lövészet

2021.09.01. 16:45

Profi lőtéren remek a szórás

Kiváló eredmények születtek a Zámolyi Lövészklub rendszeravató versenyén. Vagyis az új technika jól vizsgázott.

Ferencz Balázs

20210828 Zámoly, lövészverseny, lőtér, puska, fegyver. Fotós: Fehér Gábor FG Fejér Megyei Hírlap

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Zámoly határában, Fehérvárról érkezve jobbra pillantva nagy volt a sürgés-forgás a lőtér szaletlije alatt. Kávé és frissen sült pogácsa illata keveredett a késő nyári szellőben valami jellegzetes, savanykás fémillattal. A kerti házacska alatt csak társalgás, a főépület vasajtóján belül azonban koncentrált versengés folyt. A feszült csendet folyamatosan egy-egy puskadörrenés törte meg. A fényesen vibráló monitorok pedig rögtön mutatták, milyen pontosan célzott a zörej okozója.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

És ez a lényeg: Zámolyon olyan elektronikus jelzőrendszer működik a lőtéren, melyből az országban csak három helyen használható. A Meyton-rendszer egy lézerhálós lövésérzékelővel ellátott technika, a korábbi berendezéseknél pontosabb értékeket mutat, s rögtön információt ad a tizedes pontosságú találatokról. Szép számú mezőny gyűlt össze a Leader-pályázat segítségével kiépített rendszer avatóversenyén, az ország minden tájáról érkeztek a sportlövők, köztük bajnokokkal, olimpikonokkal. Mátrai István például 1980-ban tizedik lett a moszkvai olimpián kisöbű puska összetett versenyszámban, de célra tartott a riói ötkarikás játékokon 42. helyen zárt, Európa-bajnoki negyedik Szabián Norbert is. Aki nem mellesleg olyannyira jól célzott, hogy meg is nyerte a versenyt. Kiváló eredménye pályarekord, az UTE versenyzője 625,70 kört lőtt az 50 méteres puska fekvő számban – a világcsúcs 635 kör -, ami nemzetközi szinten is a legjobbak közé sorolná. Feladta így leckét a későbbi, zámolyi viadalokon indulóknak, hiszen Gartai Imre, a Zámolyi Lövészklub vezetőjének ígérete szerint, aki a jövőben megdönti a rekordot, visszakapja a nevezési díjat. Eddig úgy tűnik, a zámolyi lőtér ontja a kiváló eredményeket: a 13 fős mezőnyből kilencen is 600 kör felett lőttek, Simó Kornél (BHSE) nagyon közel járt a végső győzteshez (623,40), a legjobb zámolyi, Farkas Ferenc a hetedik lett. Alföldi József (Dunaújváros) a 11., Deák Lajos (Zámoly) a 12. pozíciót csípte el.

20210828 Zámoly, lövészverseny, lőtér, puska, fegyver. Fotós: Fehér Gábor FG Fejér Megyei Hírlap
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az 50 m kisöbű standard puska 30 fekvő számban Tóth Gyula (Göcsej) győzött, itt Czizel Károly a negyedik, Csordás Gergely (zámolyiak) az ötödik lett. A puskás női számokat egyedüli indulóként a dunaújvárosi Major Nóra nyerte. A 25 méteres sportpisztoly 20 pont versenyszámban a hazai Papp László végzett az élen. A 25 m központi gyújtású pisztoly 20-ban Kendl József (Sasszem SE) végzett az élen. A nőknél Antal-Varga Vilma (Alba Volán SC) győzte le klubtársát, V. Hendrik Juditot. A 25 m sportpisztoly 20 pont női viadalát Tinordi Gabriella (Dunaújvárosi LSE) nyerte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában