírlap

Kevés hazai futballklub – sőt, talán egy sem – emelkedett olyan gyorsan a fellegekbe, majd zuhant a mélybe, mint a Gázszer FC. A megyei első osztályban még Velencetours néven szereplő egylet 1995-ben nyerte meg a bajnokságot, az NB III-ban már Gázszer néven szerepelt a tóparti üzletember, Németh László által felkarolt egyesület, nyerte meg a pontvadászatot 1996-ban, az Elektromos előtt. A következő szezon ismét aranyat és osztályváltást hozott, a Dunaferr együttesét megelőzve jutottak fel a legmagasabb osztályba. 1997 nyarán már az NB I-ben kezdték meg szereplésüket a három esztendő alatt három szezont lépő sárga-kékek, aki játszottak a Sóstói Stadionban, valamint a szintén a múlt ködébe vesző Stadler FC otthonában, Akasztón.

Az első, elitligás idényben végig ott volt az élmezőny mögött, végül 8. lett a csapat Hartyáni Gábor és Müller Csaba irányításával, a következő idényben is gond nélkül benn maradt, aztán az 1999-2000-as bajnokságban az őszi szezonban sokáig vezette a tabellát. Azonban a pénz elfogyott, a csapat a télen megszűnt, a tavaszt már telephely áthelyezéssel már a Pécs játszotta le az NB I-ben. A tópartiak annyi pontot gyűjtöttek az első félévben, hogy a baranyaiak a nem túl veretes szereplés ellenére gond nélkül megőrizték élvonalbeli tagságukat.

A Gázszer NB I-es bemutatkozásának negyedszázados jubileumát ünnepelték a Főnix FC Gombócleső utcai kispályás centrumában. A minifutball válogatott szövetségi kapitánya, a Vidi, a Gázszer, a Siófok, a ZTE – a zalaiakkal bajnoki aranyérmet nyert - korábbi futballistája, Nagy Lajos ötlete nyomán került sor a szombat délutáni rendezvényre. A kezdeményezéshez csatlakozott a korábbi gólkirály, az 1997-98-as idényben, 20 góllal gólkirályi címet szerző Tiber Krisztián, valamint Fekete Csaba. Utóbbi a megyei és az NB III-as csapatban szerepelt, majd akkoriban a klub otthonául szolgáló MÁV Előre Takarodó úti pályáján volt büfés és szertáros. Tiber azt a bravúrt mondhatta magáénak, hogy három osztályban is gólkirályi címet szerzett.

-Tibernek valóban volt egy remek szezonja, szerzett húsz találatot, de 13-szor kellett az én közreműködésem is. Nem vagyok rá irigy, nekem a góllövés volt az erősségem, de aki képes volt erre, azt mindig kiszolgáltam – jegyezte meg Nagy Lajos.

Eljött Németh László elnök és tulajdonos, az azóta a futballtól eltávolodó önzetlen vállalkozó, örömmel fogadta el a meghívást. Közölte, nagyszerű éveket töltöttek el közösen, közel harminc éve indult a menetelés, hatalmas élményt jelentettek neki ezek az évek. Aztán komoly gesztust gyakorolt, jelezte, mindenki tegezheti a folytatásban. Megtisztelte a rendezvényt Lovassy László, a technikai vezető, valamint az egykori UEFA-gólkirály, Szabó József, aki az utolsó, élvonalbeli idényben Csongrádi Ferenc pályaedzőjeként tevékenykedett. Májer László is tiszteletét tette, ő játékosként volt tagja az 1995-ben megyei bajnok együttesnek, később utánpótlás igazgatóként tevékenykedett az egyesületnél.

- A Vidiből kerültem a Gázszerbe 1996 nyarán, amely akkor jutott fel az NB III-ból az NB II-be, én akkoriban a Vidi fiataljaként úgy éreztem, nem kapok majd túl sok lehetőséget a frissen érkező, szerb edzőpárostól – tette hozzá Nagy Lajos. - Előzőleg Szabó Károlynál és Csongrádi Ferencnél többször szerepeltem a piros-kékeknél az élvonalban, életem egyik legjobb döntésének bizonyult a váltás, hiszen kiváló, másodosztályú szezont produkáltunk, feljutottunk a legjobbak közé, 23 évesen a Gázszer NB I-es együttesének csapatkapitánya lettem. Másfél évet játszottam a klubban az élvonalban. tavaly gondolkodtam, negyedszázada jutottunk fel az elitbe. Tavaly nyáron Tiber Kisztián a kollégám lett a MOL Fehérvár FC utánpótlásában, egyre többet beszélgettünk a régi időkről, mondtam Töfinek, érdemes lenne összehozni ezt a rendezvényt. Örülök, hogy sokan, 28-an eljöttek az akkori csapatból.    

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában