Lövés Szarajevóban

2021.09.07. 21:26

Még ma is hálás téma a Videoton 1985-ös UEFA-ezüstje

1985. április 23. Ezen a napon süket csend telepedett a szarajevói Grbavica Stadion addig zúgó lelátóira. Mert Csuhay József az UEFA-kupa döntőjébe lőtte a Videotont. A Zseljeznicsar elleni összecsapás momentumairól, hátteréről, emocionális erejéről írt könyvet Szentesi Zöldi László. A Lövés Szarajevóban című könyv országos díszbemutatóját a fehérvári városháza dísztermében tartották.

Ferencz Balázs

1985 áprilisában Disztl László (balra) tálalt Csuhay József (jobbra) elé. A folytatás ismert

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– Nagyon nehéz ennek a városnak a történelemkönyvében önálló fejezetet kapni, mert annyi minden történt itt. De biztos vagyok abban, ha lenne itt egy fal a legfontosabb sporttörténeti eseményeket megörökítvén, akkor az első kettő holtversenyben Vörös Zsuzsa olimpiai bajnoki címe és a Videoton 1984-85-ös UEFA-kupa-menetelése lenne – fogalmazott köszöntőjében Cser-Palkovics András polgármester a díszterem falaira pillantva.

A polgármester úgy vélte, Fehérvár egyik legfontosabb sporttörténeti pillanatáról szól a könyv, amely után egy királyi csapat, a Real Madrid érkezett a Királyok városába.

1985 áprilisában Disztl László (balra) tálalt Csuhay József (jobbra) elé. A folytatás ismert
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Bahtic és Curic találataival 2-0-ra vezetett a Zseljeznicsar az elődöntő szarajevói visszavágóján, s így összesítésben már az akkori jugoszlávok álltak továbbjutásra. Mint ahogy Szentesi Zöldi László meséli, a döntős tagság kiharcolása esetén a Zseljó új stadiont és komoly anyagi segítséget kapott volna egy olasz befektetőtől, azonban a bosnyákok felemelkedéséről szőtt álmokat a 88. percben Csuhay József zúzta porrá.

Egyébként a Ferencvárosnak szurkoló Szentesi Zöldi László hangsúlyozta, azért erről a találkozóról írt könyvet, mert szerinte az ő nemzedékének ez a legnagyobb futball- élménye, hiszen lemaradtak nemcsak az Aranycsapatról, de Albertékről is. A szerző megemlítette, hogy nem ismer olyan kortársat és nála idősebb magyart, aki ne tudná, mit vitt véghez 1984/85-ben a fehérvári gárda. Szentesi Zöldi szerint akkoriban mindenki Videoton-szurkoló volt, „nagy tartást adott a világ magyarságának a menetelés”. A jugoszlávok elleni visszavágó pedig többről szólt, mint futballról.

Szentesi Zöldi László egy Vidi-mezt vehetett át Majer Tamás moderátortól
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az író a Vidi hősein kívül megszólaltat könyvében szarajevói játékosokat, szurkolókat is, akik kivétel nélkül tökéletesen ejtették ki a Székesfehérvár szót is.

Borsányi István, Burcsa Győző, Disztl László, Disztl Péter, Szabó József, Vadász Imre, no és a sorsdöntő, UEFA-kupa-finálét érő gól szerzője, Csuhay József képviselték a legendás Vidit a városháza dísztermében. Együtt, csillogó szemmel nézték a kivetítőt, mikor Borsányi visszapasszolt Csuhayhoz, a védő Szabóhoz gurított, miközben megindult a kapu felé. Szabó Disztl Lászlóhoz perdített, a védő pedig álomszerűen emelt a már az ötösre érkező Csuhay Józsefhez. A másik hátvéd lőtt, s a megpattanó labda éppen befért a bal kapufa és Skrba kapus mellett…

A világbajnokságot megjárt, magyar bajnok és kupagyőztes Csuhay elmondta: kiesésre állva támadniuk kellett, nem gyakorolták reggeltől estig ezt a támadást, amiből a gól született, egyszerűen a találat „csak úgy összejött”.

A Videoton sorrendben a csehszlovák Dukla Praha (1-0, 0-0), a francia Paris Saint-Germain (4-2, 1-0), a jugoszláv Partizán Belgrád (5-0, 0-2), az angol Manchester United (0-1, 1-0, 11-esekkel), a jugoszláv Zeljeznicar Szarajevó együtteseit kiejtve jutott el az UEFA-kupa döntőjéig. A spanyol Real Madriddal (0-3, 1-0) szemben alulmaradtak. Mégis legendás, felejthetetlen sikert arattak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában