Bravúros diadal Szolnokon

2022.05.07. 19:43

Az Alba kosarasai közel húszpontos hátrányból álltak talpra

Félidőben magabiztosan vezetett a házigazda Olaj, aztán a fehérváriak váltottak, nagyobb sebességre kapcsoltak és megérdemelten nyertek a Tiszaligetben, 85-79-re.

Horog László

Lukács Norbert (balra) és Takács Milán. Előbbi tíz pontot dobott a szombat esti, szolnoki bajnokin

Forrás: Horog László / Fejér Megyei Hírlap

A középszakasz felsőházának utolsó előtti fordulójában Pallai kosarával indult a Szolnok-Fehérvár derbi, Davis szintén közelről egalizált, a túloldalon betalált Badzim is. Davis triplájával már a fehérváriak vezettek, Cakarun és Cummings megmozdulásaival viszont 10-5-re ellépett az Olaj. Vojvoda hármasával jött közelebb az Alba, Fakuade duplájával egalizáltak, Davis két büntetőjével pedig már vezettek a vendégek, 10-12. Rudner és Badzim sikeres megoldásaival 16-12-re megléptek az alföldiek, Matthias Zollner érthetően időt kért, az első félidő vége előtt három és fél perccel. Rudner és Cummings révén nyolc ponttal megugrottak a hazaiak, előnyüket a folytatásban is őrizték, Cakarun kosarával tízre nőtt a különbség, Pongó Marcell kosara zárta az első negyedet, 24-16. Peregtek a percek, Pongó Máté és Cummings kapta el a fonalat, utóbbi hármasával, 33-19-re alakult az állás, könnyű kosarakat szereztek a hazaiak, a vendégeknél néha Lenzelle Smith beköszönt, de ez csak ahhoz volt elég, hogy maradon a távolság a felek között. Smith büntetőit üzembiztosan értékesítette, tizenegy pontra jött az Alba. Aztán Pongó Máté és Badzim megmozdulásaival hirtelenjében 49-30-ra hízott az előny, a fehérváriak elbizonytalanodtak, a ziccereket sem tudták értékesíteni, továbbá sok labdát adtak el, a vendéglátók viszont alig rontottak. Az első félidőt Davis duplája zárta, a fehérváriak ugyanolyan haloványan pattogtattak, mint egy hete, a közel harmincpontos vereséggel záruló, szombathelyi meccsen. Szolnokon húsz perc után 49-32 állt az eredményjelzőn.  

Vojvoda vezetéséből faragott hátrányából az Alba, a túloldalon Cummings mesteri hármassal jelentkezett, gyorsan hűtve a kedélyeket. Igyekeztek a látogatók, Pongó Marcell betörés után volt eredményes, Fakuade is betalált, a hazaiak trénere, Gasper Potocnik időt kért, a második félidő ötödik percében, 55-42. Pongó Máté hármasa kiszédült a gyűrűből, Fakuade nem rontott ziccerben, Vojvoda büntetői nyomán 55-47-re zárkóztak a koronázóvárosiak. Badzim hármasa nem jött jól, Vojvoda triplájával visszaállította a korábbi, nyolcpontos differenciát. Sőt, Smith büntetői nyomán még előrébb jött a Fehérvár, Davis ziccerével pedig egészen közel, azonban a bírók lépéshiba miatt érvénytelenítették a találatot. Vojvoda újabb hármasa zárta a harmadik negyedet, 25-11-re nyerte ezt az etapot a megtáltosodó, főleg a támadó lepattanókat a meccs ezen szakaszában magabiztosan megszerző Alba, fél óra után 60-57-re álltak a felek. Lukács zsákolt, egyre szűkült a különbség, aztán Szabó előbb lepattanót szerzett, majd kosarat dobott, átvette a vezetést a Fehérvár, sőt, Pongó Marcell betörés utáni ziccerével növelte előnyét, lefagyott a tíz perccel korábban még magabiztos házigazda, Potocnik érthetően időt kért, 60-63. Őrizte előnyét a vendég, Lukács bravúros hármast dobott, a hazaiaknál Cummings volt a gárda motorja, Davis higgadt hármasával hat pontra nőtt a Fejér megyeiek előnye, 70-76, a vége előtt két és fél perccel. Nagy rohanás kezdődött, Rudner triplája célt ért a sarokból, Cummings kosarával pedig egy pontra jött az Olaj, Vojvoda elképesztő hármast hintett a vége előtt fél perccel, Potocnik időt kért, 77-81. Cakarun bedobta ziccerét, Zollner is időt kért. Az albások őrizték előnyüket, a második félidőben mutatott nagyszerű játékkal megérdemelt, bravúros győzelmet arattak, 79-85. A diadalnak hála, a kék-fehérek versenyben vannak a 3. helyért, ha minden jól alakul, az Egis Körmendet megelőzhetik az utolsó, szerdai fordulóban.

Jegyzőkönyv

Szolnoki Olajbányász–Alba Fehérvár 79-85 (24-16, 25-16, 11-25, 19-28)

NB I-es bajnokság, középszakasz, felsőház, 9. forduló, Szolnok, Tiszaligeti Sportcsarnok, vezette: Praksch Péter Árpád, Söjtöry Tamás Ferenc, Makrai Márton (Fekete László)

Szolnok: Pongó Máté 9/3, Badzim 19/9, Pallai 8/3, Cummings 25/3, Cakarun 6, csere: Sebők 2, Vincze -, Rudner 10/6. Vezetőedző: Gasper Potocnik

Alba: Pongó Marcell 8, Vojvoda 19/12, Lukács 10/3, Fakuade 15/3, Davis 13/6, csere: Smith 15/3, Takács -, Szabó 5/3. Vezetőedző: Matthias Zollner

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában