jégkorong

2021.09.29. 17:14

Kovács Csaba optimista sportigazgató

Tavaly május óta dolgozik az Ifjabb Ocskay Gábor Nemzeti Jégkorong Akadémia sportigazgatójaként az egykori válogatott csatár, Kovács Csaba.

Horog László

Székesfehérvár 20150327 Jégkorong 2015 Tavasz Magyar Kupa MK Sapa Fehérvár AV19 Alba Volán Debreceni HK DHK Debrecen Kovács Csaba Fotó: Mirkó István Nemzeti Sport

Fotó: Mirkó István / Nemzeti Sport

Játékosként tizennégy szezont töltött itt, később játszott a MAC-ban, majd anyaegyesületében, Újpesten fejezte be a hokit, a családi vállalkozásban kezdett dolgozni. Amit a tavasszal feladott.

– Márciusban kezdtük a megbeszéléseket Fekti Istvánnal, az akadémia vezetőjével, májusban csatlakoztam a stábhoz, sportszervezési igazgatóként. Tulajdonképpen hazajöttem. Kerestük a fejlődési lehetőségeket, közben zajlottak az egyeztetések, miként csatlakozhatunk a programhoz, megfeleljünk azoknak a feltételeknek, amelyeket egy nemzeti akadémiával szemben támasztanak. Megkaptuk a címet, júliustól az Ifjabb Ocskay Gábor Nemzeti Jégkorong Akadémia sportigazgatójaként dolgozom, valamint az alapítványhoz tartozó alsóbb korosztályoknál, tehát a pre-akadémián – ahova az U8-as, U10-es, U12-es és U14-es csapat tartozik – is együttműködöm Fektivel. Négy szakmai műhely működhet kiemelt státuszban a nyártól, a DTVK, a Budapesti Hoki Akadémia, az Újpesti Jégkorong Akadémia és mi. Reményeink szerint jövő évtől feljebb lépünk, módszertani központként tevékenykedünk. A cél az, hogy a ránk bízott gyerekek ne csak a jégen, az iskolában is megállják a helyüket.

Kovács Csaba, a fehérvári akadémia sportigazgató Fotó: Horog László

Kovács Csaba szerint a fehérvári hoki jövője szempontjából fontos hónapokon vannak túl, elmúlt időszak leginkább arról szólt, hogy a Titán együttese talpon maradjon.

– A 2020-21-es szezon eleve nehéz volt a pandémia miatt, majd a Titánt életben kellett tartanunk, ami sikerült is. Az edzők átkerültek egy másik szervezetbe, a korosztályos együttesek felkészülése zavartalan. Új szakemberek érkeztek hozzánk, például a korábban Dunaújvárosban nagyszerűen dolgozó Stephan Lund mentor edzőként tért vissza Magyarországra. A Titán-projekt megmentése azért volt fontos, mert az egyetlen nemzeti akadémia vagyunk, amelynek van felnőtt együttese az élvonalban. Az Erste Ligában szereplő gárda hetvenöt százalékát 21 éven aluli játékosoknak kell alkotniuk, ez azt jelenti, gyakorlatilag két junior csapatot összeolvasztva versenyeztetünk a felnőttek között, a Titánban az U18-as és U20-as gárdánk játékosai szerepelnek. Továbbá az U16-os csapat is az akadémiához tartozik, az alsóbb korosztályok az alapítványhoz. Az Erste Ligában való szereplés rövidtávon nyilván rossz eredményeket hoz, viszont van pozitívuma is, fiataljaink a felnőttek között pallérozódhatnak. A bajnokságban hat túlkoros szerepelhet, tehát 21 éven felüli hokis, aki lehet belföldi, külföldi. A fiatalok számára hatalmas lehetőség, komoly jégidőt kapnak, bizonyíthatnak. Ráadásul nyomás alatt sem kell játszaniuk, mert az nyilvánvaló, a meccsek döntő többségén nem győztesen vonulnak le a játéktérről.

A Titán és az osztrák bázisú ligában immár 2007 óta szereplő együttes között továbbra is van átjárás, az Erste Ligában érintett brigád megtartásában jutott szerep a Fehérvár AV19 gárdáját irányító vezérkarnak is.

– Korábban az Alba Volán SC működtetett mindent, most az ICEHL-ben szereplő klub elnöke, Gál Péter Pál partner volt mindenben, nekik is érdekük, hogy az igazán tehetséges fiatalok később a nagycsapatban bizonyítsanak. Bár a Titán, azaz a farmcsapat immár az akadémiához tartozik, továbbra is egységes fehérvári hokiban gondolkodunk. Akadnak olyan játékosaink, akik rendelkeznek szerződéssel az ICE Hockey League-ben szereplő együttesben, továbbra is van lehetőség arra, hogy akik úgy teljesítenek, szóhoz juthatnak a közel másfél évtizeden át EBEL-ként számon tartott bajnokságban. A cél az, hogy minél több játékost adjunk Fehérvárnak, illetve a magyar bajnokságnak. A Titánt azért kellett megmenteni, mert azok a tehetségek nem kallódnak el, akik az osztrák vezetésű nemzetközi pontvadászaton nem juthatnak szerephez. A nálunk kiöregedett hokisok mindegyike kapott szerződést a hazai élvonalban, ha a megnézem az Erste Liga csapatainak összeállításait, nagyon sok olyan korongost találunk, akik az IOGJA kötelékében lettek sportolók.

Kovács (kékben) tizennégy szezont játszott Fehérváron Fotó: Mirkó István / Nemzeti Sport

A koronázóvárosi tinédzsereknek nem lesz könnyű dolga a 2021-22-es szezonban, az egykori csatár azonban jó tanáccsal szolgált a fiataloknak.

– Elmondtam nekik, amikor mi a Volánnal megkezdtük szereplésünket az EBEL-ben, 2007-ben, sorra kaptuk a pofonokat, az első tizenöt meccsünk vereséget hozott. Kell a kihívás, ha junior bajnokságban hokiznának tovább, az nem lenne komoly ugrás a karrierjükben, ez viszont az lesz, kőkemény év. Olyan finn szakemberre bíztuk az együttest, aki edzőként és pedagógusként is bizonyított már.

Kovács másfél éve örömmel tért vissza Fehérvárra, anno tizennégy szezont húzott le itt, mindössze egyetlen hokis vívott több meccset kék-fehérben, mint ő: Palkovics Krisztián.

– Több mint hatszáz meccsen öltöttem magamra a Volán mezét, 2002-ben Kanadából 18 évesen, a diákévek végeztével igazoltam Fejérbe, a tengerentúlon érettségiztem. A Volánnal komoly sikereket értünk el, a válogatottal ott voltam a két, A-csoportos vb-n, 2009-ben Svájcban és Szentpéterváron, 2016-ban. Öt éve igazoltam a MAC-hoz, majd hét hónapra Újpestre, fontos volt, hogy együtt szerepelhettem az öcsémmel, Attilával. Három éve búcsúztam, a sportág eseményeit követtem, szakkommentátorként alkalmaznak, másfél évig az NHL-es meccseken, mostanában a hazai bajnokikon kapok feladatot. Meccsekre folyamatosan járok, a gyerekeim a MAC-ban hokiznak, 12 évesek, mindegyik támadó, az egyik center, a másik szélső.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában