Döntetlen, emelt fővel

2021.10.12. 23:50

Kellemes meglepetés a válogatottól a Wembley-ben

Helyrerázta magát a magyar labdarúgó-­válogatott az Anglia elleni idegenbeli világbajnoki selejtező mérkőzésre. ­Marco Rossi együttese vezetést szerzett, de csakhamar kiegyenlített a házigazda, amelynek elég egy győzelmet szereznie a csoport­elsőséghez.

Németh Krisztián

Sallai Roland (balra) büntetőjével előnybe kerültünk a Wembley-ben

Fotó: Árvai Károly / MW

Elkerülni az összeomlást. Ez volt az egyik cél Londonban, ahol a legendás 6:3 óta nem sikerült győznie a magyar válogatottnak. Emlékezhetünk, a Puskás Arénában elég rendesen helyben hagytak minket az angolok, ráadásul azóta lejtmenetben van a csapat. Éppen ezért egy nagyobb arányú vereség révén már a hullámvölgy legmélyebb bugyrai felé közelítettünk volna. Az Albánia elleni mérkőzéshez képest a felcsúti Nagy Zsolt és a fehérvári Nego Loic is a kezdőtizenegyben maradt. A házigazdák féllábbal már a katari világbajnokságon érezhetik magukat, de így is pokoli nehéz találkozó várt a mieinkre. Bátran játszottunk, össze­omlás helyett harcos helytállás következett! Ettől az sem tántorított el minket, hogy a kilencedik percben egy gyors centerezés után Nagy Zsoltnak nagyot kellett mentenie az érkező Harry Kane elől. Negyed óra után két helyzetet is ki tudtunk alakítani! Sőt!

Sallai Roland (balra) büntetőjével előnybe kerültünk a Wembley-ben
Fotó: Árvai Károly / MW

A 23. percben büntetőhöz jutottunk, amikor Luke Shaw felszabadítás közben kis híján fejbe rúgta Negót. Az egykori felcsúti akadémista Sallai Roland higgadtan lőtte a tizenegyest az ellenkező irányba mozduló Jordan Pickford mellett a jobb alsó sarokba, 0-1! Ha már felhoztuk az egyetemes magyar futballtörténelmet, tétmérkőzésen 1981 óta, Garaba Imre találata után negyven évvel találtunk be ismét a „háromoroszlánosoknak”. Az energikus kezdést követően egyre erősödtek az angol támadások, kezdetben még jókor nyúltak közbe a magyar lábak, de a 37. percben Jason Mount jobboldali szabadrúgása után John Stonest nem tudtuk megakadályozni a gólszerzésben, 1-1. Egyre veszélyesebben kevergettek az angolok, a félidő előtt Raheem Sterling került helyzetbe a bal kapufánknál.

A fordulás után visszatért a mieink lendületesebb arca, amellyel az első félidőben meglepetést okozott az Eb-ezüstérmes és világbajnoki negyedik otthonában. De Stones fejesénél a 62. percben nagyon közel jártunk ahhoz, hogy hátrányba kerüljünk. Ahogy a 70. minutumban is, Lang Ádám labdavesztése után Sterling megiramodásának Gulácsi Péter vetett véget. Összeomlásnak nyoma sem volt, még akkor sem, ha az angolok fölénye erősödött. Előrejátékban ekkor már kevesebbet nyújtottunk, de a 85. percben többet is ki lehetett volna hozni Nagy Zsolt labdaszerzéséből. A felcsúti játékos szerelése után a frissen beállt Holender Filip fölé-mellé tekerte a labdát. A hajrá legvége egyértelműen az angoloké volt, a négyperces ráadásban két fehérvári kötődésű játékos is pályára lépett: a Vidi csapatkapitánya, Nikolics Nemanja, és korábbi védője, Bolla Bendegúz. A magyar válogatott megérdemelten szerzett pontot a Wembley-ben! Viszont rossz hír, hogy a Nemzetek Ligájából nem mehetünk ki pótselejtezőn a vb-re.

Jegyzőkönyv

Anglia–Magyarország 1-1 (1-1)

London, Wembley Stadion, 69 380 néző. Vezette: Alejandro Hernandez (Naranjo, Sobrino)

Anglia: Pickford – Walker, Stones, Mings, Shaw – Rice, Foden, Mount – Sterling (Henderson 76.), Grealish (Saka 63.) – Kane (Abraham 76.). Szövetségi kapitány: Gareth Southgate.

Magyarország: Gulácsi – Kecskés, Lang, Szalai A. – Nagy Zs., Nagy Á., Szoboszlai (Nikolics 92.), Schäfer (Vécsei 79.), Nego (Bolla 92.) – Schön (Holender 68.), Sallai R. (Hahn 79.). Szövetségi kapitány: Marco Rossi.

Gól: Stones (37.), ill. Sallai (24. – 11-esből)

Sárga lap: Shaw (23.), ill. Schäfer (42.), Szoboszlai (90.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában