Nem vállalta a műtétet

2022.02.17. 18:27

Awogbemi Sodiq hazatért Nigériába

Öt esztendeje érkezett a fehérvári kosaras utánpótlásba Nigériából Seyi Awogbemi Sodiq. A 208 centiméterre nőtt kosaras hazatért Abujába.

Horog László

Sodiq ügynöke, Radics Balázs

Forrás: Horog László

A mindig vidám, jó kedélye kosaras gyerekfejjel, 13 évesen, fél évtizeddel ezelőtt érkezett Fehérvárra. Családját hátrahagyta a fővárosban, Abujában, egyedül költözött Magyarországra, az első időszakban nem volt könnyű dolga a hideggel, a nyelvi nehézségekkel és a teljesen különböző kultúrával. Azonban jó alkalmazkodóképességének köszönhetően gyorsan elfogadtatta magát társaival, játékával pedig hozzájárult az Alba utánpótlásának sikereihez. Öt éven át erősítette az utánpótlás együtteseket, majd az utóbbi időszakban a felnőtt csapatot az élvonalban. Sodiq döntő érdemeket szerzett a korosztályos aranyérmekben, részese, sőt, kulcsfigurája volt az U16-os, U18-as és U20-as sikereknek. Immár két esztendeje a felnőtt csapat tagja volt, pályára is lépett NB I-es mérkőzéseken a döntően a palánk alatt, 4-es poszton bevethető sportoló.

– Súlyos egészségügyi problémái miatt pályafutása veszélybe került, a klub mindent megtett és minden segítséget megadott a gyógyulása érdekében. Sodiq hosszú mérlegelés után úgy döntött, nem vállalja a műtéti beavatkozást Magyarországon, hazatér Nigériába. Nagyon köszönjük a klubunkért tett szolgálatait, mielőbbi gyógyulást kívánunk neki – jegyezte meg a fehérváriak ügyvezetője, Simon Balázs.

Az afrikai kosaras Radics Balázs segítségével került Fehérvárra. A fővárosi játékosügynök a folytatásban is végig egyengette Seyi Awogbemi Sodiq útját.

– Hazájában rendkívül tehetségesnek számított, ahogy a korosztályában a legjobbak, ő is Európában próbált szerencsét. Jártunk próbajátékon Barcelonában és a szerb Mega Vizuránál, mindkét helyen megfelelt, marasztalták, azonban úgy döntöttünk, Fehérvárra igazol. Úgy gondoltuk, előbb bizonyít Magyarországon, aztán következhet egy európai topbajnokság. Gyorsan megszerette a klubot, a várost, a korosztályos együttesekből mindig kitűnt magasságával, korlátlan úr volt a palánk alatt. Két éve mutatkozott be a felnőtteknél, több mérkőzésen szóhoz jutott az élvonalban.

Korlátlan úr volt a palánk alatt a hazai mezőnyben Seyi Awogbemi

Forrás: Koncz György / Nemzeti Sport

A játékos tavaly nyáron hazautazott Abujába, ahonnan maláriásan tért vissza. Ez előfordult más sportolókkal is, bár kórházba került, a betegség nem okozott különösebb riadalmat. Az azonban igen, hogy az elvégzett rutinvizsgálat kiderítette, két helyen van aortatágulata, ami nem engedi a versenyszerű sportolást.

– Mindent megtettünk a klubbal egyetemben, csak a legjobbakat tudom mondani az Alba vezetőiről, partnerek voltak, hogy a játékos operációjára minél előbb sor kerülhessen. Az elsőt márciusban, a másodikra májusban végezték volna. A szívének nincs baja, de ez a tágulat az életét veszélyezteti, az első műtétre márciusban, a másodikra májusban került volna sor. Ez ugyanaz a probléma, ami a paksiak rendkívül tehetséges, utánpótlás válogatott kosarasának, Morgen Ferdinándnak az életét követelte, tíz évvel ezelőtt. Úgy tűnt, Sodiq vállalja a beavatkozást, tisztában volt a helyzet súlyosságával, az aortatágulat rendkívüli veszéllyel jár. Az eret az adott felületen, műanyag csővel pótolják, a véráram zajlik tovább. Ha a beavatkozásra a közeljövőben sor kerül, lett volna esély arra, hogy adott idő elteltével, a szükséges kontrollok és folyamatosan orvosi felügyelet mellett folytassa pályafutását. A professzor nem zárta ki, ha minden optimálisan alakul, a játékos a szükséges idő letelte után visszatérhet a pályára. A szülők azonban úgy döntöttek, fiúk térjen haza, nigériai szakemberekkel konzultálnak a későbbiekben a beavatkozási módokról, a gyógyulás feltételeiről.

Radics azt mondja, jelenleg nagyon kicsi az esélye, hogy Sodiq valaha visszatérhet a pályára. – Nagyon aranyos srác, aki komoly karrier előtt állt. A játékintelligenciája mellett nagy erénye a magassága, a hazai utánpótlás mezőnyben nem volt hozzá hasonló, közel 210 centiméterre nőtt kosaras, aki ráadásul mozgékony is, klasszikus palánk alatti játékos. Nagyon sajnálom, hogy így alakult, azonban a szüleinek döntését el kellett fogadnunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában